Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

"Όταν θα βγω…"

Αποφασισμένος να προβεί σε αποκαλύψεις όταν θα βγει από τη φυλακή εμφανίστηκε ο Αχιλλέας Μπέος. "Έχω πληροφορίες ότι πίσω από την υπόθεση βρίσκεται και μια οικογένεια μεγάλη στον επιχειρηματικό βίο", είπε.
"Όταν θα βγω…"

Αναλυτικά η συνέντευξη του Αχιλλέα Μπέου στο "Πρώτο Θέμα":
Πώς είναι η ζωή στη φυλακή;

«Είναι για μένα μια τεράστια εμπειρία. Ήταν κάτι που δεν είχα βιώσει ποτέ και δεν περίμενα ποτέ να το βιώσω. Είναι ένα μεγάλο σχολείο όπου μπορείς να δεις πράγματα τα οποία έξω στη ζωή σού φαίνονται εξωπραγματικά. Και δεν θέτω ως παράδειγμα τον εαυτό μου ή μια μικρή μερίδα κρατουμένων που το βιώνουμε λίγο καλύτερα, όμως μια φυλακή όταν είναι φτιαγμένη για να φιλοξενεί 300 άτομα και φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 570, βλέπεις τα 250 να κοιμούνται στο πάτωμα. Είμαι στην πτέρυγα των εργαζομένων. Το πρωί ξυπνάω και προσπαθώ να γυμνάζομαι. Δεν έχω πολλές εναλλακτικές λόγω και του προβλήματος υγείας που έχω από το σάκχαρο. Πίνω καφέ, παίρνω πρωινό, προσπαθώ να διαβάσω μια εφημερίδα, να ενημερωθώ και να επικοινωνήσω με τη σύζυγο και τα παιδιά μου».
Πώς είναι η ψυχολογία ενός ανθρώπου που από τη μια στιγμή στην άλλη βρίσκεται στη φυλακή;

«Βιώνω μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Μέσα από αυτή θα βγω δυνατός γιατί έτσι έχω μάθει στη ζωή μου και έχω υποχρέωση να το κάνω αυτό απέναντι στα παιδιά και την οικογένειά μου. Και θα το κάνω. Όταν θα βγω, όμως και ας μην έχω να φάω, την υπόθεση θα την πάω μέχρι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ήδη έχω κάνει δύο προσφυγές. Έχω πληροφορίες ότι πίσω από την υπόθεση, εκτός από πολιτικά πρόσωπα, βρίσκεται και μια οικογένεια μεγάλη στον επιχειρηματικό βίο. Θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι πίσω από αυτά αυτή η οικογένεια, με κάποια από τα μέλη της και δεν πιστεύω ότι μια τέτοια ανήθικη και άνανδρη επίθεση σε έναν άνθρωπο που δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα είναι αυτής της οικογένειας».
Υπήρξαν στιγμές που λυγίσατε;

«Είναι λίγες οι φορές που χτύπησαν ευαίσθητες χορδές, όπως όταν είδα πρώτη φορά τη σύζυγο και τα παιδιά μου πίσω από τα κάγκελα του κρατητηρίου της ΓΑΔΑ. Αισθάνθηκα άσχημα. Τις πρώτες μέρες σιχάθηκα και είπα ότι όταν ολοκληρωθεί ο δικαστικός αγώνας θα γίνω στα 53 μου χρόνια μετανάστης. Ωστόσο, η αγάπη του κόσμου μού δίνει δύναμη. Και είπα «θέλω να κάτσω να παλέψω».
Φέρεστε μαζί με τον Μάκη Ψωμιάδη να στήνατε παιχνίδια. Τι απαντάτε στις κατηγορίες;

«Στημένα μπορεί να είναι τα πάντα εκτός από το ποδόσφαιρο. Πώς μπορείς να στήσεις ένα παιχνίδι; Για να στηθεί ένας αγώνας παίζουν 22 ποδοσφαιριστές. Υπάρχουν τρεις διαιτητές και δύο προπονητές. Υπάρχει καμία τέτοια καταγγελία από κάποιον; Όχι».
Υπάρχουν τηλεφωνικές συνομιλίες από τον κοριό της ΕΥΠ, αλλά και καταγγελίες.

«Ο κ. Κούγιας είναι ένας. Δεν υπάρχει άλλος. Ο κ. Κούγιας στις καταθέσεις του έχει πει ότι υποθέτει ότι στήνονται παιχνίδια. Όλα είναι κατά την άποψή του. σε ό,τι έχει να κάνει με τις κασέτες της ΕΥΠ είναι πέρα για πέρα παράνομες. Σε μία χώρα δημοκρατική δεν έπρεπε καν να τις παρουσιάσουν και εγώ θεωρώ ότι είναι γνήσιες. Έχουμε κάνει και αίτηση να ερευνηθεί ώστε να αποδειχθεί ότι είναι κατασκευασμένες. Με ποια έννοια, όμως, με την έννοια ότι έχει γίνει αποσπασματική απομαγνητοφώνηση και έχουν αποκρύψει το σύνολο των συνομιλιών».
Εσείς δεν δέχεστε τα στημένα;

«Όχι».
Ούτε είχατε ακούσει ποτέ ότι στήνονται παιχνίδια;

«Στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που έχουνε βγάλει δεν αναφέρεται πουθενά ο Αχιλλέας Μπέος να απείλησε, να εκβίασε, να δωροδόκησε, τόσο ο ίδιος, όσο και η ομάδα του, ο Ολυμπιακός Βόλου. Αντίθετα, σε άλλες κασέτες, άλλες ομάδες και άλλοι παράγοντες ομιλούν για συναλλαγές και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις. Ωστόσο, καλώς δεν τιμωρήθηκαν κι αυτό είναι κάτι που με δικαιώνει, γιατί για να κατηγορηθεί κάποιος και να καταδικαστεί πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις. Αυτοί οι άνθρωποι αθωώθηκαν. Ο Αχιλλέας Μπέος, που δεν υπάρχουν σε βάρος του στοιχεία, γιατί καταδικάστηκε; Επειδή έτσι ήθελαν; Γιατί ήμουν ενάντια στο σύστημα και το κατεστημένο».
Πώς βρέθηκε ο Ολυμπιακός Βόλου στην κορυφή με χαμηλό μπάτζετ;

«Σε ό,τι αφορά τον χώρο του ποδοσφαίρου, ασχολούμαι γιατί το αγαπώ. Όταν αγαπάς κάτι και δουλεύεις και προσπαθείς, έχεις επιτυχία. Στην Ελλάδα του 2012 ασχολούνται με το ποδόσφαιρο δήθεν τεχνοκράτες – εγώ θα τους έλεγα απατεώνες – οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για την ομάδα. έμμισθοι είναι, τον μισθό τους παίρνουν. Δεν τους ενδιαφέρει να αγοράσουν έναν ποδοσφαιριστή με 10.000 ευρώ. Θέλουν να δώσουν 100.000 ευρώ. Τι τους ενδιαφέρει; Δικά τους είναι τα λεφτά; Δεύτερον, αυτούς το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να έχουν επικοινωνιακή πολιτική, να βγάζουν το προφίλ τους κι ας διαλύεται η ομάδα. εγώ, για παράδειγμα, στον Πανιώνιο ό,τι δημιούργησα επί σειρά επτά ετών διαλύεται τώρα. Και στον Ολυμπιακό Βόλου παραλάβαμε μια ομάδα το 2008 από την τελευταία βαθμολογική θέση και μέσα σε τρία χρόνια δημιουργήσαμε μια ομάδα για την οποία παραμιλούσε όλη η Ελλάδα. Ούτε με κλεψιές ούτε με τίποτα. Αυτή την ομάδα τη διέλυσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».
Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι καθαρό;

«Μετά την αποφυλάκισή μου, που θα γίνει είτε θέλουν είτε δεν θέλουν, γιατί δεν είναι στο χέρι τους - πόσο καιρό θα παρανομούν; - εγώ θα βγω έξω και τότε θα μιλήσω και θα πω πολλά πράγματα. Σε αυτή τη φάση θα σας πω πως ό,τι γίνεται σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του τόπου μας γίνεται στο εξωτερικό, γίνεται και στο ποδόσφαιρο».
Στοιχεία για το τι γινόταν όλα αυτά τα χρόνια στον χώρο του ποδοσφαίρου έχετε;

«Δεν χρειάζεται να ψάξω. Όταν έρθει η ώρα, θα μιλήσω. Θέλω να πω, όμως, ότι εγώ δεν ήμουν ούτε έγινε ποτέ ρουφιάνος. Αυτοί, όμως, που δημιούργησαν αυτή τη σκευωρία, αυτή τη σαπίλα, να ξέρουν ότι έχει ο καιρός γυρίσματα. Κάποια στιγμή θα καθίσουν στο σκαμνί και θα βγουν όλα στη φόρα. Δεν είναι όμως αυτή η ώρα και η στιγμή. Έχω πολλά πράγματα στα χέρια και το μυαλό μου. Όταν έρθει η ώρα, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους».
Παρακολουθείτε το πρωτάθλημα;

«Το παρακολουθώ και αισθάνομαι θλίψη. Βλέπω ότι αν δεν είχαν διαλύσει τον Ολυμπιακό Βόλου, δύσκολα θα έχανε το πρωτάθλημα, μια ομάδα που κέρδισε πέρυσι τρεις φορές τον Παναθηναϊκό και τρεις φορές την ΑΕΚ. Έδειχνε δυναμική. Αυτή τη δυναμική φοβήθηκαν κάποιοι».
Για τους νέους «επενδυτές» που ήρθαν στην Ελλάδα τι έχετε να πείτε;

«Αυτούς ήθελε η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είχε αποπειραθεί και στο παρελθόν να κάνει κάτι ανάλογο. Ήθελε να ελέγχει παράγοντες της πλάκας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: