Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Και ξαφνικά… πετρελαϊκή κοσμοσυρροή στην Αθήνα!!

Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του πετρελαϊκού κλάδου φέρεται να διεκδικούν τις συμβάσεις παραχώρησης που θα υπογραφούν τον Ιούλιο στην Αθήνα.
Και ξαφνικά… πετρελαϊκή κοσμοσυρροή στην Αθήνα
 Η BP, η Shell, η Statoil είναι ίσως τα ηχηρότερα που κυκλοφορούν στην αγορά αν και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην… μικρομεσαία Noble Energy, την εταιρεία που με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην θάλασσα της Κύπρου ήρθε να αλλάξει και τα γεωστρατηγικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον η παρουσία του επικεφαλής της Jim Demarest στο συνέριο του Economist στις 28-29 Μαρτίου στην Αθήνα προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις εξελίξεις. 

Όχι τόσο γιατί στην διημερίδα θα παρευρεθούν σημαντικά ονόματα από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Γερμανία, την Ρωσία (και βέβαια από την Ελλάδα και την Κύπρο) όσο γιατί θα υπογραφεί μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Τελ Αβίβ-Λευκωσίας- Αθήνας. Η κινητικότητα στη γειτονιά είναι τόσο έντονη που οδήγησε πρόσφατα την αεροπορική Olympic Air να ξανανοίξει το δρομολόγιο Αθήνας Τελ Αβίβ, με το σκεπτικό ότι η επιχειρηματική (και τουριστική) κίνηση στην περιοχή είναι τέτοια που να δικαιολογεί ένα δρομολόγιο τρεις ή και τέσσερις φορές την εβδομάδα.
Πάντως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έντονη κινητικότητα για το ίδιο θέμα με αλλεπάλληλες μυστικές ή λιγότερο ΄΄κλειστές΄΄ συναντήσεις στην Αθήνα και την Κρήτη. Όπως για παράδειγμα αυτή που διοργανώθηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ με αποκλειστικό αντικείμενο τους υδρογονάνθρακες και την γεωπολιτική με σημαίνουσα την συμμετοχή του Howard Chase- διευθυντή ευρωπαικών κυβερνητικών υποθέσεων της ΒΡ- και τον Dr Saleh Saadeh Al Jallad αντιπροέδρου του κατασκευαστικού κολοσσού Consolidated Contractors Company της περίφημης λιβανοπαλαιστινιακής CCC. 

Καλά ενημερωμένη πηγή σημείωνε, πως στην κλειστή ενημέρωση του ΕΛΙΑΜΕΠ εξετάστηκε το πως οι τελευταίες ανακαλύψεις στην Κύπρο και το Ισραήλ επηρεάζουν τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Από την θαλάσσια περιοχή Ν.Α της μεγαλονήσου μέχρι τα χωρικά ύδατα της Μεγίστης και τις ζώνες νότια και δυτικά της Κρήτης προς Πελοπόννησο-Ιόνιο. 


Δεν είναι τυχαίο σημειώνει η ίδια πηγή, πως την ίδια περίοδο δρομολογείται η διαδικασία παραχώρησης για τα 10-12 χερσαία οικόπεδα σε ισάριθμες περιοχές της Ελλάδας. 


Όπως το ότι 
μέχρι τον Απρίλιο εκτιμάται, πως θα έχει επιλεγεί η εταιρεία που θα αναλάβει τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο-νότια Κρήτη. Επίσης τις διεργασίες μεταξύ ερευνητικών εταιρειών και πετρελαϊκών ομίλων προκειμένου να αγοράσουν τα δεδομένα, που θα προκύψουν. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Spectrum, που πρόσφατα παρουσίασε σχετικά στοιχεία σε 45 εταιρείες στο Λονδίνο. 

Έντονη και ξαφνική κινητικότητα σε πολλαπλά επίπεδα μετά από αναβλητικότητα δεκαετιών αλλά και απαξιωτικών έως και ανεύθυνων δηλώσεων και ενεργειών ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια (πότε από τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου άλλοτε από τους υπουργούς & υφυπουργούς του, πως τα όποια κοιτάσματα είναι λιγοστά και ασύμφορα προς εκμετάλλευση). Που αίφνης και συμπτωματικώς με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, την εμπράγματη-συνταγματική υποθήκευση της χώρας στις αρμοδιότητες του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου γίνονται αναθεωρημένες εκτιμήσεις για εξορυκτική δυνατότητα 200.000 βαρελιών στην περιοχή του Πατραϊκού ή 2 έως 3 εκατομμυρίων στην περιοχή των Ιωαννίνων. 

πηγή: moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: