Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Eρυθρόλευκες... πεπατημένες!!

Στα πρότυπα του… ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, ο Ολυμπιακός συνεχίζει τις νίκες στο εγχώριο πρωτάθλημα με γνώμονα το… τακτική που κερδίζει δεν αλλάζει. Διαβάστε την... αποκωδικοποίηση της νίκης των "ερυθρόλευκων" στο Ηράκλειο.
Eρυθρόλευκες... πεπατημένες
Οι πρωταθλητές για ακόμα ένα παιχνίδι επέδειξαν συνέπεια στην εφαρμογή του πολύ συγκεκριμένου τακτικού πλάνου του Βαλβέρδε και σε συνδυασμό με την ατομική ποιοτική ανωτερότητα των παικτών τους έναντι της ομάδας του ΟΦΗ πήραν ένα πολύ σημαντικό τρίποντο. Ο Ολυμπιακός συνεχίζει απρόσκοπτα την πορεία του προς την κατάκτηση του τίτλου με τον τακτικό ρεαλισμό και συνέπεια να αποτελούν το μεγαλύτερο όπλο μίας ομάδας που, παραδοσιακά, δεν φημίζονταν για τον τακτικό της ρεαλισμό.
Οι τακτικές… πεπατημένες
Ο Βαλβέρδε ακολούθησε για άλλη μία φορά το επιτυχημένο φετινό τακτικό μονοπάτι. Σαφέστατα το ότι ο ΟΦΗ έβαλε το όνομα του στην λίστα των ομάδων που επέλεξαν τις αντεπιθέσεις κατά του Ολυμπιακού δεν αποτελεί είδηση. Γενικότερα ο Βαλβέρδε επέλεξε:
  • έντονη πίεση στον αντίπαλο ψηλά κατά την διάρκεια όλου του 1ου ημιχρόνου
Σε αυτό το κομμάτι ήταν σημαντική η συμβολή του Μακούν που φαίνεται ότι προορίζεται για αντί Φουστέρ παρά για καθαρόαιμος αμυντικός μέσος, αλλά και του Αμπντούν που με την τακτική του συνέπεια αρχίζει και κερδίζει Βαλβέρδε και ερυθρόλευκο κόσμο. Σαφώς ο Αμπντούν αποτελεί παίκτη συγκεκριμένων δυνατοτήτων, όμως ποδοσφαιρικά… τίμιο.
  • σταδιακή υιοθέτηση αγωνιστικού βάθους, μειωμένου πλάτους και πίεση στο ύψος της μεσαίας γραμμής στο 2ο ημίχρονο
Είναι γνωστό ότι ο ρεαλιστής Βαλβέρδε δεν παίρνει αγωνιστικά ρίσκα αν δεν το απαιτούν οι συνθήκες. Ο Ολυμπιακός έχει μάθει να αγωνίζεται στο δεύτερο ημίχρονο έχοντας το προβάδισμα στο σκορ. Σε αυτό άλλωστε αποσκοπεί το πολύ… επιθετικό pressing που επιλέγει ο Βάσκος στα πρώτα ημίχρονα: την εξασφάλιση προβαδίσματος στο σκορ. Πλην τούτου η προχωρημένη ηλικία του «εγκεφάλου» Ιμπαγάσα ταιριάζει με αυτή την φιλοσοφία αφού έχοντας το προβάδισμα ο Βάσκος μπορεί να αποσύρει τον Ισπανό υιοθετώντας πιο αμυντικογενείς τακτικές.
  • Αλλαγές προσώπων προς το τέλος την αναμέτρησης με μοναδικό γνώμονα την ενίσχυση της ανασταλτικής λειτουργία και εξασφάλιση της  πρωτοπορίας του σκορ
Μοντέστο αντί Ιμπαγάσα, Μαρκάνο αντί Μιραλάς και Φουστέρ αντί Αμντούν ήταν οι αλλαγές του Ολυμπιακού στην εν λόγω αναμέτρηση. Αλλαγές που έχουν μοναδικό γνώμονα την διασφάλιση του σκορ στα τελευταία λεπτά με την ενίσχυση της ανασταλτικής λειτουργία σε επίπεδο προσώπων και ατομικών αγωνιστικών ιδιαιτεροτήτων. Το πλάνο είναι επιτυχημένο και δεν υπάρχει λόγος να διαφοροποιηθεί.
Τα στατιστικά του Ολυμπιακού. Ξεχωρίζει η φανερά πιο έντονη επιθετική παρουσία στο 1ο ημίχρονο
Η σημαντικές τακτικές διαφοροποιήσεις
Ο Ολυμπιακός παρουσίασε μία σημαντική αγωνιστική διαφοροποίηση στην Κρήτη που εστιάζεται στο βάθος που κινήθηκε ο Ιμπαγάσα για να δεχθεί την μπάλα (κυρίως από τον Ουρμπάιθ). Σαφώς πρόκειται για έναν ρόλο πολύ γνώριμο στον Ισπανό που – απλώς – μας είχε συνηθίσει να υποδέχεται την μπάλα πιο ψηλά.
Ο ΟΦΗ έδωσε χώρο στον Ολυμπιακό και είχε αρκετά καλές επιστροφές μετά την διενέργεια των όποιων επιθέσεων του. Επιπλέον η παρουσία των Μιραλάς στην κορυφή επέτειναν την σημασία του αγωνιστικού βάθους για τον αντίπαλο που έδωσε μεγάλη σημασία στην διατήρηση του. Ο Βαλβέρδε χρειάζονταν ποιότητα στην δημιουργία του παιχνιδιού για την διάσπαση μία καλά οργανωμένης άμυνας αλλά και διατήρηση της αμυντικής συνοχής για την διενέργεια αντεπιθέσεων του ικανότατου (κυρίως) Παπουλή. Οι Αβραάμ. Μέλπεργκ και Ουρμπάιθ έμειναν λίγο πιο χαμηλά από ότι συνηθίζουν και ο Ιμπαγάσα κλήθηκε να «γεμίζει» τον χώρο ανάμεσα σε Ιμπαγάσα και Μιραλάς – με μεγάλη επιτυχία.
Άξιο λόγου ήταν και η χρησιμοποίηση του του Καζίμ σε θέση κεντρικού επιθετικού για μικρό χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια του 2ου ημιχρόνου. Ο Καζίμ στο εν λόγω διάστημα σκόραρε ενώ η εν γένει παρουσία του στην αναμέτρηση θεωρείται θετική. Είναι προφανές ότι ο Βαλβέρδε πειραματίζεται ακόμα με τον Τούρκο και φαίνεται να αξιολογεί θετικά τα αγωνιστικά/σωματικά του προσόντα δοκιμάζοντας τον σε θέσεις και ρόλους που αναδεικνύουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Ειδικά όταν ο Τούρκους δεν έχει δείξει μέχρι τώρα όχι έντονες επιθετικές διαθέσεις όταν ξεκινά από τα φτερά της επίθεσης.
Η παρουσία του Καζίμ στο παιχνίδι
ΟΦΗ: Αντεπιθέσεις, αγωνιστικό βάθος και έλλειψη επιθετικής κρούσης
Οι Κρητικοί αντιμετώπισαν τον Ολυμπιακό όπως επιτάσσει η ποδοσφαιρική θεωρία. Έπαιξαν με βάθος, έδωσαν χώρους στον αντίπαλο και προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν με διενέργεια αντεπιθέσεων από τα πλάγια τους χώρους που θα δημιουργούσε η πίεση ψηλά του Ολυμπιακού. Αυτό άλλωστε είναι το γενικότερο τακτικό πλάνο του Αναστόπουλου στην φετινή Σούπερ Λίγκα. Τακτική που αναδεικνύει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του ταχύτατου Παπουλή αλλά και του Σίσιτς που έχει την δυνατότητα να συγκλίνει προς την αντίπαλη εστία από τα πλάγια. Η εν λόγω τακτική δεν ευδοκίμησε:
  • εξαιτίας της πετυχημένης πίεσης του Ολυμπιακού
  • της απενεργοποίησης του Χόρχε Λόπεζ που δεν μπόρεσε να δημιουργήσει όντας τοποθετημένος πολύ χαμηλά στον άξονα
  • των πολλών λανθασμένων μεταβιβάσεων του Βερόν που ανέλαβε τον κυρίαρχο επιτελικό ρόλο από χαμηλά (23/35 πάσες)
  • της επιθετικής ανεπάρκειας του Καπάνταη που δεν έχει την ποιότητα στο να κρατά την μπάλα (κερδίζοντας χρόνο για τους συμπαίκτες του) με πλάτη όπως ο Μάντζιος.
Τα στατιστικά του ΟΦΗ
Συμπέρασμα
Ο Ολυμπιακός πέτυχε ακόμα μία… τυπική εκτός έδρας νίκη συνεχίζοντας το επιτυχημένο του σερί. Οι τακτικές του Βαλβέρδε παρέμειναν αναλλοίωτες πάρα την απουσία των Τζιμπούρ και Φουστέρ από τον άξονα. Η διαφορά ατομικής ποιότητας σε συνδυασμό με τον υψηλό βαθμό επιτυχίας στην εκτέλεση του πλάνου ήταν αρκετό ώστε οι ερυθρόλευκοι να υπερκεράσουν το εμπόδιο μία μαχητικής, αλλά μέτριας δυναμικής ομάδας.


πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: