Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Το δρόμο για το άνοιγμα δεν τον έφραξε κανείς

Πολλή κουβέντα γίνεται για τις ζημίες που δημιουργήθηκαν στην περίοδο διοικήσεων Ζαγοράκη. Αναρωτήθηκε, αλήθεια, κανείς πώς φθάσαμε ως εκεί; Γράφει ο Κώστας Πετρωτός.


Το δρόμο για το άνοιγμα δεν τον έφραξε κανείς
Δεν έχει κλείσει ακόμη το κεφάλαιο της οικονομικής αποτίμησης της περιόδου Ζαγοράκη στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να κλείσει και ο ισολογισμός της φετινής περιόδου, έτσι ώστε τα νούμερα με τα οποία καθημερινά "βομβαρδίζονται" τα μυαλά των ΠΑΟΚτσήδων να πάρουν την τελική τους μορφή. Παρόλα αυτά, η ουσία δεν αλλάζει: Ο ΠΑΟΚ του Ζαγοράκη έκανε πολλά βήματα μπροστά σε αγωνιστικό επίπεδο, απέτυχε, όμως, στο οικονομικό κομμάτι, παρότι τα δύο πρώτα χρόνια είχε πετύχει πολλά πράγματα και σ' αυτόν το τομέα.
Για να είμαστε δίκαιοι, βέβαια, στις κρίσεις μας, καλό θα ήταν να ακούγαμε τον ίδιο τον Ζαγοράκη να κάνει την οικονομική αποτίμηση των πεπραγμένων των διοικήσεών του και κυρίως να εξηγεί πώς ακριβώς δημιουργήθηκε αυτό το άνοιγμα. Αν κανείς ανατρέξει στις κατά καιρούς συνεντεύξεις Τύπου που παρέθετε θα θυμηθεί ότι αρκετές φορές από το καλοκαίρι του 2009 και μετά είχε μιλήσει για υπέρβαση στο αγωνιστικό μπάτζετ και μάλιστα το 2010 είχε κάνει την πολυζητημένη δήλωση ότι "δεν είμαι άνθρωπος του ρίσκου, αλλά πήραμε την απόφαση να κάνουμε υπέρβαση στο μπάτζετ γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η ομάδα μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα".
Τελικά, όχι μόνο πρωτάθλημα δεν πήρε ο ΠΑΟΚ αλλά ο Ζαγοράκης έχει βρεθεί σε θέση απολογούμενου.
Ελάχιστοι ήταν αυτοί που φώναζαν
Περιμένοντας, λοιπόν, μία δημόσια τοποθέτηση του πρώην προέδρου της ΠΑΕ, ας δούμε και μία άλλη πτυχή του θέματος. Αναρωτηθήκαμε άραγε ποτέ τι ακριβώς έκανε η οικογένεια του ΠΑΟΚ για να αποτρέψει τη δημιουργία του περιβόητου... ανοίγματος; Προσωπικά, στις μέρες των παχιών αγελάδων, ελάχιστες θυμάμαι αντιρρήσεις για την οικονομική πολιτική της διοίκησης. Το πιο "ηχηρό" παράδειγμα η αποχώρηση του Γιάννη Παπαδόπολου από την πρώτη διοίκηση το καλοκαίρι του 2008, επισήμως για προσωπικούς λόγους, αλλά επί της ουσίας γιατί είχε έντονες διαφωνίες πάνω στην οικονομική πολιτική της ΠΑΕ.
Ακόμη, κατά καιρούς, αντιρρήσεις είχαν εκφραστεί και με δημόσιες τοποθετήσεις του Ανδρέα Μανδρίνου, ο οποίος από τον Γενάρη του 2010 είχε χτυπήσει το "καμπανάκι" για το θέμα της αδειοδότησης από την UEFA και είχε ζητήσει δραστικές περικοπές ή ακόμη και πωλήσεις πολύ πριν το συνειδητοποιήσει η διοίκηση της ΠΑΕ.
Ποια ήταν, όμως, η στάση του Ερασιτέχνη, του Τύπου (μην εξαιρούμε τους εαυτούς μας), των οπαδών και άλλων φορέων; Εξέφρασε κανείς τον προβληματισμό του όταν η διοίκηση Ζαγοράκη (στην οποία συμμετείχε και ο Ζήσης Βρύζας) έπαιρνε την απόφαση να αποκτήσει τον Κουτσιανικούλη με ποσό μεγαλύτερο των 2 εκ. ευρώ ή απλά αρκέστηκαν εκ των υστέρων να μιλούν για ένα από τα σημαντικότερα λάθη της; Γκρίνιαξε κανείς που ο Φερνάντο Σάντος ήθελε να διαθέτει πολλές εναλλακτικές λύσεις, έμπειρων παικτών στην ομάδα, χωρίς διάθεση για προώθηση νέων, που ανέβαζαν στα ύψη το μπατζετ; Χτύπησε, μήπως, κανείς το "καμπανάκι" όταν διαπιστωνόταν ότι το τρένο άρχισε να φεύγει από τις ράγες. Μάλλον όχι, και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που φθάσαμε ως εδώ. Ο βασικότερος, για να είμαστε δίκαιοι στις κρίσεις μας, αφορά στα λάθη του ίδιου του Ζαγοράκη. Που ξέφυγε από το αρχικό πλάνο της εξυγίανσης, αν και επικεφαλής διοίκησης Πρωτοδικείου που διαχειρίζεται τα χρήματα του απλού κόσμου.
Ό,τι έγινε, όμως, δεν αλλάζει και το μέλημα όλων πλέον πρέπει να είναι να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη στην περίοδο Βρύζα. Το "ναι σε όλα" που έλεγε σταθερά για αρκετό καιρό η οικογένεια του ΠΑΟΚ στον Ζαγοράκη δεν πρέπει να επαναληφθεί. Λάθη και παραλείψεις πρέπει να επισημαίνονται, παρεμβάσεις από φορείς όπως ο Ερασιτέχνης πρέπει να γίνονται προκειμένου αυτή η διοίκηση να μην λοξοδρομήσει όπως οι προηγούμενες του Ζαγοράκη.
Υ.Γ. Για την υπόθεση των 320.000 ευρώ που είναι χρεωμένα στην καρτέλα Ζαγοράκη, εφόσον αναλύθηκε από τον Βρύζα στη Γ.Σ. ότι πήγαν σε σκοπούς της ομάδας για τους οποίους δεν μπορούν να υπάρχουν παραστατικά, δεν ξέρω τι θα μπορούσε να πει παραπάνω ο πρώην πρόεδρος. Θα πρέπει να το θίξει με κάποιο τρόπο δημόσια, όμως, για να αποκατασταθεί ηθικά απέναντι στους χιλάδες οπαδούς του ΠΑΟΚ που τον στήριξαν στα 4,5 χρόνια που βρέθηκε στη διοίκηση.
Πηγή: olapaok.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: