Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Το μείζον είναι να γίνει πρωθυπουργός!!

ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ. Ο Παπανδρέου ο τρίτος μέχρι εδώ ήτανε. Δύο χρόνια και κάτι μέρες κράτησε η πρωθυπουργία του. Γράφει ο Κώστας Καίσαρης.
Το μείζον είναι να γίνει πρωθυπουργός
Το δημοψήφισμα ήταν η χαριστική βολή. Οχι ότι διαφορετικά θα γλίτωνε, αλλά ενδεχόμενα να την έβγαζε λίγο ακόμα.
Αντε, μέχρι τα Χριστούγεννα. Το δημοψήφισμα ήταν το τέλος του. Μπορεί τυπικά να είναι ακόμη στη θέση του, αλλά ουσιαστικά είναι πρωθυπουργός άνευ χαρτοφυλακίου. Οι βουλευτές είναι σαν τα ποντίκια.
Αμέσως καταλαβαίνουν ότι το καράβι έχει μπατάρει και πηδάνε στη θάλασσα πριν βουλιάξει. Ετσι κι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: Μ' αυτόν, σου λέει, που μπλέξαμε θα μας πάρουνε με τις πέτρες. Μετά τα γιαούρτια και τις ροχάλες θα έρθουνε ακόμα χειρότερα. Επιασε δηλαδή την Εύα Καϊλή ο πόνος για την πατρίδα; Οι πατριώτες δεν πάνε να πολιτευτούν στα κόμματα εξουσίας. Την πάρτη τους κοιτάνε οι βουλευτές.
Βλέπουνε ότι δεν πάει άλλο. Ξέρουνε επίσης ότι έτσι και γίνουνε εκλογές ούτε οι μισοί από τους 160 που είχε βγάλει το ΠΑΣΟΚ δεν ξαναβγαίνουνε. Και κάνουνε ό,τι μπορούνε για να τη σκαπουλάρουνε. Αυτή η κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή σωτηρίας είναι η πλέον έξυπνη λύση. Και χρόνο κερδίζουνε και γίνονται όλοι μαζί συνένοχοι.
Κι η χειρότερη λύση, βέβαια, για τον κόσμο. Αντί να τον πηδάει ένα κόμμα, θα τον πηδάνε πολλά μαζί. Ο Σαμαράς, ωστόσο, δεν μασάει. Ξέρει ότι θα κληρονομήσει το χάος, που έγραψε η «Λιμπερασιόν» (φωτό), αλλά αυτό είναι το έλασσον. Το μείζον είναι να γίνει πρωθυπουργός. Κι ύστερα βλέπουμε. Χειρότερος, σου λέει, απ' αυτόν τον Παπανδρέου δεν πρόκειται να είμαι. Κι αν αυτός την έβγαλε δύο χρόνια, εγώ θα πάω για τρία και βάλε. Ετσι πάει.
Ο καθένας γίνεται πρωθυπουργός στην Ελλάδα, εκπληρώνει τις φιλοδοξίες του, κάνει το κέφι του κι ύστερα έρχεται ο επόμενος που έχει σειρά. Τραβάει δηλαδή κανένα ζόρι ο Καραμανλής επειδή έφυγε από το Μαξίμου; Του έχει κοπεί η όρεξη και δεν μπορεί να χλαπακιάσει κοκορέτσια και σπληνάντερα. Κανένα πρόβλημα.
Ετσι κι ο Γιωργάκης. Μόλις φύγει θα έχει χρόνο να αφοσιωθεί στα σπορ. Να κάνει τη γυμναστική του, να καβαλάει το ποδήλατο για τις βόλτες του και το καλοκαίρι να παίρνει το κανό του και ν' ανοίγεται στα πέλαγα. Η μάνα του, που ήθελε να τον δει πρωθυπουργό και να τον καμαρώσει, αξιώθηκε. Κάθε μάνα για το παιδί της έχει όνειρα.
Η μάνα της Τζούλιας ήθελε να δει την κόρη της μοντέλο και τα κατάφερε. Την είδε στο DVD. Κι η Μαργαρίτα βλέπει να δείχνουνε τον Γιώργο με τα πέντε δάχτυλα. Μπουρδέλο και στη μια περίπτωση, μπουρδέλο και στην άλλη.
Ο ορισμός της καταστροφής
ΑΥΤΟ το πράμα την Τετάρτη τα μεσάνυχτα στις Κάννες δεν είχε προηγούμενο. Κάτι ανάλογο θα είχε δει αυτός που έβγαλε το κλαμένο νιμού. Τέτοια ξεφτίλα δεν έχει προηγούμενο. Να αποφασίζουνε η Μέρκελ και ο Σαρκοζί πότε θα γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα και ποιο θα είναι το περιεχόμενό του. Με τον Ελληνα πρωθυπουργό να περιμένει απ' έξω για να μάθει τα νέα.
Κι όταν τα έμαθε, να κάνει δηλώσεις σε άπταιστη αγγλική. Και να παριστάνει τον μάγκα και τον νταή που τα βάζει με τους τραπεζίτες και τα μεγάλα συμφέροντα. Και η κουτοπονηριά κουτοπονηριά: «Δεν τίθεται θέμα για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Οι μισθοί και οι συντάξεις θα πληρωθούν κανονικά». Μην τυχόν, δηλαδή, και τολμήσει κανένας να ρίξει «όχι» στο δημοψήφισμα. Συντάξεις και μισθοί γιοκ. Αυτό πάει να πει κατά την παπανδρεϊκή λογική να εκφράζεται ο λαός ελεύθερα. Κι ο Βενιζέλος να τον κοιτάζει από απέναντι λες και έβλεπε τον Επιτάφιο και άκουγε το «Αι Γενεαί Πάσαι». Δεν είναι κορόιδο ο χοντρός.
Ηξερε καλύτερα από τον καθένα ότι το δημοψήφισμα ήταν το τέλος του. Γι' αυτό χθες την έκανε γυριστή. Κάνοντάς τον όμως ο Γιωργάκης υπουργό Οικονομικών, τώρα στα στερνά τον παίρνει κι αυτόν μαζί του. Με το όπλο παρά πόδα την έχει στημένη ο Λοβέρδος για τη διαδοχή. Δεν ήταν κορόιδο που χτύπαγε το χέρι στη Βουλή εναντίον του δημοψηφίσματος. Μια ακόμα υποθήκη έβαζε για την επόμενη μέρα.
Να μιλήσουμε όμως σοβαρά. Η Ελλάδα έτσι ή αλλιώς με το χρέος που έχει είναι τελειωμένη. Κι αν γλιτώσει τελικά την πτώχευση, δεν θα γλιτώσει την καταστροφή. Η γκίνια ήτανε ότι στην πιο δύσκολη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της έπεσε απάνω στο χειρότερο πρωθυπουργό. Ο οποιοσδήποτε άλλος κάτι θα έκανε.
Κάτι θα μπορούσε να είχε σώσει. Αυτός έκανε ό,τι χειρότερο. Είτε από σκοπιμότητα είτε από άγνοια. Πρόκειται για τον ορισμό της καταστροφής. Σαν να φτάσει ο Ολυμπιακός να παίζει μπαράζ για τον υποβιβασμό στη Βήτα Εθνική και να έχει για προπονητή τον Γιάννη Κόλλια. Χαίρετε.
Αυτοί φταίνε
ΟΙ ένοχοι, πάντως, έχουν ήδη βρεθεί. Για το δημοψήφισμα δηλαδή, που προκάλεσε αναστάτωση σε όλη την υφήλιο και τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Οι ένοχοι είναι αυτοί οι αληταράδες των γηπέδων και τα συνθήματά τους. Αυτοί φταίνε για την κατάρρευση των χρηματιστηρίων και τον κλυδωνισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η πληροφορία που έδωσε ο Αντώνης Δελατόλλας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Antenna ήταν συγκλονιστική: «Σημαντικό ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα ήταν οι αποδοκιμασίες και τα συνθήματα στα γήπεδα. Οχι εις βάρος του. Αυτό που τον ενόχλησε κι έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν οι ύβρεις στο πρόσωπο της μάνας του. Κι αμέσως πήρε την απόφαση για δημοψήφισμα». Πραγματικά, είναι συγκλονιστικό. Οι θύρες 13, 4 κι 7 έφεραν τούμπα το πολιτικό σκηνικό.
Μόνο αυτό τον ενόχλησε
Ο Παπανδρέου ο τρίτος όλα μπορούσε να τα αντέξει. Και τις ύβρεις των πολιτικών του αντιπάλων και τις απεργίες και τις διαδηλώσεις. Και τους συνταξιούχους να μην έχουνε λεφτά για σούπερ μάρκετ και φάρμακα. Και τους ανέργους να έχουν ξεπεράσει τις 700.000. Και την εργασιακή εφεδρεία που περιμένει 150.000 δημοσίους υπαλλήλους για ξεκίνημα. Και τα σχολεία να κάνουν μαθήματα χωρίς βιβλία.
Τίποτα απ' όλα αυτά δεν τον ενόχλησε. Κανένα δεν τον έβαλε σε δεύτερη σκέψη μην τυχόν και κάνω μαλακίες κι αυτοί που φωνάζουνε έχουνε δίκιο. Το μόνο που έβλεπε μπροστά του ήταν ο στόχος. Η σωτηρία της πατρίδας. Λες και κάποιος του είχε βάλει παρωπίδες. Οπως βάζουνε στα μουλάρια για να πηγαίνουνε ευθεία και να μη στρίβουνε.
Κι εκεί που όλα πήγαιναν πρίμα για τη σωτηρία της πατρίδας, όπως ακριβώς τα είχε σχεδιάσει, ήρθε το αναπάντεχο. Αυτοί οι αληταράδες να βρίζουν τη μάνα του. Ετσι πήρε την απόφαση για το δημοψήφισμα και την πολιτική του αυτοκτονία.
Ο καθένας κοιτάζει την πάρτη του
ΚΙ αφού πρώτα το ΠΑΣΟΚ διέλυσε τη χώρα, αυτοδιαλύεται. Ο Βενιζέλος έτρεξε να «αδειάσει» τον Γιωργάκη για το δημοψήφισμα, μπας και διασωθεί. Μέχρι κι ο Μόσιαλος διαφοροποιήθηκε και πήγε και κόλλησε στην τρόικα Λοβέρδου, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση.
Ο Ανδρουλάκης ξεσάλωσε κι άρχισε να φωνάζει στα κανάλια: «Ποιος είναι αυτός που λέει ή εγώ ή η δραχμή;». Ο Βενιζέλος δεχόταν από χθες το πρωί στο γραφείο του υπουργούς και βουλευτές. Ο καθείς πλέον κοιτάζει το μαγαζάκι του και την πάρτη του. Δρυός πεσούσης όχι μόνο πας ανήρ ξυλεύεται, αλλά ειδικά στο ΠΑΣΟΚ τρέξανε πρώτες και καλύτερες οι γυναίκες.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι καταδίκες για μπαρμπούτι και πόκα συνιστούν πρόβλημα για συμμετοχή στο ΔΣ ΠΑΕ;
Αναρωτιέμαι ποια είναι η μοίρα αυτού του τόπου. Τι είναι αυτό που μας περιμένει.
-Ευάγγελος Βενιζέλος.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: