Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Η FIFA «έλαβε το γράμμα της ΕΠΟ» και απειλεί το ελληνικό ποδόσφαιρο

Προτροπή στην ΕΠΟ να υποδείξει στην ελληνική πολιτεία τα σημεία του νόμου που αντιτίθενται στο καταστατικό της προτού υπάρξουν κυρώσεις
Τη σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα σε βουλευτές των κομμάτων κατά την ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου στην συνεδρίαση της Τετάρτης (15/2) ακολούθησε η αντίδραση της ΕΠΟ, η οποία αιτήθηκε συνάντηση με τη διεθνή ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FIFA) προκειμένου η δεύτερη να παρέμβει, καθώς θεωρείται ότι διατάξεις του νόμου παραβιάζουν το αυτοδιοίκητο του αθλήματος.
Ηδη η ΕΠΟ έστειλε σχετική επιστολή στη FIFA, η οποία από την πλευρά της απάντησε άμεσα προτρέποντας την ελληνική ομοσπονδία να ενημερώσει την ελληνική πολιτεία ότι αν στον νέο νόμο υπάρχουν σημεία που έρχονται σε αντίθεση με το καταστατικό της διεθνούς ομοσπονδίας, τότε η FIFA θα εξετάσει την επιβολή κυρώσεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο (τουτέστιν αποκλεισμός από τις διεθνείς διοργανώσεις για τους συλλόγους και τις εθνικές ομάδες) βάσει των άρθρων 13 και 17 του καταστατικού της.
Ουσιαστικά δηλαδή, αναμένεται να παιχτεί ένας ακόμη γύρος στο πινγκ πονγκ της ΕΠΟ με την ελληνική πολιτική αθλητική ηγεσία προτού το μπαλάκι περάσει στα χέρια της FIFA.
Η ΕΠΟ που συνεδρίασε νωρίτερα σε ανακοίνωσή της αναφέρει σχετικά:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, που είχε ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις μετά την ψήφιση του νέου αθλητισμού νομοσχεδίου, έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:
  1. Να αποστείλει στη FIFA επιστολή με βασικό αίτημα την άμεση πραγματοποίηση συνάντησης με εκπροσώπους της ΕΠΟ και των ΠΑΕ Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, οι οποίες εκπροσωπούν το ελληνικό ποδόσφαιρο στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις. 
  2. Ενέκρινε τις ποινές που θα συμπεριληφθούν στον Πειθαρχικό Κώδικα και θα αφορούν στην αδειοδότηση συλλόγων, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει δεκτό το άρθρο 19 του νέου αθλητικού νομοσχεδίου όπως η ΕΠΟ το έχει ήδη προτείνει. 
  3. Να αποστείλει άμεσα επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Βουλής, την οποία θα κοινοποιήσει και στους αρχηγούς των κομμάτων, με αφορμή τους δυσφημιστικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς βουλευτών εναντίον ανθρώπων του ποδοσφαίρου, στη διάρκεια της συζήτησης για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο. 
  4. Να ζητήσει τα πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο και να εξετάσει την πιθανότητα να κινήσει τις απαιτούμενες ενέργειες εναντίον όσων χρησιμοποίησαν δυσφημιστικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον ανθρώπων του ποδοσφαίρου και της ΕΠΟ.»

Σε επικοινωνία του Βήματος με τη FIFA λάβαμε την εξής απάντηση:

«Οντως λάβαμε επιστολή από την ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (ΕΠΟ) που έχει να κάνει με τον νέο αθλητικό νόμο που αναδομεί τις αθλητικές οργανώσεις στην Ελλάδα.

Η FIFA ζητάει από την ΕΠΟ να επιστίσει την προσοχή της ελληνικής πολιτείας στα σημεία όπου ο νέος νόμος έρχεται σε αντίθεση με τα καταστατικά τόσο της ελληνικής όσο και της διεθνούς ομοσπονδίας. Η FIFA προτρέπει την ελληνική ομοσπονδία να ενημερώσει την ελληνική πολιτεία ότι αν στον νέο νόμο παραμείνουν τέτοια σημεία τριβής, τότε οι αρμόδιες επιτροπές της FIFA θα εξετάσουν την υπόθεση με όλες τις πιθανές επιπτώσεις (βάση των άρθρων 13 και 17 του καταστατικού της FIFA που αναφέρονται στο αυτοδιοίκητο των εθνικών ομοσπονδιών).»


Εξάλλου η Σούπερ Λίγκα ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή (17/2) θα συνεδριάσει εκτάκτως με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη τον νέο αθλητικό νόμο και το ποδόσφαιρο και φυσικά το μόνιμο «αγκάθι» των σχέσεων πολιτείας - επαγγελματικού ποδοσφαίρου που έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση των ΠΑΕ από τον ΟΠΑΠ. to vhma gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: