Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Ο Αρης στο Τελ Αβίβ το 1967!!! (video)

Το "Γιαντ Ελιάου" είναι μια από τις έδρες-θρύλους του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η στήλη θα σας γυρίσει σήμερα πολύ πίσω. Βρήκαμε από Ισραηλινούς ένα βίντεο-ντοκουμέντο.



Μικρό σε διάρκεια, αλλά ιστορικής σημασίας. Είναι το πρώτο παιχνίδι του Αρη στα κύπελλα Ευρώπης στο μπάσκετ. Ηταν μέσα στο "Γιαντ Ελιάου"! Συγκεκριμένα στις 12 Γενάρη του 1967 οι Θεσσαλονικείς πήγαν στο Τελ Αβίβ για τον πρώτο αγώνα του Κυπέλλου Κυπελλούχων (εκείνη τη χρονιά ήταν η παρθενική διοργάνωση!). Αντίπαλος η Μακάμπι των Ταλ Μπρόντι και Κοέν-Μιντζ.
Ο Άρης του Ανέστη Πεταλίδη με Αβάνογλου, Παρίση, Τσιτούρα, Ροδόπουλο, Χατζόπουλο, Χόρτη και τον Γιάννη Ιωαννίδη είχε κερδίσει για πρώτη φορά, ως δευτεραθλητής Ελλάδας, το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Το "Γιαντ Ελιάου" δεν είχε τη σημερινή του μορφή. Ηταν ανοικτό με χωρητικότητα 5.000 θέσεις, αλλά και τότε ήταν σκληρή έδρα. Η Μακάμπι νίκησε 101-71.
Τα πλάνα δεν είναι καλά. Ασπρόμαυρο κλιπ, αλλά διακρίνει κανείς τον Ιωαννίδη παίκτη να κάνει "ντραϊβ". Ο Αρης είναι με τις λευκές εμφανίσεις και τα μαύρα σορτσάκια.
Στη ρεβάνς για την ιστορία, οι "κίτρινοι" άγγιξαν το θαύμα. Νίκησαν 91-71, αλλά αποκλείστηκαν από τη Μακάμπι που τελικά πήγε στον διπλό τελικό χάνοντας το τρόπαιο από την Ινις Βαρέζε. Η ΑΕΚ (που ήταν η πρώτη ομάδα που πήγε στο "Γιαντ Ελιάου" στις 10/12/1964 για το Πρωταθλητριών χάνοντας 74-67, αλλά προκρίθηκε με το 64-53 της ρεβάνς στην Αθήνα) πήρε ρεβάνς την επόμενη χρονιά από την Βαρέζε στα ημιτελικά.

Η ιστορία έγραψε. Το βίντεο κρατήστε το. Είναι το πιο παλιό ελληνικής ομάδας στα κύπελλα Ευρώπης και μάλιστα εκτός έδρας. Είναι το πρώτο του μεγάλου Αρη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: