Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Οι 3 «κόφτες» του Φερέιρα ενίσχυσαν τον Γκαρσία!!

Ο ΠΑΟΚ συνέχισε με νίκη την πορεία του στα play-off περνώντας στην κορυφή της ειδικής βαθμολογίας. Χωρίς να εντυπωσιάσει, η ομάδα του Μπόλονι ήταν ανώτερη των αντιπάλων της και δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα. Διαβάστε πως ο "Δικέφαλος" του Βορρά επικράτησε του Παναθηναϊκού. Προς γνώση και συμόρφωση των πρασίνων...
Οι 3 «κόφτες» του Φερέιρα ενίσχυσαν τον Γκαρσία
Ο νεαρός Σταφυλίδης έκλεψε για ακόμα μία φορά την παράσταση με την δυναμική του στα αριστερά αν και ο Γκαρσία ήταν αυτός που επηρεάσε σημαντικά την γενικότερη ομαδική απόδοση και τακτική παρουσία του δικεφάλου.
Η μάχη του «passing game»
Ως γνωστόν ΠΑΟΚ και ΠΑΟ στηρίζουν αμφότεροι την τακτική τους προσέγγιση στο passing game και τον έλεγχο του ρυθμού. Φερέιρα και Μπόλονι επιδιώκουν την κατοχή της μπάλας τόσο με στόχο το ποδόσφαιρο κυριαρχίας, όσο και την διατήρηση του αντιπάλου μακριά από την εστία τους. Ο Φερέιρα παρέταξε την ομάδα του με ένα ιδιότυπο 4-6-0 με τον Κλέιτον στην κορυφή και ξεκάθαρο στόχο την αριθμητκή υπεροπλία στα χαφ και την διατήρηση της κατοχής της μπάλας. Ο έλεγχος του ρυθμού ευνοούσε τα τακτικά… θέλω του Πορτογάλου που είχε ως κυρίαρχο στόχο την διατήρηση του μηδέν στην άμυνα. Το 4-6-0 λειτούργησε θετικά σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΠΑΟ κέρδισε την μάχη της κατοχής που όμως αποδείχθηκε αγονη ελλείψει παρουσία καθαρού επιθετικού και ακραίων μεσοεπιθετικών με ικανότητα στο σκοράρισμα.
Σχόλιο: Μόλις τρεις παίκτες της αρχικής ενδεκάδας του ΠΑΟ (Κλέιτον, Κουίνσι, Κατσουράνης) έχουν ικανότητα στο σκοράρισμα.

Περί pressing…
ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός είναι οι ομάδες της Superleague που στηρίζονται στο passing game
ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός είναι οι ομάδες της Superleague που στηρίζονται στο passing game
Ο Φερέιρα παρά την παρουσία 6 χαφ στην ενδεκάδα δεν επεδίωξε να πιέσει τον ΠΑΟΚ ψηλά αλλά αρκέστηκε σε αμυντικογενή προσέγγιση με αγωνιστικό βάθος. Αντιθέτως, ο ΠΑΟΚ στο 1ο ημίχρονο με την τριάδα των Αθανασιάση/Σάλπι/Γεωργιάδη και την συμβολή του Ίβιτς πίεσε την αμυντική τετράδα των πρασίνων αλλά και τους Σιμάο/Βιτόλο στην μεταβίβαση της πάσας. Οι αποδεδειγμένα μειωμένων τεχνικών δυνατοτήτων μέσοι/αμυντικοί του ΠΑΟ υπέπεσαν σε λάθος μεταβιβάσεις και έδωσαν δεύτερες επιθέσεις στον ΠΑΟΚ. Ο Κατσουράνης οπισθοχώρησε για να βοηθήσει στην μεταφορά/κυκλοφορία της μπάλας και το κέντρο του ΠΑΟΚ αποφορτίστηκε. Ο Μπόλονι είχε πετύχει τον κυρίαρχο τακτικό στόχο του όπως αποκάλυψε στις δηλώσεις που ακολούθησαν του αγώνα: «…Στόχος μας ήταν να τους μπλοκάρουμε στο χώρο του κέντρου, να μην αποδεχτούμε παίκτες από τη δεύτερη γραμμή τους να βγαίνουν μπροστά, νομίζω ότι τα καταφέραμε. Όταν ο αντίπαλός σου έχει έναν παίκτη σαν τον Κατσουράνη, μπορεί να γίνει κάποιες φορές επικίνδυνος…«
Ο ταλαντούχος κύριος Γκαρσία
Τα στατιστικά της Superleague αναφορικά με τις πάσες των παικτών.
Τα στατιστικά της Superleague αναφορικά με τις πάσες των παικτών αποδεικνύουν το ρόλο του Γκαρσία στην ανάπτυξη του ΠΑΟΚ
Τα παραπάνω έφεραν τον Πάμπλο Γκαρσία σε περίοπτο τακτικό/αγωνιστικό ρόλο. Ο κεντρικός μέσος του ΠΑΟΚ μπόρεσε να συντονίσει το παιχνίδι του δικεφάλου από «χαμηλά» χωρίς να πιέζεται και ανέδειξε τις κινήσεις των χαφ της ομάδας. Έχει τονιστεί επανειλημμένα ότι το κλειδί της αντιμετώπισης του ΠΑΟΚ είναι ο περιορισμός κινήσεων του Γκαρσία και η δυσχέρεια στην μεταβίβαση πάσας από τον Ουρουγουανό. Ο Φερέιρα απέτυχε σε αυτό το κομμάτι. Ο Γκαρσία ανενόχλητος και χωρίς να κουραστεί στο επιθετικό κομμάτι έδρασε αναδεικνύοντας την εν γένει τακτική προσέγγιση του Μπόλονι που ήθελε εκμετάλλευση των κινήσεων των παικτών στα φτερά, ενώ στην άμυνα ο Ουρουγουανός έχοντας δυνάμεις αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο άμυνας και χαφ στο 4-1-4-1 του Μπόλονι.
Οι 3 «κόφτες» του Φερέιρα
Ο Πορτογάλος κόουτς επέλεξε για ακόμα ένα παιχνίδι το δίδυμο Σιμάο/Βιτόλο τοποθετώντας τον Κατσουράνη μπροστά τους, αλλά σχετικά κοντά, σε δημιουργικό ρόλο. Η επιλογή του Φερέιρα είχε ξεκάθαρο στόχο την διατήρηση του μηδέν στην άμυνα απέναντι σε μία ομάδα που χωλένει επιθετικά. Η παρουσία δύο καθαρόαιμων «εξαριών» βαθιά στο γήπεδο αποσυντόνισε τον Αθανασιάδη που δεν τρφοδοτήθηκε αρκετά, όμως έδωσε πολύτιμο χώρο και χρόνο δράσης στους Λάζαρ και Γκαρσία στον άξονα που δεν είχαν αντιπάλους στις αγωνιστικές ζώνες που κινούνταν. Η συμμετοχή του Γκαρσία το παιχνίδι ισοστάθμισε την απενεργοποίηση του Αθανσιάση ενώ οι πράσινοι δυσκολέυτηκαν να ενεργοποιήσουν το τακτικό plan B όταν βρέθηκαν πίσω στο σκορ. Η είσοδος του Καραγκούνη ήρθε καθυστερημένα.
Συμπέρασμα
Ο Φερέιρα επέλεξε μία αμυντικογενή αρχική ενδεκάδα και τακτική προσέγγιση ποντάροντας στην ορθή αντιμετώπιση του Αθανασιάδη και την διατήρηση του μηδέν στην άμυνα απέναντι στον ΠΑΟΚ που στερείται επιθετικών επιλογών στο παιχνίδι του. Η ταυτόχρονη παρουσία 3 αμυντικών μέσων αποδυνάμωσε το επιθετικό πλάνο των φιλοξενούμενων και απελευθέρωσε τον Γκαρσία που διηύθυνε με μαεστρία την ανάπτυξη του ΠΑΟΚ. Το 1-0 βρήκε τον ΠΑΟ χωρίς σαφές εναλλακτικό πλάνο και τους Τοτσέ/Χριστοδουλόπουλο ανεπαρκείς στην επιθετική λειτουργία για μία τόσο απαιτητική αναμέτρηση.

 
πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: