Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

«Για τον κόσμο μας…»

«Για τον κόσμο μας…»
Να μην απογοητεύσουν τον κόσμο του Παναθηναϊκού που «εξαφάνισε» τα εισιτήρια του πέμπτου προημιτελικού με τη Μακάμπι κάλεσε την ομάδα του ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς εν όψει της αυριανής μεγάλης αναμέτρησης στο ΟΑΚΑ. Παράλληλα τόνισε πως το προσεχές ματς θα είναι τελείως διαφορετικό από όσα έχουν προηγηθεί και θα πρέπει η ομάδα του να είναι προετοιμασμένη για τα πάντα.

«Είναι το πέμπτο παιχνίδι στα πλέι οφ, ένα ματς χωρίς αύριο. Η μοναδική διαφορά είναι πως έχουμε παίξει τέσσερα ματς με το πρώτο παιχνίδι να είναι διαφορετικό σε σχέση με τα άλλα τρία. Και παρότι παίζουμε στο ΟΑΚΑ εκείνο που θα προσπαθήσω να μεταδώσω στους παίκτες είναι πως είναι μεγάλο προνόμιο να παίζεις μπροστά σε τόσο κόσμο και πρέπει να κάνουν τα πάντα προκειμένου να νικήσουν μπροστά σε τόσο κόσμο. Και κάτι που πιστεύω θα είναι σημαντικό είναι να αγωνιστούμε με συγκέντρωση και να μην κάνουμε πολλά λάθη και παρακολουθώντας τα προηγούμενα παιχνίδια, καλό θα είναι να κερδίσουμε στα ριμπάουντ. Αυτό το παιχνίδι είναι διαφορετικό γιατί έχουν μεσολαβήσει επτά ημέρες. Κι από ψυχολογικής απόψεως είναι διαφορετικό για τους παίκτες», τόνισε ο Σέρβος προπονητής.

Αναφορικά με τη σημασία της τακτικής και τις τροποποιήσεις που περιμένει στο παιχνίδι των αντιπάλων, ο «Ζοτς» είπε: «Στην τακτική βλέποντας τα προηγούμενα παιχνίδια προσπάθησαν να προσθέσουν κάποια καινούρια στοιχεία. Το ίδιο θα κάνουν και αύριο. Αυτό σημαίνει ότι τόσο εγώ όσο και το προπονητικό τιμ θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ό,τι καινούριο προσπαθήσουν να κάνουν. Αυτή είναι η δουλειά μας, αλλά θέλω να επαναλάβω ότι το κλειδί είναι να παίξουμε με ηρεμία και συγκέντρωση και να μην κάνουμε λάθη. Το καλό είναι ότι όλοι είναι εντάξει στην υγεία τους και αυτά είναι καλά νέα».

Πέραν της τακτικής, ιδιαίτερη σημασία έχει και η ψυχολογική προετοιμασία της ομάδας, όπως αποδείχτηκε και μεταξύ τρίτου και τέταρτου ματς. «Υπήρχαν συζητήσεις πριν τον τέταρτο αγώνα, είδαμε και τα 40 λεπτά του περασμένου ματς. Μιλήσαμε με όλους τους παίκτες και κάποιοι μίλησαν με άλλους χωριστά. Αυτό που είπα στο ξεκίνημα ήταν να μην υπάρχει νευρικότητα για τον αγώνα. Αυτό θα γίνει και σήμερα κατά την προπόνηση. Μία διευκρίνηση μόνο: δεν ήρθε κανένας στο δωμάτιο του κόουτς στις 4 το πρωί».

Για το γεγονός ότι η Μακάμπι αναδεικνύει σε κάθε ματς διαφορετικό πρωταγωνιστή, είπε: «Είναι απλό, αναλύεις το παιχνίδι και βλέπεις κάποια στατιστικά πράγματα. Είναι τόσο εύκολο να καταλάβεις σε ποιους παίκτες πιστεύει περισσότερο ο προπονητής τους, από το χρόνο συμμετοχής που έχουν. Ίσως η μόνη έκπληξη ήταν ο τρόπος που έπαιξε ο Οχαγιόν. Όλα τα υπόλοιπα είχαν να κάνουν με τον τρόπο που έπαιξε καθ' όλη τη διάρκεια η Μακάμπι. Όλα αυτά είναι θέματα τακτικής κατά τη διάρκεια του αγώνα. Όπως για παράδειγμα πως αγωνίστηκε στο τελευταίο τρίλεπτο του δ' αγώνα. Είναι θέμα του προπονητή. Είναι εύκολο να πούμε που βασίζεται το επιθετικό παιχνίδι της Μακάμπι, αλλά το ίδιο εύκολο είναι να μιλήσουν αυτοί για εμάς».

Ερωτηθείς αν περιμένει κάτι ξεχωριστό από ορισμένους παίκτες στο ματς της Πέμπτης, απάντησε: «Είναι ένα μεγάλο το αυριανό. Πάντα στα μεγάλα ματς είναι ένας παίκτης που αποφασίζει να κάνει πολλά πράγματα. Θυμάστε τον αγώνα της περασμένης σεζόν στα πλέι οφ με τον κ. Αντώνη Φώτση; Ήταν σε μεγάλη βραδιά, ήταν καθοριστικός για την έκβαση του αγώνα με 6/6 σουτ τριών πόντων. Αυτό το καταλαβαίνουν όλοι... Όμως στο παιχνίδι συμβαίνουν πολλά πράγματα. Άμυνα, ριμπάουντ, κλεψίματα, τάπες… Οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι ένας παίκτης τα κάνει όλα μόνος του. Πρόσφατα παρακολούθησα τον τελικό του NCAA ανάμεσα στο Κάνσας και το Κεντάκι. Προς το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, το σχόλιο από τον κόσμο ήταν ότι ένας παίκτης που δεν είχε σκοράρει, έκανε τα πάντα στο γήπεδο. Ήταν ο Άντονι Ντέιβις. Χωρίς να σκοράρει είχε κάνει τα πάντα για την ομάδα του. Οπότε μπορούμε να ψάξουμε κάποιον σαν αυτόν».

Για την έφεση της Μακάμπι να επιδιώκει το ένας εναντίον ενός, είπε: «Είναι πολύ σημαντικό για το παιχνίδι αυτό. Σε πολλές φάσεις απομονώνουν έναν παίκτη και παίζουν ένας εναντίον ενός. Σε πολλά σημεία το κάνουν. Καθένας και όλοι οι παίκτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να παίξουν άμυνα ένας εναντίον ενός. Είναι το όνειρο όλων των προπονητών σε όλο τον κόσμο. Όπως είπαμε, αν σταματήσεις κάποιον στο ένας εναντίον ενός θα έχεις μεγάλο πλεονέκτημα. Είναι απλά τα πράγματα».

Όσο για τις δηλώσεις παικτών της ομάδας πως είναι έτοιμοι να… πεθάνουν για τον προπονητή τους, είπε: «Τους έχω εδώ όλη τη μέρα, αν θέλω να τους πω κάτι. Είναι η αληθινή ζωή, όταν μιλάς με τον άλλο διά ζώσης, να τον κοιτάς στα μάτια. Δεν είναι κάτι το καινούριο αυτό που είπα εγώ γι' αυτούς και αυτοί για εμένα».

Τέλος, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ζήτησε ειρηνική ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ. «Ένα τελευταίο πράγμα που θέλω να παρακαλέσω τον κόσμο, είναι να παρακολουθήσουν, όπως έκαναν και στα προηγούμενα ματς, χωρίς κάποιο επεισόδιο. Κι αυτό γιατί υπήρχε εξαιρετική ατμόσφαιρα και στο Τελ Αβίβ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: