Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Η αντίσταση της φαβέλας!!

Το ρολόι που εμφανίζεται στον επίσημο ιστότοπο του Λονδίνου 2012 δείχνει πως μας χωρίζουν μόλις 141 ημέρες από μια τελετή έναρξης. Γράφει ο Δημήτρης Δραγώγιας.
Η αντίσταση της φαβέλας
όπως υπόσχονται οι Βρετανοί, αντάξια της χώρας που τους φιλοξενεί αλλά και της ελληνικής κληρονομιάς των Αγώνων, όμως τα προβλήματα των διοργανωτών μοιάζουν με τη μυθική Λερναία Υδρα. Ενα κεφάλι κόβουν, δέκα φυτρώνουν.
Η αγωνία της οργανωτικής επιτροπής στο κατακόρυφο. Και ο αγώνας να ξεπεράσουν το άρτιο Πεκίνο τιτάνιος. Ομως, οι φωνές διαμαρτυρίας δείχνουν να ησυχάζουν καθώς η αγγλική πρωτεύουσα φοράει τα καλά της για να υποδεχτεί όλο τον πλανήτη (αλλά και τον πλανητάρχη Ομπάμα). Κι αν οι Ολυμπιακοί του φετινού καλοκαιριού εύκολα ή δύσκολα θα στεφθούν με την επιτυχία που τους αξίζει, δύσκολα μπορούν να υποσχεθούν κάτι ανάλογο και οι επόμενοι οικοδεσπότες.
Η Βραζιλία πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη της στον αγώνα διεκδίκησης των Αγώνων του 2016. Ομως μόνο ένα θαύμα θα σώσει την τιμή των Λατίνων που βλέπουν το σπουδαίο δώρο της Ελλάδας στον σύγχρονο κόσμο να βουλιάζει στις λάσπες των φτωχογειτονιών του Ρίο Ντε Τζανέιρο.
Δεν πέρασε ούτε μήνας από την ημέρα που οι υπεύθυνοι του Ρίο 2016 δημοσιοποίησαν μετά τυμπανοκρουσιών τα σχέδια για ένα φουτουριστικό Ολυμπιακό πάρκο που θα δημιουργήσει μια ολοκαίνουρια και λαμπερή πόλη, εκεί που τώρα βρίσκονται πολυπληθείς φαβέλες, και η απάντηση των… ξενοδόχων ήταν σκληρή και άκρως αναπάντεχη. «Ο τόπος που γεννηθήκαμε εμείς και τα παιδιά μας αξίζουν πολύ περισσότερα από μια γιορτή μόλις 15 ημερών», διεμήνυσαν στην κυβέρνηση οι 4.000 κάτοικοι της περιοχής που αψηφώντας αρχές, νόμους μα κυρίως υποσχέσεις για μια καλύτερη ζωή υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στη γη που αγαπούν και στις γειτονιές που μεγάλωσαν.
«Για πολλούς Βραζιλιάνους η διοργάνωση του Μουντιάλ του 2014 και των Ολυμπιακών του 2016 είναι η απόλυτη έκφραση της θέσης και της ισχύος που έχει πλέον η χώρα τους σε παγκόσμιο επίπεδο», γράφουν οι «Τάιμς» της Νέας Υόρκης, αναδεικνύοντας την πρωτοφανή κατάσταση που απειλεί να τινάξει στον αέρα τη διοργάνωση, όπως και τη γιορτή του ποδοσφαίρου που θα προηγηθεί.
Στην περίπτωση του Μουντιάλ βγήκε μέσα από τους Βραζιλιάνους η λατίνικη φλέβα, το θερμό αίμα που σε συνδυασμό με τους συνδικαλιστές σταμάτησε κάθε εργασία στα νεοανεγειρόμενα γήπεδα τον περασμένο μήνα, ενώ εάν οι εργολάβοι δεν υποχωρήσουν βρίσκονται μπροστά σε απεργία διαρκείας 25 χιλιάδων εργατών.
Ο μεγάλος, όμως, κίνδυνος είναι για τους Ολυμπιακούς γιατί η αντίδραση των χιλιάδων μεροκαματιάρηδων έχει πάνω απ’ όλα ιδεολογικά χαρακτηριστικά. «Οι αρχές νομίζουν πως πρόοδος σημαίνει να κατεδαφίσουν την κοινότητά μας μόνο και μόνο για μια διοργάνωση μερικών εβδομάδων. Τους σοκάραμε με την αντίστασή μας κι έτσι θα συνεχίσουμε», δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα κάτοικος της φαβέλας Vila Autodromo. Κι αυτή η πρώτη νίκη του φτωχού απέναντι στην κυβέρνηση μα κυρίως τη βιομηχανία των δισεκατομμυρίων δολαρίων όπως είναι οι Ολυμπιακοί είναι που κάνει την αντίστασή τους ακόμη πιο λυσσαλέα.
Σε αντίθεση με τους Ελληνες που κάτι η ιδιοσυγκρασία τους, κάτι η εθνική κληρονομιά μα πιο πολύ ο μύθος που τους πούλησαν όσοι είχαν να κερδίσουν πολλά από τη διοργάνωση των (πανάκριβων) Αγώνων, οι Βραζιλιάνοι δεν δείχνουν καμιά διάθεση να χάσουν οτιδήποτε, πόσο μάλλον για μια διοργάνωση που δεν είναι καν στο DNA τους. Ετσι, η σθεναρή αντίσταση της φαβέλας μοιάζει σαν το νέο επεισόδιο της σειράς αληθινών ιστοριών με κυρίαρχο στοιχείο την εκδίκηση των φτωχών…
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: