Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Μόγιες: Το ξεχωριστό κεφάλαιο της Έβερτον!!

Μόγιες: Το ξεχωριστό κεφάλαιο της Έβερτον
Όταν στις 14 Μαρτίου του 2002 η Έβερτον ανακοίνωνε την πρόσληψη του Ντέιβιντ Μόγιες, λίγοι έδιναν τύχη στον Σκωτσέζο. Δέκα χρόνια αργότερα, ο 48χρονος προπονητής μπορεί να καυχιέται για το δικό του, ξεχωριστό, κεφάλαιο στα «ζαχαρωτά» και το england365.gr σας παρουσιάζει τι έγινε τη δεκαετία που πέρασε.  
Στη ζωή έχεις μόνο μια ευκαιρία να κλέψεις την παράσταση με την πρώτη ματιά. Μόνο μία ευκαιρία να κάνεις καλή εντύπωση με το «καλημέρα».
Και ο Ντέιβιντ Μόγιες το έκανε. Πέμπτη βράδυ προσλήφθηκε, Παρασκευή πρωί, η Έβερτον γυρνούσε σελίδα. Όχι μια που θα έχει καταγεγραμμένους πάνω της τίτλους, αλλά σίγουρα μια που θα εξελιχθεί σε κεφάλαιο και, μάλιστα, ένα από τα πιο .υγιή της ιστορίας της.
Ο Σκωτσέζος τεχνικός κλείνει 10 χρόνια στον πάγκο των «ζαχαρωτών» και έχει κάθε λόγο να γιορτάζει. Και εάν στα 48 του χρόνια δεν έχει να υπερηφανεύεται για πολλούς τίτλους, μπορεί να το κάνει -όμως- για το όνομα που έχει «χτίσει». Το προσωπικό κεφάλαιο -εξάλλου- δεν προϋποθέτει μόνο τρόπαια και ίχνη από .σαμπάνια μετά τους πανηγυρισμούς, αλλά επενδύεται με σεμνότητα, σταθερότητα, σύνεση και συνέπεια.
Τα νούμερα δεν τρομάζουν. Εάν ήσασταν οπαδός της Έβερτον, με την τόση ιστορία που κουβαλά ο σύλλογός σας, και σας έλεγε κάποιος ότι κατά μέσο όρο θα τερμάτιζε η ομάδα σας στην 8η θέση δεν θα πετούσατε από τη χαρά σας. Εάν -όμως- σας έλεγε ότι αυτό θα γίνεται με μόνο 2,42 εκατ. λίρες μ.ο. το χρόνο τότε σίγουρα θα αναγνωρίζατε την προσφορά του «αρχιτέκτονα» που κάθεται στον πάγκο. Χρήσιμο στοιχείο: Ο μ.ο. χρημάτων που ξοδεύονται για μεταγραφές  - αφού ισοσκελιστούν έσοδα και έξοδα- είναι 3 εκατ. λίρες. Με τη μόνη διαφορά ότι αυτό το ποσό αναφέρεται στις ομάδες της Τσάμπιονσιπ.
Τα νούμερα σε κάποιους λένε πολλά, σε άλλους τίποτα. Σημασία έχει ότι το όνομα του Μόγιες δεν ακούγεται μόνο στο «Γκούντισον Παρκ», αλλά και 44 χιλιόμετρα πιο μακριά. Στο …διπλανό Μάντσεστερ. Ο συμπατριώτης του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έχει μιλήσει πολλές φορές με τα καλύτερα λόγια για τον τεχνικό της Έβερτον. Ήδη, το «πουλέν» της Έβερτον –Γουέιν Ρούνεϊ- ανεβαίνει στον ιστό και μετατρέπεται σε σημαία της Γιουνάιτεντ. Μένει να δούμε εάν ο Μόγιες θα γίνει ο επόμενος τεχνικός των «κόκκινων διαβόλων». 
Τα λόγια πολλά, θα μπορούσαν να είναι και περισσότερα.
Ας μιλήσουν καλύτερα οι αριθμοί. Περίεργα νούμερα, παράξενες συμπτώσεις και πολλά άλλα:
 
Στατιστικά
-Χρειάστηκε να περάσουν μόνο 32 δευτερόλεπτα για να πανηγυρίσει το πρώτο γκολ της ομάδας του από τον πάγκο της. Σκόρερ ο Ντέιβιντ Άνσγουορθ. Ήταν το πιο γρήγορο γκολ για τα «ζαχαρωτά» στο πρωτάθλημα, από το 1970!
-Ειρωνεία της τύχης ή όχι, ο ίδιος παίκτης ήταν ο πρώτος που σκόραρε κόντρα σε ομάδα που προπονούσε ο Μόγιες. Ήταν το 2000, κόντρα στην Πρέστον, για το Κύπελλο Αγγλίας.
-Ο Σκωτσέζος τεχνικός είναι ο τρίτος μακροβιότερος τεχνικός σε πάγκο της Πρέμιερ Λιγκ, πίσω από τους Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και Αρσέν Βενγκέρ.
-Τον Ιανουάριο του 2012 ξεπέρασε τις 150 νίκες στο πρωτάθλημα. Είναι τέταρτος πίσω από Φέργκιουσον, Βενγκέρ και Χάρι Ρέντναπ. Είναι μόλις ο τρίτος που το καταφέρνει μόνο με μια ομάδα!
-Έχει κερδίσει 8 φορές τον τίτλο του καλύτερου προπονητή του μήνα.

-Έχει κερδίσει 3 φορές τον αντίστοιχο του καλύτερου τεχνικού της χρονιάς, στην ψηφοφορία της Ένωσης Προπονητών (2003, 2005, 2009).
-Είναι ο δεύτερος μακροβιότερος προπονητής του συλλόγου και θέλει μόνο 2 χρονιές ακόμη για να …πιάσει κορυφή. Πρώτος παραμένει ο Χάρι Κάτερικ (1961-1973).
-Από το πρωτάθλημα του 1987, η 4η θέση του 2005 αποτελεί την καλύτερη πορεία της Έβερτον. Στον πάγκο της, προφανώς, ο Μόγιες.
-Οι 65 βαθμοί της σεζόν 2007-2008 παραμένουν οι περισσότεροι που έχουν συγκεντρώσει τα «ζαχαρωτά» στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ.
-Οι 6 συνεχόμενες νίκες, από τον Οκτώβριο έως το Νοέμβριο του 2002, είναι το καλύτερο σερί που «έτρεξε» η Έβερτον.
-Το 7-1 κόντρα στη Σάντερλαντ, το 2007, είναι η μεγαλύτερη νίκη στο πρωτάθλημα.
-Το αήττητο των 13 συνεχόμενων αγώνων στα τέλη του 2007 είναι το καλύτερο σερί εδώ και 21 χρόνια για την ομάδα του Λίβερπουλ.
-Μόνο οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Τσέλσι και Τότεναμ έχουν μαζέψει περισσότερους βαθμούς από την Έβερτον, από την στιγμή που ανέλαβε ο Σκωτσέζος τεχνικός.
-Ο ημιτελικός του 2008, στο Λιγκ Καπ, ήταν ο πρώτος που έφτασαν τα «ζαχαρωτά», μετά από 20 χρόνια.

Στα …χρόνια του Μόγιες
Περισσότερες συμμετοχές
Περισσότερα γκολ
Όσμαν (289)
Κέιχιλ (66)
Χίμπερτ (285)
Όσμαν (41)
Νέβιλ (268)
Σαχά (35)
 

πηγή: england365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: