Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Μέχρι τον Φεβρουάριο η αποκάλυψη των 39.000 κασετών!!

Σε δύο πραγματογνώμονες ανέθεσε ο ανακριτής των στημένων αγώνων την απομαγνητοφώνηση του ηχητικού υλικού της ΕΥΠ. Γράφει ο Κυριάκος Θωμαΐδης.
Μέχρι τον Φεβρουάριο η αποκάλυψη των 39.000 κασετών
Η αποκάλυψη της τηλεοπτικής «Δίκης» επικυρώθηκε χθες το πρωί στο γραφείο του 9ου τακτικού ανακριτή Γιώργου Κασίμη. Δύο πραγματογνώμονες ανέλαβαν να απομαγνητοφωνήσουν μέρος του ηχητικού υλικού της ΕΥΠ ώστε να μάθουν επιτέλους τι περιέχουν οι 39.000 κασέτες που έμειναν στο ράφι.
Αυτή είναι η πρώτη δικαστική ενέργεια για πλήρη διαλεύκανση του ζητήματος, καθώς πλέον δεν υπάρχει πισωγύρισμα. Το υλικό θα απομαγνητοφωνηθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, θα αξιολογηθεί και ουσιαστικά θα κρίνει την τύχη των κατηγορουμένων.
Ετσι δικαιολογείται το γεγονός ότι ο ανακριτής μέχρι τώρα δεν είχε καλέσει τους 68 εναπομείναντες κατηγορούμενους, κάτι που αποφάσισε να το κάνει μέσα στον Ιανουάριο. Η πιο σημαντική εξέλιξη όμως αφορά την επερχόμενη κλήση ποδοσφαιριστών.
Ο δικαστικός λειτουργός διαπίστωσε το αυτονόητο, δηλαδή, ότι χωρίς παίκτες ματς δεν στήνεται και αποφάσισε να συνεργαστεί με την UEFA στο θέμα αυτό. Ηδη ζήτησε από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία πλήρη ανάλυση των 41 στημένων αγώνων και με βάση τον υπερβολικό στοιχηματισμό σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του κάθε παιχνιδιού, θα καλεί ως μάρτυρες στο γραφείο του ποδοσφαιριστές. Μάλιστα δεν αποκλείεται κάποιοι από αυτούς να μετατραπούν σε κατηγορούμενους.
Είναι μία διάσταση που συζητήθηκε έντονα μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των σικέ αγώνων και υπήρξε ένας προβληματισμός κυρίως από τους ειδικούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία που υποστηρίζει την UEFA, η Sport Radar, δέχτηκε να συνδράμει στην προσπάθεια του Ελληνα ανακριτή, ανιχνεύοντας ενδελεχώς τη στοιχηματική απάτη. Ανάλογες κινήσεις έγιναν και προς την πλευρά της ευρωπαϊκής επιτροπής καταπολέμησης της απάτης, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν απαντήσεις.
Η μόνη χώρα που έστειλε απάντηση στις ελληνικές αρχές ήταν η Αυστρία, η οποία δεν βρήκε κάτι μεμπτό. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση των Αρχών της Κύπρου, όπου ερευνητέος εμφανίζεται Ελληνας διεθνής ποδοσφαιριστής. Μάλιστα ο παίκτης αυτός φαίνεται να έχει ιδιαίτερες σχέσεις με κυπριακές στοιχηματικές εταιρείες.
Το μεγάλο πρόβλημα της ανάκρισης εντοπίζεται στην αδυναμία εύρεσης χρημάτων που να νομιμοποιούν το οικονομικό έγκλημα. Η ροή του χρήματος κάπου χάνεται και τα αποδεικτικά στοιχεία δεν φαίνονται ικανά να υλοποιήσουν συνθήκες κατηγορίας για τους εμπλεκόμενους. Βεβαίως, το ΣΔΟΕ περιμένει στοιχεία από τις Βρυξέλλες, όπως έχουν υποσχεθεί αξιωματούχοι της Europol (Ευρωπαϊκή Αστυνομία) και της Eurojust (Ευρωπαϊκή Εισαγγελία).
Οπως και να ‘χει το πράγμα, το νερό μπήκε στο αυλάκι. Οι απομαγνητοφωνήσεις των κασετών, οι κλήσεις ποδοσφαιριστών για μαρτυρικές καταθέσεις και η κλήση των 68 κατηγορουμένων δίνει τη δυνατότητα στον ανακριτή να πλουτίσει το φάκελο της δικογραφίας και να κάνει την έρευνα που άφησε στη μέση η Αθλητική Δικαιοσύνη.
Δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι τα πορίσματα της Αθλητικής Δικαιοσύνης μάλλον θα χρησιμοποιηθούν υπέρ των κατηγορουμένων παρά εις βάρος τους. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα διαφανεί μετά τις γιορτές του Πάσχα, όταν αναμένεται να κλείσει ο ανακριτικός φάκελος.
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: