Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Σάλπι(σμα)… ανάκαμψης σε ευρωπαϊκό φόντο!!

Άλλη ομάδα, άλλος Σαλπιγγίδης, άλλος αέρας, άλλη ψυχολογία. Τελείως διαφορετική εικόνα από εκείνη των τελευταίων άχρωμων και άγονων εμφανίσεων του πρωταθλήματος.
Σάλπι(σμα)… ανάκαμψης σε ευρωπαϊκό φόντο
Γράφει ο Δημήτρης Μπούζας...
Ο ΠΑΟΚ, αναμορφωμένος, εκτός από τις άριστες εντυπώσεις που άφησε με την απόδοσή του (ιδιαίτερα του πρώτου ημιχρόνου) κατάφερε να δημιουργήσει και ενθαρρυντικές προσδοκίες τόσο για τη συνέχεια, όσο και για το κλείσιμο» του κύκλου της αγωνιστικής κρίσης που περνούσε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πιστός βέβαια πάντοτε, στη λαμπρή και γόνιμη ευρωπαϊκή του παράδοση, πέρασε νικηφόρα και από την χθεσινή μάχη που έδωσε στο Δουβλίνο, προασπίζοντας με τον ιδανικότερο τρόπο τα δικαιώματα της πρόκρισης και της διάκρισής του.
Θρονιασμένος στην πρώτη θέση της βαθμολογίας του ομίλου του, μπροστά από τις δύο υπερδυνάμεις» που διεκδικούν τις προνομιούχες θέσεις, ελπίζει βάσιμα, να είναι αυτός που θα μπει «σφήνα» στο ανταγωνιστικό δίδυμο» και θα ολοκληρώσει και την φετινή εντυπωσιακή ευρωπαϊκή του προσπάθεια, επιτυγχάνοντας έναν πραγματικό άθλο. Στις δύο τελευταίες αγωνιστικές θα κριθούν τα πάντα στον όμιλο. Κατά πάσα πιθανότητα και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το παιχνίδι με την Ρουμπίν στην Τούμπα, θα είναι εκείνο που θα «ρυθμίσει» με το αποτέλεσμά του την εκκρεμότητα της πρόκρισης. Ως τότε όμως, ο χθεσινός θριαμβευτής (άνετος και δίκαιος νικητής αλλά και απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού), θα πρέπει να βρει τον χρόνο και την κατάλληλη ψυχολογία και ευκαιρία για να «ρυθμίσει» τις δικές του εκκρεμότητες και τα δύσκολα προβλήματα που δεν λένε να τον αφήσουν ήσυχο.
Προβλήματα παρατεταμένων βασικών και πολύτιμων απουσιών πρωτίστως τα οποία δημιουργούν ανησυχητικές και επικίνδυνες εσωστρέφειες, αγωνιστικές αποσταθεροποιήσεις, ανεπιτυχή αποτελέσματα και το βασικότερο, ένα περιβάλλον και μία ατμόσφαιρα που δεν βοηθάνε για να υπάρχει καθαρό μυαλό και ηρεμία που απαιτούνται για την επίλυσή τους. Στην προκειμένη περίπτωση, πιστεύω πως η εικόνα του χθεσινού ΠΑΟΚ περισσότερο, και ως ένα σημείο βέβαια και το νικηφόρο αποτέλεσμα μπορούν να βοηθήσουν προς την σωστή κατεύθυνση όλους τους «εμπλεκόμενους» (τεχνική ηγεσία, παίκτες, διοίκηση, οπαδούς). Προς την κατεύθυνση δηλαδή, μιας συντονισμένης προσπάθειας επανασχεδιασμού και αναθεώρησης ορισμένων θέσεων και απόψεων οι οποίες μέχρι στιγμής δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
Και αυτό θα πρέπει να το επιχειρήσουν νομίζω με μέτρο σύγκρισης τον χθεσινό ΠΑΟΚ και την καλή του εμφάνιση στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Να εκτιμήσουν και να μετρήσουν με ιδιαίτερη προσοχή, ποια «στοιχεία» και ποια «αποτυπώματα» άφησε στο Δουβλίνο η χθεσινή ομάδα. Τι είδαν μέσα σ’ αυτά και τι πιστεύουν απ’ αυτά ότι βοήθησαν σ’ αυτήν την θεαματική θετική αλλαγή. Αυτό το «ξεμπούκωμα», αυτήν την αγωνιστική «απελευθέρωση». Μήπως ο υποδεέστερος αντίπαλος; Της ίδιας δυναμικότητας όμως ομάδες στο ελληνικό πρωτάθλημα πολλές φορές τον βραχυκύκλωσαν και τον οδήγησαν σε ανεπιτυχή αποτελέσματα.
Ήταν κάτι πιο σημαντικό το οποίο αφορούσε την αλλαγή τακτικής από μέρους του κόουτς, ή κάποιες άλλες κινήσεις που αποδείχθηκαν εντυπωσιακά λυτρωτικές, ευεργετικές και αποτελεσματικές όπως η τοποθέτηση του Σαλπιγγίδη στην κορυφή «της επίθεσης» και το «πλασάρισμα» του Γεωργιάδη που έδωσαν άλλη ταχύτητα και άλλο αέρα; Τι ήταν εκείνο, ή μάλλον τι «μεσολάβησε» και ο… περιπατητής της προηγούμενης Κυριακής Λαζάρ χθες ήταν απίστευτος, σχεδόν πυραυλοκίνητος; Σωστές κινήσεις στη σκακιέρα, όπως η τοποθέτηση του Σνάουτσνερ στη θέση που πρέπει αλλά και η «σύζευξη» Λίνο – Βιεϊρίνια που έδωσε στον Πορτογάλο την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το τεράστιο ταλέντο του, χωρίς να νικήσει όμως την γκίνια του; Πέρα όμως από όλα αυτά και από τη σωστή συγκρότηση, διαπιστώθηκε, ύστερα από πολύ καιρό, πάθος, μαχητικότητα, ποδοσφαιρικός ορθολογισμός, αγωνιστική πειθαρχία και πολύ καλή ψυχολογία από το σύνολο σχεδόν των ποδοσφαιριστών.
Τα στοιχεία αυτά που χτες κατέθεσαν τεχνική ηγεσία και παίκτες, επιβάλλεται να αξιολογηθούν και να αποτελέσουν «ερεθίσματα» αυτογνωσίας, αυτοκριτικής αλλά και νέες αφετηρίες εκκίνησης με φρέσκιες ιδέες πάνω σε ένα διαφορετικό πλάνο αναδιάταξης δυνάμεων σωστής διαχείρισης του έμψυχου υλικού και σταθεροποίησης της ψυχολογίας της ανάκαμψης. Θέλω να πιστεύω πως ο «προχθεσινός» ΠΑΟΚ (με τον Παναθηναϊκό) δεν έχει καμία σχέση, συγγένεια και συνάφεια με τον χθεσινό ΠΑΟΚ του Δουβλίνου. Ο τραγικός και απαράδεκτος Δικέφαλος της Κυριακής παραχώρησε τη θέση του σε μία νευρώδη, μαχητική, ποιοτική, διεκδικητική και αποτελεσματική ομάδα.
Ανάμεσα στις δύο αποδόσεις υπάρχει τεράστια διαφορά. Και αυτή η διαφορά κρύβει πολλά μυστικά» τα οποία χρειάζεται να εντοπιστούν, να διερευνηθούν και να αξιοποιηθούν επ’ ωφελεία της ομάδας και της προσπάθειας που θα απαιτηθεί να καταβάλει από εδώ και πέρα, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Για το χθεσινό παιχνίδι αν θα πρέπει να προσθέσουμε κάτι επάνω δηλαδή στην πολύ καλή συνολική απόδοση της ομάδας είναι το θερμό χειροκρότημα των ηρωικών εκδρομέων οπαδών του Δικέφαλου για τον Σαλπιγγίδη.
Το είχε απόλυτη ανάγκη, αλλά και το άξιζε ο φιλότιμος και σεμνός παίκτης. Επίσης χρειάζεται να τονίσουμε την αφύπνιση» του Βιεϊρίνια από τον αγωνιστικό λήθαργο στον οποίο ήταν βυθισμένος αλλά και το φινετσάτο και εγκεφαλικό παιχνίδι του Λάζαρ. Και να κλείσουμε με την ελπίδα ότι η χθεσινή εμφάνιση και η δίκαιη νίκη, να βοηθήσουν την ιστορική ομάδα να βρει τα «πατήματά» της, το κουράγιο της και την καλή ψυχολογία.
Πηγή: Metrosport

Δεν υπάρχουν σχόλια: