Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Η ώρα της αλήθειας για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Υπερψηφίστηκε ο αθλητικός νόμος με την ΕΠΟ να αντιδρά για την ΕΕΑ και να απειλεί με προσφυγή στη FIFA. Γράφει ο Θάνος Μπλούνας.

Η ώρα της αλήθειας για το ελληνικό ποδόσφαιρο
Σε δοκιμασία εισέρχεται το ελληνικό ποδόσφαιρο και η συμμετοχή των δύο ομάδων που συνεχίζουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αφού για λόγους ακατανόητους η ΕΠΟ προτίθεται να ακολουθήσει τη στρατηγική της έντασης και απευθυνόμενη στη FIFA να οδηγήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε προσωρινό αποκλεισμό.
Χθες στη Βουλή ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τον Αθλητισμό, μαζί με το άρθρο 19 που αποτελεί το σημείο τριβής. Η Ομοσπονδία τον περασμένο Σεπτέμβριο αναγνώρισε στην πράξη το δικαίωμα της ΕΕΑ να μην χορηγεί πιστοποιητικά συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Υιοθέτησε δε, χωρίς να προβάλει καμία αντίσταση τις αποφάσεις της, που αφορούσαν 11 ομάδες και οι οποίες είτε έπεσαν στη Δ΄ Εθνική, είτε δεν αγωνίστηκαν σε κανένα πρωτάθλημα.
Τώρα διαρρέει ότι θα ενημερώσει εκ νέου τη FIFA για τις αρμοδιότητες της ΕΕΑ και θα θέσει σε κίνδυνο την υπόσταση του αθλήματος, αφού σύμφωνα με όσα έλεγαν αξιωματούχοι της, η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων της παγκόσμιας συνομοσπονδίας πιθανότατα θα επιβάλει την ποινή του αποκλεισμού.
Σήμερα σε έκτακτο Δ.Σ. η ΕΠΟ θα καθορίσει την περαιτέρω στάση της, ενώ έκτακτο Δ.Σ. για αύριο με θέμα τον νέο νόμο ανακοίνωσε και η Σούπερ Λίγκα.
Για να ψηφιστεί το άρθρο 19 που το μόνο που προσθέτει είναι η υποχρέωση να γίνονται δεκτές οι αποφάσεις της ΕΕΑ, υπήρξαν επαφές ανάμεσα στον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Ιωαννίδη και τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σ. Πιλάβιο. Η «χρυσή τομή» που έκαμψε τις αρχικές ενστάσεις της Ν.Δ. και υιοθετήθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνο ήταν να ψηφιστεί το άρθρο 19 και όταν η ΕΠΟ βάλει στους κανονισμούς της ποινές για τα παραπτώματα που προκύπτουν από τους ελέγχους της ΕΕΑ και οι ποινές αυτές ικανοποιούν την πολιτεία, τότε η επιβολή τους θα γίνεται από την ομοσπονδία. Τελικά το άρθρο ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» και το μόνο κόμμα που καταψήφισε ήταν ο ΛΑΟΣ.
Σε μια από τις τοποθετήσεις του για το θέμα ο κ. Γερουλάνος είπε: «Δεν είμαι διατεθειμένος να διαπραγματευτώ με καμία ΕΠΟ και καμία FIFA. Θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε τα λαμόγια και τους κλέφτες. Κάνουμε κακό αν τους ελέγχουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο; Οταν η ΕΠΟ βάλει τις ποινές που πρέπει θα την εξουσιοδοτήσουμε. Θέλουμε δίκαιη μοιρασιά: Αναλάβετε τις ευθύνες σας και σας δίνουμε τον έλεγχο».
Κατά τη διήμερη συζήτηση ακούστηκαν πολλές τοποθετήσεις και χαρακτηρισμοί από βουλευτές που κατεδείκνυαν την άποψη που έχουν για την ΕΠΟ και το περιβόητο «αυτοδιοίκητο».
Ο βουλευτής της Ν.Δ., Θ. Καράογλου είπε ότι «η ΕΠΟ είναι πλυντήριο ανομίας που αποπνέει δυσωδία». Ο Τ. Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε ότι «το αυτοδιοίκητο είναι ασπίδα αυθαιρεσιών». Ο Γρ. Ψαριανός (ΔΗΜ.ΑΡ.) υποστήριξε: «Η ΕΠΟ δεν έχει το αυτοδιοίκητο. Εχει το αυτοαδιοίκητο, αφού δεν κάνει τίποτα για κανένα θέμα».
Η Oμοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση με την εξής κατάληξη: «Η ΕΠΟ είναι η μόνη που μπορεί να διαφυλάξει την παρουσία του ελληνικού ποδοσφαίρου στη διεθνή ποδοσφαιρική οικογένεια. Εμείς, ως Ομοσπονδία, επιλέγουμε την παραμονή μας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ποδοσφαιρική οικογένεια».
Τέλος, ψηφίστηκε το άρθρο που δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης να αποκτούν μετοχές ΑΑΕ. Ωστόσο, ζητούμενο για μία ακόμη φορά είναι η εφαρμογή των όσων προβλέπονται στον νέο νόμο.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: