Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Ζήτω ο (νέος) Βασιλιάς Σάντος!!

Ο Θανάσης Λιοντζόπουλος γράφει για την μετά... Ότο εποχή. Από τον Ρεχάγκελ στον Φερνάντο Σάντος. Τα αγκάθια («προπονητής Κατσούρ, αποχωρήσεις κ.α.), οι ομοιότητες και διαφορές γερμανού και πορτογάλου. Πως μοίρασε την πίτα συμμετοχών.
Ζήτω ο (νέος) Βασιλιάς Σάντος!
ΘΥΜΗΣΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2004
Βλέποντας τη φωτογραφία που οι ποδοσφαιριστές μεταξύ αυτών και οι πρωταθλητές Ευρώπης το 2004 Γιώργος Καραγκούνης, Κώστας Κατσουράνης και Άγγελος Χαριστέας πετάνε στον αέρα τον συμπαθέστατο πορτογάλο προπονητή, μου ήρθαν στο νου εκείνες οι ΜΕΓΑΛΕΣ στιγμές. Ο χρόνος γύρισε πίσω, με τη θέση του πορτογάλου να είναι ένας γερμανός.
Η φιλοσοφία όμως η ίδια. Η αμυντική τακτική και το «τσούκου- τσούκου» να είναι το ίδιο αποτελεσματικό. Αήττητη έφτασε η Εθνική ομάδα στο Euro 2012 μην το ξεχνάμε αυτό! Με την Εθνική ομάδα και τους ποδοσφαιριστές να ξαναγίνονται ένα κουβάρι. Να χαμογελούν πλατειά και όχι απλώς να έχουν καρφιτσωμένο ένα χαμόγελο, όπως βλέπουμε πολλούς Έλληνες τον τελευταίο καιρό, μετά τα οικονομικά μέτρα-θηλιά! Να αγκαλιάζονται, να πανηγυρίζουν σαν μικρά παιδιά.
Η Εθνική ομάδα πέρασε κι αυτό το τεστ και παρέμεινε οικογένεια. Ειδικά όταν ήρθε ο Φερνάντο Σάντος δεν ήταν λίγοι οι τριγμοί, λίγοι οι καβγάδες, οι ίντριγκες, που είχαν και ως αποτέλεσμα τις αποχωρήσεις. Κυργιάκος και Αμανατίδης και μετά ο Γκέκας! Αμ το άλλο;
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΚΑΘΙ- ΣΤΟΙΧΗΜΑ: ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ... ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.
Προπονητής λέει, είναι ο Κατσουράνης στην Εθνική! Το μικρόβιο έφερε, αν θυμάστε, ακόμη και εσωτερική διαμάχη στον Παναθηναϊκό, ενώ πολλοί τον θεωρούσαν πέτρα του σκανδάλου. Αυτό, δηλαδή η Εθνική να παραμείνει οικογένεια και ενωμένη σαν… τα σιαμαία, ήταν ίσως και το μεγαλύτερο εμπόδιο στη νέα εποχή της Εθνικής ομάδας.
Αν θυμάστε, μία ομάδα, ένας βράχος ήταν η Εθνική επί Ρεχάγκελ. Μπορεί να έμοιαζε με... κλειστό κλαμπ, όμως ζούσε ο ένας για τον... άλλον! Ο Σάντος έπρεπε να προχωρήσει μπροστά και το έκανε. Σε συνθήκες δύσκολες, αφού είχε προηγηθεί και το στραβοπάτημα στην πρεμιέρα. Δεν έκανε πίσω όμως.
ΣΑΝΤΟΣ Ο ΔΙΚΑΙΟΣ
Κατάφερε να «παντρέψει» παλιούς- νέους. Είδαμε τον Γκέκα να επιστρέφει μετανιωμένος, τον «χρυσό» Χαριστέα ξανά στην 11άδα και να σκοράρει, τον Καραγκούνη να δίνει απαντήσεις εκεί που η μπάλα έκαιγε: με την Κροατία, που είχε δύο ασίστ, αυτή η αλεπού των γηπέδων! Έχει παίξει και στα 16 ματς επί Σάντος ο τυπάρας!
Ο Κατσουράνης να είναι στο ματς με την Γεωργία, πρωταγωνιστής, σουτάροντας σαν δαίμονας. Από τα πόδια του υπερπολύτιμου Φωτάκη ήρθε όμως το κρίσιμο γκολ με την Γεωργία. Από τα πόδια του τεχνίτη Σαμαρά το τέρμα με την Κροατία. Από την κούρσα του Νίνη εκείνο το καθοριστικό γκολ είχε προέλθει στο Ισραήλ. Ο Σάντος απέδειξε κυρίως ότι δεν έχει κόμπλεξ στις κλήσεις των ποδοσφαιριστών. Να ο Ζαραδούκας, να ο Φετφατζίδης, να ο Σκόνδρας, να ο Χαριστέας, να ο Αθανασιάδης, να ο Χιώτης. Παλαιότερα είχε φωνάξει και Γεωργιάδη, Σιόβα, Κωνσταντόπουλο, τι και ποιους να πρωτοθυμηθούμε…
Επιστρέφοντας λίγο στο αγωνιστικό στυλ αξίζει να θυμηθούμε μία δήλωση του alteregoτου Ρεχάγκελ του Τοπαλίδη: «Ιδιο στυλ παιχνιδιού έχουν ο Οτο και ο Φερνάντο». Πράγματι. Μόνο που ο πορτογάλος έχει κάνει πιο… κοφτερή την ομάδα από τη μέση και προς την επίθεση και έχει κάνει ανανέωση. . Και μην μου αντιπαρατεθείτε με τον… Χάρι! Αυτός έχει το κοκκαλάκι της νυχτερίδας και όπως φαίνεται, διανύει περίοδο δεύτερης νεότητας…
Συνεχίζω για Σάντος: είναι στην Ελλάδα και ξέρει από πρώτο χέρι ποιοι ποδοσφαιριστές βελτιώνονται και αν είναι σε αγωνιστική φόρμα. Άσε που ήταν και οικονομικός! Εδώ θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο Πιλάβιος έκανε… διάνα στη μετα-εποχή του ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ Ότο!
ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΠΑΙΚΤΩΝ ΕΠΙ ΣΑΝΤΟΣ
16 : Καραγκούνης
15: Κατσουράνης
14: Σαλπιγγίδης
13: Α.Παπαδόπουλος
12: Τοροσίδης, Νίνης, Σαμαράς
11: Φετφατζίδης, Παπασταθόπουλος
9: Σηφάκης, Καφές, Βύντρα
8: Μήτρογλου
7: Σπυρόπουλος, Τζιόλης, Κονέ
5: Μανιάτης, Τζαβέλλας, Μάκος, Λυμπερόπουλος, Φωτάκης, Γκέκας
4: Μόρας, Ζαραδούκας, Τζόρβας. Κ. Παπαδόπουλος
3: Χριστοδουλόπουλος, Γεωργιάδης
2: Χαλκιάς, Σεϊταρίδης,
1: Χαριστέας, Κωνσταντόπουλος, Κοτσόλης, Κυργιάκος, Γ.Παπαδόπουλος, Μαρίνος, Λαγός, Πλιάτσικας, Πέτσος, Αθανασιάδης.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: