Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Οι γενικόλογες ανακοινώσεις δεν οδηγούν στη διαφάνεια...!!

Στον ΠΑΟΚ κάνουν το ίδιο ακριβώς λάθος που κάνουν οι περισσότεροι στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Γράφει ο Δημήτρης Κανελλάκης.
Οι γενικόλογες ανακοινώσεις δεν οδηγούν στη διαφάνεια...
Οταν υπάρχουν, λοιπόν, θέματα πολύ σημαντικά, τα οποία, μάλιστα, σχετίζονται με χρήματα, προσπαθούν να λειτουργήσουν επικοινωνιακά, χωρίς όμως να λαμβάνουν υπόψη τους ότι αυτού του είδους η διαχείριση δημιουργεί προσδοκίες στις οποίες, ενδεχομένως, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.
Η περίφημη Επιτροπή Διαφάνειας στον ΠΑΟΚ, συστάθηκε προκειμένου να πείσει τους φιλάθλους του ότι υπάρχει έλεγχος ακόμη και για το τελευταίο ευρώ που δίνει ο απλός φίλαθλος, με δεδομένο ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η μαζική στήριξη των φιλάθλων προσέφερε τεράστια έσοδα στην ΠΑΕ.
Οταν στη διάρκεια της προηγούμενης σεζόν άρχισαν να ακούγονται διάφορες φήμες περί οικονομικών ανοιγμάτων και να αναρωτιούνται οι φίλαθλοι πού πήγαν αυτά τα λεφτά, η απάντηση ήταν ότι θα εξηγηθούν και θα τεκμηριωθούν όλα με το αποτέλεσμα του ελέγχου που θα διενεργήσουν οι ορκωτοί λογιστές.
Οι περισσότεροι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ σκέφτηκαν πως μέσα από αυτή τη διαδικασία θα λάβουν απαντήσεις για όλα τα ερωτήματά τους και αν διαπιστωθούν ανοίγματα θα αποδοθούν ευθύνες.
Ο καιρός άρχισε να περνάει και το πόρισμα να καθυστερεί, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε να αναπτύσσεται μια νέα φημολογία, σύμφωνα με την οποία ο έλεγχος θα σταματήσει στο καλοκαίρι του 2010, οπότε δεν θα δοθεί εικόνα για την κρίσιμη περίοδο 2010-2011, κατά την οποία υποτίθεται πως ξέφυγαν τα οικονομικά της ΠΑΕ.
Μέχρι που φτάσαμε στο βράδι της Τετάρτης, όταν και οι όποιες ανησυχίες των φίλων του ΠΑΟΚ πως τελικά, μάλλον, δεν θα λυθούν οι απορίες τους, επιβεβαιώθηκαν.
Η ανακοίνωση του ΑΣ ΠΑΟΚ, που ήταν αυτός ο οποίος δημιούργησε τις προσδοκίες με την σύσταση της Επιτροπής Διαφάνειας, είναι ένα γενικόλογο κείμενο, το οποίο όχι μόνο δεν απαντάει στο ερώτημα αν υπάρχει οικονομικό άνοιγμα στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ποιο είναι αυτό και πώς δημιουργήθηκε, αλλά μπερδεύει ακόμη περισσότερο τον κόσμο.
Τι πάει να πει «διαπιστώθηκε πως χρήζουν βελτίωσης τα συστήματα λογιστικής παρακολούθησης και εσωτερικού ελέγχου προκειμένου να διασφαλίζονται τα συμφέροντα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ» ή «κατά την εξέλιξη του διαχειριστικού ελέγχου διαπιστώθηκαν ουσιώδεις αδυναμίες στην αντιμετώπιση των εταιρικών θεμάτων, οι οποίες τυγχάνουν διόρθωσης και βελτίωσης»
Ο απλός φίλαθλος δεν ενδιαφέρεται για τεχνικά ζητήματα της λειτουργίας του λογιστηρίου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ο κόσμος θέλει να ξέρει αν πιάσανε τόπο τα χρήματα που έδωσε κι αν η ομάδα του είναι υγιής.
Ολοι αυτοί οι χιλιάδες μικρομέτοχοι, διότι τέτοιοι είναι, θέλουν να αισθάνονται ότι το «συμβόλαιο εμπιστοσύνης» που υπογράψανε με τον Ζαγοράκη ισχύει, ώστε να μην μπούνε στη διαδικασία να κάνουν δεύτερες σκέψεις.
Γι' αυτό, λοιπόν, όταν σε μια ομάδα αποφασίζουν ότι είναι απαραίτητο να διαθέτουν ελεγκτικούς μηχανισμούς και αυτό να γίνεται μέσα από θεσμούς και όργανα, θα πρέπει να είναι και έτοιμοι να μιλήσουν αναλυτικά για τα αποτελέσματα των ελέγχων.
Διαφορετικά, είναι προτιμότερο να αρκεστούν στους όποιους ελέγχους διενεργεί η Πολιτεία ή η ΕΠΟ στις ΠΑΕ και να μην δημιουργούν προσδοκίες στους φιλάθλους...
Πηγή: novasports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: