Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Κατοχή μπάλας και παιχνίδι… αλά Μπόλονι για 45'

Διαβάστε την ανάλυση του αγώνα ΠΑΟΚ-Ατρόμητος, με νικητή τον Δικέφαλο του Βορρά.
Ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στις νίκες στο εγχώριο πρωτάθλημα μετά από πολύ καιρό επικρατώντας του Ατρομήτου σε ένα παιχνίδι μεγάλης βαθμολογικής σημασίας. Ο Μπόλονι είδε τις επιστροφές σημαντικών παικτών να ενισχύουν το τακτικό του πλάνο με τον ΠΑΟΚ να βγάζει στο γήπεδο πολλές από τις τακτικές εφαρμογές που αναζητά ο Ρουμάνος τεχνικός. Ο δικέφαλος έπιασε, κατά διαστήματα, εξαιρετική απόδοση με τον Ατρόμητο να προσπαθεί να αντιπαρέλθει του αντιπάλου του με παρεμεφερέις  με του ΠΑΟΚ τακτικές εφαρμογές.
Α’ ημίχρονο: 13 τελικές και 58% κατοχή μπάλας
Το πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του ποδοσφαίρου που οραματίζεται ο Μπόλονι για τον ΠΑΟΚ του μέλλοντος:
  • Κατοχή της μπάλας
  • καλή κυκλοφορία
  • επιθετική ανάπτυξη από τα πλάγια
  • η μπάλα κάτω
  • πολλές τελικές προσπάθειες
Ο ΠΑΟΚ κατάφερε όλα τα παραπάνω αφού και διέθετε όλα τα απαραίτητα συστατικά για να το επιτύχει (μόνο ο Κοντρέρας έλειπε από τους βασικούς) αλλά γιατί κι ο αντίπαλος δεν ανέπτυξε τακτικές που θα δυσκόλευαν την εφαρμογή των παραπάνω. Ο Ατρόμητος είναι μία τεχνική, soft ομάδα που έχει πολλά κοινά τακτικά χαρακτηριστικά με τον δικέφαλο του Βορρά. Οι παίκτες του Δώνη δεν επιδίδονται σε έντονη πίεση  – κάτι που δυσκολεύει το σχετικά soft κέντρο του ΠΑΟΚ – αλλά προτιμούν την κατοχή της μπάλας και τις συχνές εναλλαγές θέσεων στο φορτωμένο κέντρο. Η ποιοτική ανωτερότητα των Λάζαρ/Γκαρσία/Βιειρίνια στον άξονα ήταν αρκετή για να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ του ΠΑΟΚ με τους Λίνο/Έτο να αποτελούν εκφραστές της επιθετικότητας των γηπεδούχων.
Β’ Ημίχρονο: Ο ΠΑΟΚ οπισθοχωρεί, ο Ατρόμητος επιτίθεται
Το σχήμα του Ατρομήτου μετά το 53'
Το δεύτερο ημίχρονο είχε διαφορετική εικόνα με τον Μπόλονι να προσπαθεί από νωρίς να παγώσει τον ρυθμό του αγώνα και να διατηρήσει το υπέρ του ΠΑΟΚ 2-0. Ο Ρουμάνος περιόρισε τις προωθήσεις του Λάζαρ ενώ, σαφέστατα, η ένταση της επιθετικότητας του ΠΑΟΚ μειώθηκε αφού οι δυνάμεις μειώθηκαν.
Από την άλλη ο Δώνης άρχισε σταδιακά να κάνει πιο επιθετική την ομάδα του:
  • έκανε το σύστημα 4-4-2 με τον Αναστασάκο να παίζει δίδυμο με τον Μήτρογλου
  • έδωσε εντολή στον Μπρίτο για μεγαλύτερο αγωνιστικό πλάτος
  • πέρασε τον Επστάιν μπακ
  • άφησε την ομάδα με έναν κόφτη βάζοντας τον Σφακιανάκη (αριστερό χαφ) στην θέση του Πίτου
  • ανέβασε πιο ψηλά την αμυντική τετράδα
Οι αλλαγές του Δώνη σε συνδυασμό με την οπισθοχώρηση του ΠΑΟΚ έδωσαν την δυνατότητα στον Ατρόμητο να αναλάβει περισσότερες επιθετικές πρωτοβουλίες – κυρίως από τα δεξιά με τον Τάτο σε ρόλο δημιουργού – να σκοράρει και γενικότερα να απειλήσει τον ΠΑΟΚ. Από την άλλη ο ΠΑΟΚ, μετά το γκολ, προσπάθησε να ανεβάσει ρυθμούς με τους νεοεισελθόντες Γεωργιάδη και Ίβιτς να βοηθούν αναφορικά με τον έλεγχο του ρυθμού. Εν τέλει ο Ατρόμητος αν και έφτασε κοντά στο 2-2 στο 88′ δέχθηκε το 3-1 σε μία φάση που η άμυνα του είχε ανοιχθεί, όταν οι παίκτες του ΠΑΟΚ συνδυάστηκαν έξοχα αποδεικνύοντας ότι διαθέτουν σημαντικές ικανότητες στο passing game.
Λίνο vs Μπρίτο
Ένα αρκετά ενδιαφέρον ζευγάρι δημιούργησαν οι Λίνο και Μπρίτο. Ένα ζευγάρι που εν πολλοίς χαρακτηρίζει τα δύο ημίχρονα της αναμέτρησης. Ο Δώνης τοποθέτησε τον Μπρίτο σε ρόλο μέσα δεξιά σε έναν διττό ρόλο: α) δημιουργία υπεροπλίας στον άξονα ως 4ος κεντρικός μέσος β) ανάληψη επιθετικών προσπαθειών από την δεξιά πλευρά εκμεταλλευόμενος των προωθήσεων του Λίνο. Ο Βραζιλιάνος μέσος δεν μπόρεσε στο 1ο ημίχρονο να κάνει την διαφοράς. Στο αμυντικό κομμάτι άφησε πολλούς κενούς χώρους στον Λίνο που παρουσίασε έντονη επιθετικότητα στο αριστερό άκρο του ΠΑΟΚ, ενώ στην επίθεση «χάθηκε» κάπου ανάμεσα στους Λίνο και Γκαρσία χωρίς να απειλεί ουσιαστικά.
Απεναντίας στο 2ο ημίχρονο ο Μπρίτο πήρε πλάτος, δέχθηκε πολλές πάσες, εκμεταλλεύτηκε την κούραση του Λίνο και εν τέλει σκόραρε με εξαιρετικό πλασέ πραγματοποιώντας κίνηση προς τον άξονα πλάγιος επιθετικός.
Τα στατιστικά της αναμέτρησης αποδεικνύουν την επιθετικότητα του ΠΑΟΚ
Συμπέρασμα
Ο ΠΑΟΚ πραγματοποίησε έναν εξαιρετικό πρώτο 45λεπτο και έχτισε τις βάσεις για μία σημαντική νίκη απέναντι στον Ατρόμητο. Οι σημαντικές επιστροφές για τον δικέφαλο είχαν ως αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ να εφαρμόζει τα τακτικά «θέλω» του Μπόλονι με μεγάλη συνέπεια και επιτυχία. Ο Ατρόμητος ανέβασε ρυθμούς στο 2ο ημίχρονο με τον Δώνη να χρησιμοποιήσει παρόμοια με του δικεφάλου τακτικά όπλα. Εν τέλει ο Ατρόμητος κέρδισε το χειροκρότημα αλλά όχι και τον βαθμό – κάτι που θα ήταν άδικο με βάση την εικόνα του αγώνα.

πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: