Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Η Ελλάδα πληγώνει Βαλβέρδε και Φερέιρα!!

Η Ελλάδα πληγώνει Βαλβέρδε και Φερέιρα
Διαβάστε στο sday.gr πως έχουν τα δεδομένα για τους δύο προπονητές των «αιωνίων». Θα παραμείνουν στους πάγκους των ομάδων τους την προσεχή αγωνιστική περίοδο;
ΕΡΝΕΣΤΟ ΒΑΛΒΕΡΔΕ

Εάν ο τεχνικός του Ολυμπιακού ήταν πυροσβέστης, αστυνομικός ή... american marine σε ειδική αποστολή, το ζειν επικινδύνως θα ήταν κάτι εντός προγράμματος, και για τον ίδιο και για την οικογένειά του. Ομως, προπονητής ποδοσφαίρου είναι ο άνθρωπος. Και το βράδυ της Κυριακής, μετά το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, στο κινητό του υπήρχαν δεκάδες αναπάντητες κλήσεις. Τα καθέκαστα είχαν φτάσει ήδη και στην Ισπανία και οι δικοί του άνθρωποι φυσιολογικά ανησύχησαν, μαθαίνοντας ότι ο Ερνέστο Βαλβέρδε βρισκόταν εκείνες τις ώρες στη δίνη ενός κυκλώνα. Ούτε για τον ίδιο, φυσικά, ήταν ευχάριστο.


Και αν το βράδυ της Κυριακής αποτελούσε μία απροσδόκητη παρένθεση, δεν θα ήταν... προς θάνατον. Ελα όμως που το ντέρμπι λειτούργησε σωρευτικά. Ο Βαλβέρδε, βλέπετε, είναι αλλοδαπός, οικογενειάρχης, που ήρθε στη χώρα μας για επαγγελματικούς λόγους και όχι για περιπέτειες α λα ελληνικά.  Ως εκ τούτου, πρέπει να έρθουμε στη θέση του και να δούμε τα πράγματα από τη δική του οπτική. Αυτός ο άνθρωπος, λοιπόν, βρέθηκε αναπάντεχα μέσα σε μία γενικότερη κατάσταση ξένη προς τα «θέλω» του και τις προσδοκίες του. Βρέθηκε σε μία πόλη και σε μία χώρα την εποχή που η σοβούσα κρίση άρχισε να εκδηλώνεται ανοιχτά. Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, εικόνες που η τηλεόραση και το Διαδίκτυο ταξίδευαν στην πατρίδα του και στους οικείους του κι επέστρεφαν στον entrenador υπό τη μορφή αγωνίας και φόβου για το αν ο Βάσκος είναι καλά εκεί που έχει πάει. Φανταστείτε να... κουνήσει λίγο στην Αθήνα, από έναν μικροσεισμό, πόσα τηλεφωνήματα θα πάρουμε από φίλους και συγγενείς για το πώς είμαστε. Πόσω μάλλον όταν το αγαπημένο σου πρόσωπο παρεπιδημεί τόσο μακριά...



Ειδικά τα ποδοσφαιρικά δρώμενα στην Ελλάδα είναι τελείως έξω από τα ήθη της Ιβηρικής και ας είναι ευρωπαϊκός Νότος. Από πέρυσι ο προπονητής του Ολυμπιακού άρχισε ν' αντιλαμβάνεται πως το κλήμα είναι στραβό. Από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη. Και άρχισε να βλέπει ότι σιγά σιγά το τρώει ο γάιδαρος. Φέτος, ειδικά, το κακό παράγινε. Στην Τούμπα είδε στο σακάκι του βεγγαλικό. Κι εντάξει, ένα σακάκι ήταν... Αν του έσκαγε κάπου αλλού; Στο «Γεντί Κουλέ», στο ματς με τον ΟΦΗ, είδε να του έρχεται μία πέτρα...  Και στο ΟΑΚΑ τα... είδε όλα!

ΤΩΡΑ ΟΥΤΕ ΜΕ ΣΦΑΙΡΕΣ!

Αν ρωτήσεις κατ' ιδίαν αυτή τη στιγμή τον Ερνέστο τι σκοπεύει να πράξει, είναι βέβαιο ότι θα ξεκόψει κάθε ενδεχόμενο να συνεχίσει και τη νέα χρονιά στην Ελλάδα. Για πιο ύστερα ποιος ξέρει; Ούτε στο θυμικό του είμαστε ούτε ικανότητες μέντιουμ διαθέτουμε. Πάντως, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, που είναι γνωστό ότι έχει περί πολλού τον Βάσκο, έχει αντιληφθεί τον προβληματισμό του Βαλβέρδε για όσα εκτυλίσσονται στο ελληνικό πρωτάθλημα και τον έχει από κοντά. Θα καταφέρει την κρίσιμη στιγμή να του αλλάξει τις προθέσεις; Οψόμεθα...

ΖΕΣΟΥΑΛΝΤΟ ΦΕΡΕΪΡΑ


Η περίπτωση του Ζεσουάλντο Φερέιρα, που επίσης είναι στον... αέρα για το αν θα παραμείνει στην Ελλάδα και μετά το καλοκαίρι, δεν είναι ακριβώς ίδια με του Ερνέστο Βαλβέρδε. Ιβηρες μεν αμφότεροι, αλλά του Πορτογάλου το βάσανο έχει να κάνει και με την ομάδα του, τον Παναθηναϊκό.
Εξυπακούεται ότι και ο «πράσινος» τεχνικός έχει... γουρλώσει τα μάτια με αυτά που έχει δει στην Ελλάδα. Οπως έχει εξομολογηθεί, πρώτη φορά -και είναι 65 ετών άνθρωπος, πλούσιος δηλαδή σε ποδοσφαιρικές παραστάσεις κι εμπειρίες ζωής- συνάντησε αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Με τον Παναθηναϊκό το έζησε κι αυτό. Επίσης, ο Φερέιρα ποτέ δεν είδε να διακόπτεται ντέρμπι και για τον λόγο που διεκόπη το προχθεσινό στο ΟΑΚΑ. Εκεί ήταν ξεχείλισε το ποτήρι της δυσφορίας. Συνειδητοποίησε πλήρως ότι «κάτι είναι σάπιο στο βασίλειο».

Βέβαια, ο Φερέιρα είχε δει παραβατικές συμπεριφορές και στα ευρωπαϊκά ματς με τη Μακάμπι και την Οντένσε, αλλά τότε ο προβληματισμός δεν ήταν τόσο έντονος. Εν πάση περιπτώσει, δεν τον είχε εκφράσει ανοιχτά.
Από εκεί και πέρα, ο Πορτογάλος προπονητής είδε και βλέπει μέσα στη σεζόν ότι ο Παναθηναϊκός, μολονότι είναι η μία από τις δύο ισχυρότερες ομάδες της χώρας, ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί και όλη αυτή η ιστορία με τους μετόχους που βάζουν ή δεν βάζουν λεφτά, ώστε η ομάδα να επιδοθεί απερίσπαστη στα καθήκοντά της, τον έχει κουράσει. Και δεν είναι κρυφό.


Το έχει πει και στον πρόεδρο της ΠΑΕ, Δημήτρη Γόντικα. Βλέποντας, επομένως, ότι είναι σε μία ομάδα με θολό μέλλον και σ' ένα πρωτάθλημα που συνεχώς απαξιώνεται, ευχαρίστως θ' ανέβαινε στο αεροπλάνο, εάν ήταν εφικτό στην παρούσα στιγμή, και θα γύριζε στην Πορτογαλία. Αλλωστε, όπως είναι τα πράγματα, ακόμα και μία απλή συζήτηση για την επέκταση της συνεργασίας του με το «τριφύλλι» (λήγει στο τέλος της περιόδου) δεν είναι δυνατή σε αυτή τη φάση. Οι προτεραιότητες των «πρασίνων» είναι άλλες και κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει. Ο Φερέιρα έχει ένα συμβόλαιο κοντά στις 600.000 ευρώ, που υπό κανονικές συνθήκες δεν θ' απαγόρευε διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της συνεργασίας. Ωστόσο, οι συνθήκες δεν είναι κανονικές. Και πρέπει ν' αλλάξει άρδην το τοπίο στην Παιανία, να βγει η ΠΑΕ από το οικονομικό αδιέξοδο και να λάβει ο Φερέιρα εγγυήσεις για ένα διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον. Ολο αυτό φαντάζει ανεδαφικό με τα τωρινά δεδομένα.


ΤΟ «ΔΕΣΙΜΟ» ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ

Μέσα σε όλον αυτό τον ζόφο, υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να κάνει τον Φερέιρα να βάλει νερό στο κρασί του. Τι είναι αυτό; Οτι έχει δεθεί με την ομάδα. Μπορεί να βλέπει χίλιες πληγές στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά πιστώθηκε την εκτίμηση του κόσμου και «σκλαβώθηκε» από το κλίμα στην Παιανία. Επίσης, η σύζυγός του, Ζουλμίρα, δήλωσε πρόσφατα σε πορτογαλικά ΜΜΕ ότι μπορεί στην Ελλάδα να υπάρχει κρίση, εντούτοις οι Ελληνες ζουν φυσιολογικά και η ίδια περνάει καλά. Αλλά είπαμε, όχι υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

πηγή: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: