Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Kάτω από τα όρια της φτώχειας 440.000 Ελληνόπουλα!!

Οι αριθμοί δείχνουν την πραγματικότητα. Κρύβουν όμως τις προσωπικές ιστορίες των οικογενειών που πλήττονται βάναυσα από την βαθιά οικονομική κρίση.
Kάτω από τα όρια της φτώχειας 440.000 Ελληνόπουλα!
Και όσο στο μυαλό όλων είναι ακόμη νωπές οι εξαγγελίες των πολιτικών ότι το όραμά τους είναι να κάνουν την Ελλάδα "Δανία του Νότου", τα στοιχεία της Unicef και της Eurostat αποκαλύπτουν ότι η χώρα προσεγγίζει τα επίπεδα ζωής στη Βουλγαρία, τουλάχιστον εις ό,τι αφορά τα επίπεδα φτώχειας που βιώνουν τα παιδιά, η πιο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα του πληθυσμού...
Στην έκθεση της Unicef με τίτλο "η κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα 2012" επισημαίνεται ότι:
"Επί της ουσίας τα παιδιά εγγράφονται στις μετρήσεις της φτώχειας ως διαβιούντα σε νοικοκυριά που εμπίπτουν στην κατηγορία των φτωχών.

Στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. τα ποσοστά της παιδικής φτώχειας αυξήθηκαν. Στις δύο μεγαλύτερες χώρες και οικονομίες της ευρωζώνης, τη Γαλλίας και τη Γερμανίας σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση.

Τα μονογονεϊκά νοικοκυριά επηρεάζονται περισσότερο από την φτώχεια. Στην ίδια ομάδα των φτωχών νοικοκυριών με παιδιά, εμφανίζονται διαφορές, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Στην ηλικία εκείνη, όπως η εφηβεία κατά την οποία η ψυχολογία, οι ανάγκες και οι ανησυχίες του παιδιού διευρύνονται, το φτωχό νοικοκυριό φαίνεται να πιέζεται περισσότερο να ανταπεξέλθει στην ικανοποίηση.

Το ποσοστό της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα είναι 23% ενώ αντίστοιχα για το σύνολο της Ευρώπης είναι 20,5%. Στην χαμηλότερη θέση είναι η Βουλγαρία με 26,8% και στην καλύτερη θέση η Δανία με 10,9% (Eurostat, 2010).

Οι ανήλικοι κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 439.000 (Eurostat, 2010). Φτωχά νοικοκυριά είναι το 20,1% του συνόλου. Το 33,4% των φτωχών νοικοκυριών είναι μονογονεϊκά.

Το 2010 το 28,7% των νοικοκυριών με παιδιά βρισκόντουσαν σε φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό. Ιδιαίτερα στα νοικοκυριά με παιδιά 12-17 ετών το ποσοστό εκτινάσσεται στο 34,7% (Eurostat)".
Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: