Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Χάθηκε το κίνητρο!!

Στην τελική ευθεία της Premier League το κίνητρο της κάθε ομάδας παίζει βασικό ρόλο στην απόδοσή της. Όταν η Λίβερπουλ μέσα σε μία εβδομάδα χάνει δύο αγώνες από ομάδες που κυνηγάνε την παραμονή τους στην κατηγορία και εμφανίζει το χειρότερο της πρόσωπο τότε στα συμπεράσματα που μπορούμε να καταλήξουμε είναι συγκεκριμένα.
Χάθηκε το κίνητρο!
Η ανάγκη των αντιπάλων υπερισχύει της ποιοτικής διαφοράς στον αγωνιστικό χώρο ή η ίδια η ομάδα λειτουργεί με τις εναπομείναντες δυνάμεις της και αποφάσισε να φορτσάρει στον θεσμό του Κυπέλλου. Κάνει δηλαδή διαχείριση δυνάμεων για άλλους δύο σημαντικούς αγώνες, ημιτελικό και τελικό.
Αυτό είναι μεγαλύτερη παγίδα για τον προπονητή και τους παίκτες. Η σταδιακή χαλάρωση δεν θα δώσει την κατάλληλη στιγμή την απαιτούμενη ώθηση ώστε να διεκδικήσουν με αξιώσεις τον στόχο που έμεινε, με αποτέλεσμα η κοιλιά που θα γίνει να φτάσει μέχρι το καλοκαίρι. Θα υπάρξουν ενδεχομένως ένας –δύο αγώνες , η εξαίρεση, που θα εμφανιστεί καλή η ομάδα και μέχρι εκεί. Η πορεία δεν ήταν προδιαγεγραμμένη. Η απώλεια της τετράδας δεν ήρθε σήμερα. Προέκυψε από την συνολική παρουσία, ειδικά στους αγώνες εντός έδρας και με υποδεέστερες θεωρητικά αντιπάλους.
Η τακτική και η εφαρμογή της εξαρτάται αποκλειστικά από τους παίκτες. Όταν αυτοί δεν ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις είναι αδύνατον να προχωρήσουν ψηλότερα. Το δυναμικό της ομάδας δεν μπορεί να υπολογίζει ότι μία θέση ανάμεσα στην 7η και την 9η πείθει κανέναν ότι αυτό μπορούσαν να πετύχουν. Αξίζουν πολύ περισσότερο, γιατί ατομικά ο καθένας έχει προδιαγραφές για υψηλότερες θέσεις και στο χέρι τους είναι να αποδείξουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Αν η χρονιά είναι χαμένη τότε θα πρέπει να μας πούνε πως θα είναι πετυχημένη η επόμενη.
Η Γουίγκαν αποδεικνύεται κακός μπελάς. . Έχει χτίσει ένα αήττητο σερί έξι αγώνων. Τελευταία ήττα από την Λίβερπουλ στις 16/12/2009. Πήγε στο Άνφιλντ έχοντας την χειρότερη επίθεση της P.L. με 25 τέρματα, το χειρότερο ποσοστό ευκαιριών που μετέτρεψε σε γκολ με 8,4% και ρεκόρ εκτός έδρας 3 νίκες, 3 ισοπαλίες και 8 ήττες. Χρονικά ήταν μια καλή στιγμή γιατί δείχνει από τον Φεβρουάριο ότι έχει μπει σε μία καλή φόρμα. Στους έξι τελευταίους αγώνες είχε 4 ισοπαλίες, 1 νίκη και 1 ήττα. Η νίκη της είναι η πρώτη που πετυχαίνει στην έδρα της Λίβερπουλ σε όλες τις διοργανώσεις.

Η λειτουργία της Λίβερπουλ
Η προσπάθεια της Λίβερπουλ στην αρχή του αγώνα να υπερφορτώσει την δεξιά πλευρά της Γουίγκαν
Η προσπάθεια της Λίβερπουλ στην αρχή του αγώνα να υπερφορτώσει την δεξιά πλευρά της Γουίγκαν
Ο Νταλγκλίς βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση να μην έχει αξιόλογες λύσεις πέρα των βασικών που προετοιμάζει κάθε φορά. Τραυματισμοί και κακές αποδόσεις παικτών δεν μπορούν να αναπληρωθούν με άλλες αξιόπιστες λύσεις από τον πάγκο. Πιστεύω στη θεωρία που λέει ότι τον πήχη του πόσο ψηλά βρίσκεται μία ομάδα τον βάζουν οι αδυναμίες της. Οι δεύτεροι ή οι τρίτοι που καλούνται να καλύψουν ένα κενό. Από κει ξεκινάει η βάση της ομάδας. Όσο μεγαλύτερη η ψαλίδα τόσο ανίσχυρη ομάδα. Φαίνεται λοιπόν ότι ο προπονητής στερείται επιλογών.
  • Σχηματισμός 4-3-3
  • Άμυνα με δίδυμο Κάραχερ Σκρτέλ σε ευθεία με τους πλάγιους.
  • Κέντρο με τρεις παίκτες στον άξονα για εύκολη κυκλοφορία της μπάλας.
  • Ο Χέντερσον σε ρόλο μέσα δεξιά κάτι που ο Νταλγκλίς το έχει δοκιμάσει και σε άλλους αγώνες και δεν του έχει βγει.
  • Η επίθεση βασίστηκε στον Σουάρεζ ως tagret man, και τον Κάϊτ και Ντάουνινγκ να παίζουν στις πτέρυγες.
Σχόλιο: Οι φορές που άλλαξαν πτέρυγες στην διάρκεια του αγώνα ήταν κάτι που το είδα πρώτη φορά. Ξεκίνησαν με «ανάποδα» πόδια και με συνεχείς κινήσεις στον άξονα προσπαθούσαν να ανοίξουν την άμυνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πέφτουν πάνω στον Χέντερσον και τον Τζέραρντ και να χάνετε η όποια υπεροχή που δημιουργούσαν εναντίον των αντιπάλων τους.
  • Αργός ρυθμός στον αγώνα και ατομικές , στην πλειοψηφία τους, αποτυχημένες προσπάθειες.
  • Η προώθηση των πλάγιων αμυντικών ήταν αναποτελεσματική και χωρίς ουσία.
  • Κοντινές αποστάσεις μεταξύ των παικτών του κέντρου για να εμποδίσουν το passing game των αντιπάλων.
  • Μεγάλο πλάτος στο γήπεδο και παιχνίδι με σέντρες.
  • Υπάρχει έλλειψη πάθους και φάνηκε από το γεγονός ότι σχεδόν ποτέ δεν βγήκαν πρώτοι πάνω στην μπάλα. Το στατιστικό είναι χαρακτηριστικό: δέχτηκαν 42 κοψίματα/κλεψίματα της μπάλας και έκαναν 0 τάκλιν.
  • Συνεχίζει να είναι ομάδα που δεν εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες της. Είχε πριν τον αγώνα ποσοστό επιτυχίας 9,1% και στον αγώνα έκανε 5 προς το τέρμα πετυχαίνοντας ένα γκολ.
Δύσκολη συνέχεια για την ομάδα του μεγάλου λιμανιού και ο στόχος του Κυπέλλου έχει μείνει για να κρατάει τους οπαδούς της σε εγρήγορση.  Χρειάζεται μεγάλη προσοχή  μέχρι τους αγώνες του Κυπέλλου από τον προπονητή και τους παίκτες γιατί η πτωτική πορεία δεν ανακόπτεται με ευχολόγια και δικαιολογίες. Χρειάζεται προσήλωση και δουλειά.
Η επιτυχία της Γουίγκαν
Οι δύο αμυντικοί χαφ καλύπτουν τον χώρο  όταν επιτίθεται η Γουίγκαν
Οι δύο αμυντικοί χαφ καλύπτουν τον χώρο όταν επιτίθεται η Γουίγκαν
Μερικές φορές μπορεί  ο Δαϋίδ  να νικήσει τον Γολιάθ και να μην είναι και τόσο  εκκωφαντική η επιτυχία του. Ειδικά αν ο Γολιάθ λοξοκοιτάει και δεν είναι και τόσο συγκεντρωμένος στη μάχη. Κάπως έτσι η νίκη της Γουίγκαν δεν αποκτάει διαστάσεις για διθυράμβους αλλά μία καλή εμφάνιση που της αποφέρει τρεις πολύτιμους βαθμούς για την προσπάθεια που κάνει να παραμείνει στην κατηγορία.
Είχε σχέδιο, πλάνο αγώνα, παίκτες που ήθελαν να πετύχουν, απαιτούμενο πάθος και πίστη για την επιτυχία τους. Ενώ ισοφαρίστηκαν επέμειναν και πέτυχαν το δεύτερο και νικηφόρο τέρμα τους ενώ ταυτόχρονα εξάλειψαν τις σοβαρές απειλές προς την εστίας τους.
  • Σχηματισμός 4-3-3 αμυντικογενής.
  • Πολύ κοντινές αποστάσεις γραμμών κέντρου και άμυνας.
  • Μεγάλο πλάτος στο γήπεδο με συγκλίσεις στον άξονα.
  • Η τριπλέτα Μακ Άρθουρ – Μακ Κάρθυ – Μαλόνυ ήταν το τρίγωνο στο οποίο παίχτηκε όλο το παιχνίδι της Γουίκαν στον άξονα.
  • Κοντινές παράλληλες πάσες.
  • Επιβολή αργού τέμπο στο παιχνίδι.
  • Κάλυψη της άμυνας μπροστά από τους δύο κεντρικούς αμυντικούς σε οργανωμένες επιθέσεις του αντιπάλου.
  • Πίεση στους αντίπαλους κεντρικούς για να δυσκολέψουν την προώθηση του παιχνιδιού.
  • Ο Μαλόνυ έπαιξε πίσω από το σέντερ φορ για να εκμεταλλευτεί τους χώρους που δημιουργούσε.
  • Ο σέντερ φορ έπαιξε σε όλο το πλάτος έξω από την περιοχή και άνοιγε χώρους στους πλάγιους.
  • Η άμυνα έπαιξε με προσωπικά μαρκαρίσματα
  • Οι τέσσερις της άμυνας έκλειναν στην περιοχή και μείωναν τον χώρο δράσης των αντίπαλων επιθετικών.
  • Βάση πλάνου δεν έχαναν τις θέσεις τους με αποτέλεσμα να μην απειληθούν από κινήσεις «κρυφού κυνηγού» των παικτών της Λίβερπουλ.
Η Γουίγκαν βασίστηκε στην ομαδική δουλειά και την συνοχή που μπορούσε να επιδείξει ως σύνολο. Δεν έχασε τον έλεγχο του αγώνα και προσπάθησε να επιτεθεί ορθολογικά χωρίς υπερβολές στο παιχνίδι. Δικαιώθηκε ως προς το αποτέλεσμα και συνεχίζει τον δύσκολο δρόμο για την παραμονή στην κατηγορία.
Τα βασικά στατιστικά του παιχνιδιού
Τα βασικά στατιστικά του παιχνιδιού
Συμπέρασμα
Έμεινα με την εντύπωση ότι η ομάδα της Λίβερπουλ ως εδώ είχε δυνάμεις για το πρωτάθλημα. Έχει μείνει το κύπελλο , στο οποίο έχει να δώσει αγώνα για τα ημιτελικά και αν περάσει στον τελικό, που είναι έτσι κι αλλιώς μία άλλη κατάσταση αντιμετώπισης αγώνα. Το καλό της δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου γέμισε ελπίδες για την τετράδα, αλλά οι αντικειμενικές δυσκολίες την εμπόδισαν να αναρριχηθεί στον βαθμολογικό πίνακα.  Στους επόμενους αγώνες πιθανόν να δούμε κάποιους νέους παίκτες και ίσως ένας ή και περισσότεροι να αναδειχθούν σε χρήσιμες μονάδες για την συνέχεια.
Η Γουίγκαν θέλει να το παλέψει για να παρουσιαστεί και την επόμενη χρονιά στην Premier League. Δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη,  έδειξε ότι δεν θα λογαριάσει φανέλες και θα αντιμετωπίσει όλους τους επόμενους αγώνες ως τελικούς. Στο τέλος θα φανεί αν τα καταφέρει.
πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: