Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ψηφίστηκε ο αθλητικός νόμος!!

Ψηφίστηκε ο αθλητικός νόμος
Νόμο του κράτους αποτελεί πλέον το νέο αθλητικό νομοσχέδιο περί «αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και άλλες διατάξεις». Και με τη «βούλα» σε ισχύ η διάταξη που δίνει το δικαίωμα σε ξένους επενδυτές να επενδύσουν στις ελληνικές ΠΑΕ. «Πέρασε» και το άρθρο 19 που ενισχύει τη λειτουργία της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία θα μπορεί πλέον να ασκεί έκτακτους ελέγχους και στη διάρκεια της αγωνιστικής σεζόν.

Η διάταξη που περίμεναν εδώ και μήνες στον Παναθηναϊκό αλλά και σε άλλες ομάδες για τις οποίες έχει ενδεχομένως εκφραστεί ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, αποτελεί πλέον νόμο του κράτους και έτσι ο δρόμος για εισροή ξένων κεφαλαίων στις ΠΑΕ ανοίγει.

Παράλληλα, με την ψήφιση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού παραμένει ο ελεγκτικός μηχανισμός της πολιτείας στις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες, με αρμοδιότητες να ελέγχει τη νομιμότητα των ενεργειών των παραγόντων του ποδοσφαίρου και να επιβάλει τις ποινές που ορίζονται από το νόμο. Και μάλιστα, με τροπολογία που προστέθηκε την τελευταία στιγμή, η ΕΕΑ δεν θα ασκεί ελέγχους σε ΠΑΕ και ΚΑΕ μόνο κάθε καλοκαίρι, αλλά και εκτάκτως μέσα στις σεζόν, είτε αυτεπάγγελτα, είτε μετά από αίτηση κάποιας ΠΑΕ ή ΚΑΕ, είτε μετά από αίτημα του Υπουργείου Ανάπτυξης ή του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το θέμα, βέβαια, είναι τι θα κάνει πλέον η ΕΠΟ, η οποία αντιδρούσε εντόνως στο δικαίωμα της ΕΕΑ να χορηγεί πιστοποιητικά στις ΠΑΕ και για το λόγο αυτό είχε ενημερώσει και τη ΦΙΦΑ. Η παγκόσμια συνομοσπονδία θεωρεί πως υπάρχει παραβίαση του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου και έτσι με τις ενέργειες της ΕΠΟ, ελλοχεύει ο κίνδυνος αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Η λύση πάντως μπορεί να δοθεί από την ίδια την ελληνική ομοσπονδία. Ειπώθηκε ξεκάθαρα στη Βουλή, πως αν η ΕΠΟ συμπεριλάβει στο πειθαρχικό της δίκαιο τις ποινές που απαιτούνται για τις παραβάσεις που ελέγχει η Επιτροπή Επαγγελματικού, τότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα να τις επιβάλλει η ίδια η ομοσπονδία. Απλώς η ΕΠΟ, ούτε ποινές έχει γι’ αυτά τα θέματα (π.χ. κωλύματα παραγόντων), αλλά και να είχε δεν μας έχει συνηθίσει στο να τις επιβάλλει.

Για να δοθεί τελικά η παραπάνω λύση, θα πρέπει να συντρέξουν δύο προϋποθέσεις: οι ποινές που θα προβλεφθούν να ικανοποιούν την πολιτεία, αλλά και να υπάρχει αυτόματη επιβολή τους (διότι ποινές υπάρχουν για διάφορες παραβάσεις, αλλά δεν επιβάλλονται).

Στο τέλος της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος είπε χαρακτηριστικά:

«Τα σωματεία χρειάζονται προστασία από τους ανθρώπους που μπαίνουν σε αυτά. Υπάρχουν σωματεία, και ξέρετε ποια είναι αυτά, που έχουν ντροπιαστεί από τις πράξεις των παραγόντων τους. Η πρόθεση μας είναι να προστατεύσουμε την πολιτεία και τις ομάδες από επιτήδειους που δεν πληρώνουν φόρους, εισφορές και έχουν ποινικά μητρώα. Αυτή την προστασία την αναλαμβάνει και την κρατάει η πολιτεία, ανεξάρτητα από το τι ζητάει κάποιος άλλος. Τις ποινές που απορρέουν από τις παραβάσεις αυτές, ας τις επιβάλει η ΕΠΟ. Αυτό όμως θα γίνει μόνο όταν θα είναι προετοιμασμένη και όταν οι ποινές θα ικανοποιούν εμάς».

Παράλληλα με τα παραπάνω, πέρασαν και όλες οι διατάξεις που αφορούν τις ευθύνες των διοικήσεων των ΠΑΕ για τις πράξεις των μελών των συνδέσμων (με ορισμένες βελτιώσεις), καθώς και αυτές που αφορούν τις ποινές για τα στημένα παιχνίδια και τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο γενικότερα.

Μια τροπολογία που κατατέθηκε και η οποία προέβλεπε ότι τα μέλη των Δ.Σ. των ομοσπονδιών θα έχουν μέχρι δύο θητείες, ενώ το εκλογικό σύστημα θα γίνει αναλογικό, τελικά δεν πέρασε.

Διαβάστε εδώ όλα όσα ειπώθηκαν την Τετάρτη από τους βουλευτές των κομμάτων, στη διάρκεια της συζήτησης του νέου αθλητικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.


πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: