Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Η αποκάλυψη για τον Σάχα δείχνει το δρόμο στον ανακριτή

Φτάσαμε στο σημείο να έχουμε στημένα ματς χωρίς να κατηγορούνται ποδοσφαιριστές και ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Γράφει ο Κυριάκος Θωμαΐδης.
Η αποκάλυψη για τον Σάχα δείχνει το δρόμο στον ανακριτή
Η αποκάλυψη της τηλεοπτικής «Δίκης» για την εμπλοκή του πρώην τερματοφύλακα της ΑΕΚ Σεμπάστιαν Σάχα στις συνομιλίες που κατέγραψε ο υπερκοριός της ΕΥΠ, λίγες ημέρες πριν τον αγώνα ΑΕΚ - Ολυμπιακός Βόλου (0-4), προκάλεσε αίσθηση, παρότι αυτή η ιστορία σερνόταν πολύ καιρό στα δημοσιογραφικά γραφεία.
Ο συνάδελφος Δημήτρης Κωνσταντινίδης αποκάλυψε ότι στις συνομιλίες της ΕΥΠ, που δεν έχουν απομαγνητοφωνηθεί και φθάνουν τις 39.000, περιέχεται διάλογος ενός εκ των τριών προφυλακισθέντων με τον αλλοδαπό μάνατζερ του Σάχα, όπου η συζήτηση καταγράφεται το λιγότερο ως ύποπτη. Μάλιστα, ο κύριος Κωνσταντινίδης υποστήριξε ότι υπάρχει διάλογος και για άλλους δύο ξένους πρώην παίκτες της ΑΕΚ, οι οποίοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων.
Λάβαμε πολλά e-mails από φίλους της ΑΕΚ, οι οποίοι αναρωτιούνται αν η περσινή ομάδα είχε πολλά τέτοια εκφυλιστικά συμπτώματα. Αυτό θα το δείξει μόνο η ανάκριση. Εδώ και πολύ καιρό η «Εξέδρα» επιμένει ότι πρέπει να απομαγνητοφωνηθεί το σύνολο των επίδικων συνομιλιών ώστε να δημιουργηθεί καθαρή εικόνα στον 9ο τακτικό ανακριτή Γιώργο Κασίμη, ο οποίος έχει την υποχρέωση να καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους και να «δέσει» τη δικογραφία.
Σήμερα το ανακριτικό γραφείο θα επισκεφθεί ο Γιώργος Δαλούκας και την Παρασκευή μεγαλοστέλεχος του ΣΔΟΕ θα δώσει διευκρινίσεις για τις έρευνες που έγιναν σε τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων.
Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι η δικαστική έρευνα δεν θα αγγίξει τα «μεγάλα ψάρια». Δεν τους αδικούμε για τις επιφυλάξεις τους. Αλλωστε η ελληνική κοινωνία βαρέθηκε να βλέπει τους μεγαλοσχήμονες να τρυπούν τα δίχτυα. Από την άλλη πλευρά όμως, η έρευνα πρέπει να γίνει με το κριτήριο της κοινής λογικής, η οποία υπαγορεύει ότι ένας αγώνας δεν μπορεί να στηθεί χωρίς τη συμμετοχή ποδοσφαιριστών. Μέχρι τώρα –αν εξαιρέσουμε τους παίκτες της Ηλιούπολης– δεν έγινε καν κλήση παικτών, έστω με την ιδιότητα του μάρτυρα.
Η δικαστική αβελτηρία δημιούργησε πολλά προβλήματα στην ίδια τη δικογραφία και στον αντίλογο ότι πρέπει να εξεταστούν πάνω από χίλιοι ποδοσφαιριστές, εύκολα απαντά κανείς ότι η ανάκριση οφείλει να αξιολογήσει τα δεδομένα και να καλέσει αυτούς που θεωρεί χρήσιμους μάρτυρες ή ελαφρώς υπόπτους. Χωρίς να υιοθετούμε τις καταγγελίες για την εμπλοκή Σάχα, η αποκάλυψη ανοίγει τον δρόμο στον ανακριτή για να προχωρήσει σε επισταμένη έρευνα των ευθυνών που πρέπει να καταλογίσει σε ποδοσφαιριστές.
Δεν θα μπούμε στη διαδικασία της ονοματολογίας και θα περιμένουμε να αποκαλυφθούν οι άλλοι παίκτες της ΑΕΚ που εμπλέκονται στις συνομιλίες από το απομαγνητοφωνημένο υλικό της ΕΥΠ. Αλλωστε, πλησιάζει ο χρόνος της ταυτοποίησης των οικονομικών στοιχείων των κατηγορουμένων και των τραπεζικών λογαριασμών του εξωτερικού. Τα στημένα παιχνίδια δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά ένα διεθνές κύκλωμα απάτης που έχει τις ρίζες του στην Ασία.
Οσονούπω θα αποκαλυφθούν λεπτομέρειες για εμβάσματα προς τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη, τα οποία θα δώσουν πολύτιμο υλικό στη δικαστική έρευνα για να μάθει ο κόσμος επιτέλους ποιοι ήταν οι παράγοντες (ή και οι ποδοσφαιριστές), που στοιχημάτιζαν εις βάρος της ομάδας τους.
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: