Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Θρίαμβος με τη θρυλική ραβέρσα του Τρόντζου! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η κατάκτηση του Κυπελλούχων από την ΑΕΚ το 1968 αποτελεί ορόσημο για τον ελληνικό αθλητισμό. Ηταν η πρώτη μεγάλη διάκριση και φυσικά έμεινε στην ιστορία. Για να φτάσει όμως στον τελικό η "Ενωση" χρειάστηκε ένα θαύμα κόντρα στην πανίσχυρη Ινις Βαρέζε στα ημιτελικά.
Θρίαμβος με τη θρυλική ραβέρσα του Τρόντζου! (ΒΙΝΤΕΟ)
Η πρόκριση ελληνικής ομάδας για πρώτη φορά σε τελικό ήρθε με την μυθική πια ραβέρσα του Γιώργου Τρόντζου σχεδόν στην εκπνοή της ρεβάνς, στις 14 Μαρτίου 1968, με τους Ιταλούς στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Στο πρώτο παιχνίδι στο "Ολντρίνι" η κάτοχος του τίτλου τσακίζει την ΑΕΚ με 78-60. Ολα μοιάζουν χαμένα. Κι όμως για εκείνη την ΑΕΚ τίποτα δεν ήταν απίθανό. Η παρέα του νεαρού τότε Ντίνο Μενεγκίν λιώνει σαν το κερί από την πίεση 60.000 φιλάθλων.
Ο γιατρός της ομάδας τότε, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, θυμάται:
«O Tρόντζος είχε χτυπήσει το πόδι του, αλλά ο αθεόφοβος ανέλαβε την τελευταία προσπάθεια. Eκανε τη ραβέρσα του από τη γωνία και το έβαλε για να προκριθούμε. Σκεφτείτε, δε, ότι από τη γωνία ο Tρόντζος σπάνια επιχειρούσε να σουτάρει, πολύ περισσότερο με ραβέρσα. Kι όμως την έβαλε. H μεγάλη πλάκα έγινε στο παιχνίδι της Iταλίας με τη Bαρέζε. Δεν είχαμε παίξει καλά, χάσαμε 18 πόντους και αμέσως μετά το ματς οι Iταλοί μας έκαναν ένα τραπέζι. Eμείς εκεί πήγαμε χαμογελαστοί και κάναμε πλάκα. Oι αντίπαλοι μας έβλεπαν και απορούσαν. Mε πλησιάζει ένας παράγοντας της Bαρέζε και με ρωτά: "Πώς γίνεται να είστε τόσο πρόσχαροι όταν έχετε χάσει με τόσους πόντους;"... Tου απάντησε ότι "μα, αν δεν το έχεις καταλάβει έχουμε προκριθεί ήδη. Στην Aθήνα θα σας κερδίσουμε με περισσότερους κι αν θέλεις, βάζω στοίχημα ένα σπίτι". Tρελάθηκε ο Iταλός».
Κι όντως, η ΑΕΚ προκρίθηκε. Με εκείνο το καλάθι το οποίο βλέπετε στο φινάλε του βίντεο έγινε το 72-52, το -18 ανατράπηκε και η πρόκριση στον τελικό με τη Σλάβια ήταν γεγονός!
ΑΕΚ (Νίκος Μήλας): Αμερικάνος 31, Τρόντζος 12, Ζούπας 12, Λαρεντζάκης 3, Χρηστέας 4, Τσάβας, Βασιλειάδης 10.

Ινις: Ολάντονερ 13, Μπουφαλίνι 10, Ρουσκόνι 6, Μποβόνε 6, Βιλέτι 2, Σάλιβαν 6, Μενεγκίν 6, Τζερκάτι 3.
ΠΗΓΗ: Sday.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: