Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Βόρεια-Νότια Κορέα μαζί!!

123 ημέρες πριν τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το gazzetta.gr εξιστορεί 50 αξέχαστες στιγμές των αγώνων. Νο 44 η κοινή παρέλαση Βόρειας – Νότιας Κορέας στο Σίδνεϊ.
Βόρεια-Νότια Κορέα μαζί
Ηταν Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου και η ζέστη έκαιγε τους 110.000 θεατές που είχαν στοιβαχτεί στο «Stadium Australia» για να παρακολουθήσουν από κοντά κάτι που που θα ζούσαν once in a lifetime. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000, αλλά και το μοναδικό γεγονός που θα λάμβανε χώρα κατά την είσοδο των αποστολών των χωρών στο ταρτάν.

Λίγες ώρες νωρίτερα οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις είχαν αίσιο τέλος. Οι επί τούτου συζητήσεις είχαν ξεκινήσει μήνες πριν, αλλά συμφωνία δεν είχε υπάρξει. Αυτή σφραγίστηκε στο παρά πέντε και είχε ως αποτέλεσμα η Βόρεια και η Νότια Κορέα να παρελάσουν μαζί υπό μία σημαία που είχε ως έμβλημα ολόκληρη την Κορεατική Χερσόνησο. Ηταν το σημαντικότερο γεγονός της βραδιάς και επισκίασε κάθε άλλη δραστηριότητα, όπως ακριβώς είχε συμβεί 44 χρόνια πριν και πάλι στην Αυστραλία. Τότε που στη Μελβούρνη (1956) είχαν κάνει το ίδιο η Δυτική με την Ανατολική Γερμανία.


Και πάλι χωριστά
Οπως και τότε όμως, έτσι και τώρα, η ιδέα δεν είχε συνέχεια και οι δύο «αδερφές» χώρες συνέχισαν η κάθε μία την πορεία της. Στην περίπτωση βέβαια της Κορέας, παρέλασαν μαζί και το 2004 στην Αθήνα, κάτι που ωστόσο, δεν επέτρεψαν οι Κινέζοι το 2008 στο Πεκίνο. Για ακόμα μία φορά η πολιτική (οι Κινέζοι είχαν θέσει σχετικό βέτο στην ΔΟΕ) ανακατευόταν με τον αθλητισμό και χαλούσε κάτι όμορφο.


Τόσο στο Σίδνεϊ όσο και στην Αθήνα, Βόρεια και Νότια Κορέα μπορεί να παρέλασαν μαζί, αλλά είχαν διαφορετικές αποστολές που αγωνίστηκαν η κάθε μία με το δικό της έμβλημα. Το 2000 η Νότιοι είχαν 423 άτομα αποστολή και οι Βόρειοι μόλις 60 (μαζί με τους συνοδούς). Οι πρώτοι έλαβαν μέρος σε όλα τα αγωνίσματα (πλην κανόε-καγιάκ, ιππασία, μοντέρνο πένταθλο, σοφτμπολ και τρίαθλο), ενώ οι δεύτεροι έδωσαν το παρών μόνο στο τζούντο, την πάλη, τη γυμναστική, τη σκοποβολή και την τοξοβολία.

Η πρώτη τους φορά
Οι δύο γείτονες είχαν βρεθεί κάποτε να αγωνίζονται με τα ίδια χρώματα. Ηταν το 1991 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πινγκ πονγκ της Ιαπωνίας και στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου Νέων της Πορτογαλίας. Επρόκειτο για την πρώτη φορά που ενώθηκαν από το 1945 και το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτός βρήκε την Κορεατική Χερσόνησο σε δύο ζώνες επιρροής, αυτές των Η.Π.Α. (Νότιοι) και της Σοβιετικής Ενωσης- Κίνας (Βόρειοι).


Ο Πόλεμος της Κορέας
Εκτοτε οι σχέσεις των δύο «αδερφών» περνάνε διαρκώς περίεργα στάδια ζεστού-κρύου) και ειδικά από τον μεταξύ τους Πόλεμο της Κορέας που ουσιαστικά ήταν μία εμφύλια σύρραξη. Στην πραγματικότητα ήταν ένα πεδίο κανονικής μάχης του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Ξεκίνησε στις 25 Ιουνίου του 1950 με την εισβολή των Βόρειων και έληξε στις 27 Ιουλίου του 1953, με τα σύνορα να βρίσκονται σχεδόν εκεί όπου ήταν και στην αρχή του πολέμου.

Το απίστευτο είναι πως από τότε μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών που εδώ και 58 χρόνια θεωρείται πως παραμένουν εχθροί. Γι αυτό το λόγο ήταν τόσο σημαντικό το εγχείρημα του Σίδνεϊ και μετέπειτα της Αθηνας, κάτι που προφανώς δεν θα επαναληφθεί ούτε στο Λονδίνο. Εστω όμως και για μία βραδιά Βορειοι και Νότιοι αισθάνθηκαν και πάλι πως παρά την εχθρότητα των καθεστώτων τους, εκείνοι παραμένουν αδέρφια.

* Στο Πόλεμο της Κορέας η Ελλάδα είχε στείλει εκστρατευτικό σώμα 1.260 ανδρών. Από αυτούς σκοτώθηκαν 192, τρεις παραμένουν αγνοούμενοι και 543 τραυματίστηκαν!

πηγή: Gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: