Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Υπόθεση Scudetto: Γίνεται η ανατροπή;

Εννιά αγωνιστικές πριν το φινάλε η Μίλαν είναι φαβορί με το +4 και η Γιουβέντους ελπίζει στην ολική επαναφορά. Γίνεται; Το gazzetta.gr... κάνει βόλτα στο παρελθόν του Campionato.
Υπόθεση Scudetto: Γίνεται η ανατροπή;
Με το πρόγραμμα να είναι πιο εύκολο σε σχέση με τους Μπιανκονέρι και τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς να καθαρίζει συνεχώς, οι Ροσονέρι είναι το φαβορί για την κατάκτηση του Scudetto. Φαβορί, όμως, ήταν κι άλλες ομάδες στο παρελθόν του ιταλικού πρωταθλήματος, με προβάδισμα μεγαλύτερο, αλλά στο τέλος το έχασαν...
Η λογική λέει ότι το τέλος της σεζόν θα βρει τους Μιλανέζους να πανηγυρίζουν αλλά στη Γιουβέντους θέλουν να πιστεύουν ότι μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση. Ή, τουλάχιστον, αν δεν ανατραπεί, να αναγκάσουν τους Ροσονέρι να... ιδρώσουν μέχρι το τελευταίο σφύριγμα.
Το gazzetta.gr θυμάται τις τέσσερις πιο χαρακτηριστικές (γιατί υπήρξαν αρκετές περισσότερες) ανατροπές στην ιστορία του Calcio!

1966-67: Η Ιντερ του Ελένιο Ερέρα ήταν στην κορυφή από το ξεκίνημα της σεζόν, με τη Γιουβέντους να είναι συνεχώς πίσω της. Έξι αγωνιστικές πριν το φινάλε οι Νερατζούρι βρίσκονται στο +4 (2-1-0 ο τρόπος βαθμολόγησης), με τον ιταλικό Τύπο να θεωρεί δεδομένη την κατάκτηση του τίτλου για τους Μιλανέζους. Την 31η αγωνιστική, πάντως, οι Μπιανκονέρι νίκησαν τους Νερατζούρι και μείωσαν στο -2, με τρία παιχνίδια να απομένουν.

Η Ιντερ έπρεπε απλά να νικήσει τους αγώνες της αλλά ήρθε κι άλλη γκέλα, με αποτέλεσμα μία στροφή πριν το τέλος το προβάδισμα της να έχει μειωθεί στο +1. Η Γιουβέντους νίκησε την τελευταία αγωνιστική την Λάτσιο, οι Νερατζούρι ηττήθηκαν εκτός έδρας από την αδιάφορη Μάντοβα και το Scudetto κατέληξε στο Τορίνο!

1987-88: Η Νάπολι του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα είχε κατακτήσει ένα χρόνο πριν το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της και ήταν έτοιμη για το repeat. Οι Παρτενοπέι πάνε με... σπασμένα φρένα όλη τη σεζόν και πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος του Campionato είναι στο +4 από την Μίλαν, με το σύστημα της βαθμολογίας τότε να δίνει δύο βαθμούς στη νίκη. Το προβάδισμα, δηλαδή, των Ναπολιτάνων ήταν πολύ μεγαλύτερο από ό,τι φαινόταν.

Κι όμως, η ομάδα που είχε μόνο δύο ήττες ως τότε, κατάφερε να αυτοκτονήσει με μοναδικό τρόπο! Στις τελευταίες πέντε αγωνιστικές η Νάπολι κάνει τέσσερις ήττες (μία εξ αυτών από την Μίλαν στο «Σαν Πάολο) και το τέλος του πρωταθλήματος βρήκε τους Ροσονέρι στο +3! Ακόμη και σήμερα, 24 χρόνια μετά, στην Ιταλία ακούγονται πολλά για τον ρόλο της Μαφίας στην απώλεια εκείνου του Scudetto από τη Νάπολι, αλλά στον νότο όλοι έχουν το στόμα τους κλειστό...

1999-00: Το Campionato ήταν ακόμη με 34 αγωνιστικές (18 ομάδες) και μετά το τέλος της 26ης, στο Τορίνο έκαναν ετοιμασίες για τη φιέστα. Η Γιουβέντους ήταν στην κορυφή και στο +9 από τη δεύτερη Λάτσιο, οπότε η λογική έλεγε ότι όσο και να προσπαθούσε, δε θα το έχανε το Scudetto. Κι όμως, το έχασε! Οι Λατσιάλι νίκησαν στο μεταξύ τους ντέρμπι στο «Ντέλε Αλπι» μειώνοντας στο -6 αλλά και πάλι ήξεραν ότι ήθελαν ένα θαύμα. Αυτό το θαύμα, λοιπόν, έγινε!

Την τελευταία αγωνιστική η Λάτσιο, που ήταν στο -2, νίκησε εύκολα με 3-0 στο «Ολίμπικο» την Ρετζίνα και περίμενε να δει τι θα κάνει η Γιούβε στην βροχερή Περούτζια. Ο αγωνιστικός χώρος είναι... κανονικός βούρκος για το δεύτερο ημίχρονο αλλά ο Πιερλουίτζι Κολίνα αποφασίζει να γίνει κανονικά ο αγώνας. Οι Μπιανκονέρι ήθελαν έστω το Χ, στη χειρότερη περίπτωση, για να πάνε σε μπαράζ με την Λάτσιο αλλά ηττήθηκαν με 1-0 και ο Σέρτζιο Κρανιότι με τον Σβεν Γκόραν Ερικσον, τους παίκτες και 70.000 τιφόζι της Λάτσιο στο «Ολίμπικο» έστηναν ένα ανεπανάληπτο πάρτι!

2001-02: Η πιο τρελή σεζόν στην ιστορία του Campionato! Η πρωταθλήτρια Ρόμα, η Ιντερ και η Γιουβέντους πέρασαν όλες αρκετές φορές από την πρώτη θέση, με τις εναλλαγές να μην σταματούν ποτέ! Πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος, πάντως, οι Νερατζούρι ήταν το φαβορί καθώς βρίσκονταν στην κορυφή, με τους Ρωμαίους στο -3 και τους Μπιανκονέρι στο -6. Η Ιντερ είχε το Scudetto στα χέρια της αλλά όσο πλησίαζε το τέλος, τόσο λύγιζε... Ηττα από την Αταλάντα, ισοπαλία με την Κιέβο και η τελευταία αγωνιστική έγινε θρίλερ!

Οι Νερατζούρι ήταν πρώτοι, η Γιουβέντους στο -1 και η Ρόμα στο -2. Η Ιντερ παίζει τελευταία αγωνιστική στη Ρώμη με την Λάτσιο, οι οπαδοί της οποίας υποστηρίζουν τους Μιλανέζους! Η Μεγάλη Κυρία στο «Φρίουλι» με την Ουντινέζε και οι Τζιαλορόσι στο «Ντέλε Αλπι» με την Τορίνο. Η Ιντερ με νίκη κατακτά το Scudetto, έχει 20.000 οπαδούς της στο «Ολίμπικο», προηγείται δύο φορές αλλά χάνει με 4-2 -με τους οπαδούς της Λάτσιο να μην πανηγυρίζουν- για να τερματίσει τελικά... 3η! Πρωταθλήτρια η Γιουβέντους (0-2 στην Ουντινέζε), 2η Ρόμα (0-1 στο Τορίνο).

* Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, βέβαια, υπήρξαν πολλές φορές που οι ομάδες που ήταν στη 2η θέση έκαναν τις αντεπιθέσεις τους, μείωσαν τη διαφορά ακόμη και στον πόντο, αλλά τελικά δεν κατάφεραν να πάρουν τον τίτλο. Υπάρχει και το παράδειγμα της Ρόμα τη σεζόν 2009-10, που με ένα απίστευτο σερί κατάφερε να προσπεράσει την Ιντερ, για να αυτοκτονήσει τρεις στροφές πριν το τέλος χάνοντας από την Σαμπντόρια στο «Ολίμπικο». Οι ανατροπές είναι οι εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας, γι' αυτό η Μίλαν είναι το φαβορί για τον φετινό τίτλο.
 πηγή: Gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: