Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Έγκλημα πέρα από το ποδόσφαιρο!!

Ως «έγκλημα που ξεπερνά το χώρο του ποδοσφαίρου» χαρακτήρισε όσα έγιναν το βράδυ της Κυριακής στο ΟΑΚΑ ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, σε συζήτηση of camera που είχε με τους αθλητικούς συντάκτες. Γράφει ο Δημήτρης Παπανικολάου.
Έγκλημα πέρα από το ποδόσφαιρο!
Αυτό που προκύπτει πάντως, είναι ότι ως τώρα δεν έχει τεθεί θέμα αναβολής της 26ης αγωνιστικής από κανένα συναρμόδιο υπουργείο, οπότε βαδίζουμε κανονικά για την διεξαγωγή των παιχνιδιών.

Ο κ. Γερουλάνος ξεκαθάρισε ότι περιμένει να δει την αντίδραση κάθε εμπλεκόμενου φορέα για τα γεγονότα σύμφωνα με όσα προβλέπει πια ο νέος αθλητικός νόμος. «Μόνο έτσι θα κριθεί η δουλειά που κάναμε τόσους μήνες. Είναι ένα crash test», είπε ο υπουργός.

Από εκεί και πέρα αναφέρθηκε στις επιμέρους ευθύνες, λέγοντας ότι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διεξάγεται ήδη ΕΔΕ για τον τρόπο που μπήκαν τα πολεμοφόδια στο ΟΑΚΑ και γιατί κάποια από τα συστήματα του κλειστού κυκλώματος (κάμερες) δεν λειτούργησαν.

Ενδιαφέρον είχε η παρατήρησή του για τους επενδυτές του ποδοσφαίρου: «Δυστυχώς οι επενδυτές είναι λίγοι στο ποδόσφαιρο. Ελπίζω ότι οι σοβαροί επενδυτές αναγνωρίζουν ότι οι προσπάθειες τη Πολιτείας είναι να βοηθήσει το έργο τους. Όσο πιο καθαρό και αξιόπιστο είναι ένα πρωτάθλημα, τόσο πιο εύκολα προσελκύει επενδυτές».

Για το αν υπάρχει πραγματικά ενδιαφέρον για την βελτίωση της εικόνας του ποδοσφαίρου από τους παράγοντες των ομάδων, ο κ. Γερουλάνος ανέφερε: «Περνάμε μια μεταβατική φάση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όλοι θέλουν να κάνουν ένα βήμα μπροστά, αλλά όλοι έχουν και τη νοοτροπία του παρελθόντος. Τίποτα δεν γυρνάει από τη μία μέρα στην άλλη. Ούτε το ποδόσφαιρο θα γίνει αμέσως αγγελικό. Όμως, κρινόμαστε όλοι από την στάση μας και τη συνέπειά μας. Υπάρχουν στοιχεία ότι και στη λειτουργία του ποδοσφαίρου μπορεί να γυρίσει η κατάσταση».

Σημαντική ήταν και η επαφή του κ. Γερουλάνου με τον Μισέλ Πλατινί την περασμένη εβδομάδα στο Βελιγράδι, όπου τέθηκαν και θέματα για το ελληνικό ποδόσφαιρο στο τραπέζι.

Η ΟΥΕΦΑ θεωρεί, λοιπόν, ότι μετά τα 51 ύποπτα ματς που την απασχόλησαν πέρυσι στα τρία ελληνικά πρωταθλήματα, εφέτος δεν έχει καμία αντίστοιχη ένδειξη.

Αντίθετα υπάρχει προβληματισμός για το που βαδίζει οικονομικά το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, όπου μόνο για ένα χρόνο είχε ζημιές 1,3 δισ. ευρώ. Που σημαίνει ότι τα χρέη των ομάδων συνολικά είναι πολλαπλάσια.

Γι αυτό και η ΟΥΕΦΑ επιμένει στην καθιέρωση του Financial Fair Play, ενώ ζητά την συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα βίας, ντόπινγκ και διαφθοράς, καθώς δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει μόνη της ως οργανισμός.

Αυτό σημαίνει πως η ΟΥΕΦΑ θέλει από τα κράτη να ελέγχουν καλύτερα τα οικονομικά των ομάδων και ταυτόχρονα δείχνει διάθεση να γίνει πιο ελαστική στα εργασιακά των παικτών, σχετικά με τις διεκδικήσεις τους όταν «σπάνε» τα συμβόλαιά τους.
Πηγή: pamesports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: