Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Το "Ελ Ντοράντο" στο οποίο εισπράττουν 3 δισ. και, όμως, δημιουργούν ζημιές!!

Τρομάζουν για τα ασύλληπτα -από την ελληνική πραγματικότητα- μεγέθη τους τα επίσημα οικονομικά στοιχεία των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ που δημοσίευσε η εφημερίδα "Guardian". Γράφει ο Βαγγέλης Μπραουδάκης.
Το "Ελ Ντοράντο" στο οποίο εισπράττουν 3 δισ. και, όμως, δημιουργούν ζημιές!
Τζίρος ιλιγγιώδης που άγγιξε τα 2.832.160.000 ευρώ (λίγο πάνω από 2,2 δισ. λίρες) και παρ' όλα τα απίστευτα έσοδα οι ζημίες ανήλθαν σε 486 εκατ. ευρώ!
Μόλις πέντε ήταν οι ομάδες που δεν είχαν ζημίες! Η Νιούκαστλ κατέγραψε το μεγαλύτερο κέρδος με 41 εκατ. (επειδή εισέπραξε 43,4 εκατ. από την πώληση του Αντι Κάρολ στη Λίβερπουλ) και ακολούθησε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ -πρωταθλήτρια της περιόδου- με 14,9 εκατ. (παρότι δαπάνησε 62 εκατ. σε τόκους δανείων).
Στις ζημίες ζαλίζεσαι! Η Μάντσεστερ Σίτι (φέτος τα κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα, άρα θα έχει καλύτερα αποτελέσματα) μπήκε μέσα 244 εκατ., ποσό που θεωρείται το μεγαλύτερο παθητικό μιας περιόδου στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
Ακολούθησε η Τσέλσι (πρωταθλήτρια Ευρώπης πια, άρα και αυτή θα βελτιώσει κάπως τα φετινά οικονομικά της) με παθητικό 84 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε από δανειοδότηση του Ρομάν Αμπράμοβιτς ύψους 116 εκατ. ευρώ, και τρίτη στη χασούρα ήταν η Λίβερπουλ με 61 εκατ. ευρώ.
Τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών τον έκανε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 410 εκατ., ακολούθησε η Αρσεναλ με 317 εκατ. και στη συνέχεια οι Τσέλσι (275 εκατ.), Λίβερπουλ (228 εκατ.), Τότεναμ (202 εκατ.), Μάντσεστερ Σίτι (190 εκατ.). Ολες οι υπόλοιπες ομάδες ήταν πολύ μακριά σε έσοδα απ' αυτές τις έξι, με την Αστον Βίλα να «προπορεύεται» με 114 εκατ. και τη Γουίγκαν να ολοκληρώνει την 20άδα με 63 εκατ.
Από τα πιο εντυπωσιακά των ισολογισμών, ο «παραλογισμός» της Μάντσεστερ Σίτι, αφού οι μισθοί του ποδοσφαιρικού τμήματος ανέρχονταν σε 216 εκατ. ευρώ, ήτοι στο 114% των εσόδων (στον βυθό της κατάταξης των εξόδων η Μπλάκπουλ με 31 εκατ. ευρώ)! Πλήρωνε, βέβαια, ο σεΐχης Μανσούρ, η κούπα ήρθε έναν χρόνο μετά κι ας βγαίνουν τώρα στο «σφυρί» οι Τέβες, Μπαλοτέλι, Κόλο Τουρέ, Ντζέκο, Σάντα Κρουζ, Κολάροφ, Αντεμπαγιόρ, Μπριτζ, Ντε Γιονγκ κ.ά.
Εξίσου εντυπωσιακά μεγέθη καταγράφονται και ως προς τα δάνεια που βαρύνουν τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ. Σε δεινή θέση η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 382 εκατ. ευρώ, ακόμη χειρότερα, ωστόσο, για τη Φούλαμ (235 εκατ., όταν ο ετήσιος κύκλος εργασιών της δεν ξεπερνάει τα 95 εκατ.) και για τη Νιούκαστλ με 161 εκατ.
Οι Αγγλοι αναλυτές σημειώνουν, βάσει των συγκεκριμένων οικονομικών στοιχείων, το πασιφανές της μεγάλης ανισότητας στην κατηγορία, το πρωτάθλημα «δύο ταχυτήτων» που μπορεί να οδηγήσει σε «δυστύχημα» και προσδοκούν στην εφαρμογή του financial fair play από την UEFA, προκειμένου και ο ανταγωνισμός να μπει (μέσω κανόνων) σε υγιέστερα πλαίσια, αλλά και να αποφευχθεί τυχόν ανεπανόρθωτη καταστροφή εξαιτίας των απίστευτων ελλειμμάτων πρωτοκλασάτων ομάδων στην ξέφρενη κούρσα για τους τίτλους...
Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά Μπαϊρακτάρη!
Του Μπαϊρακτάρη το ανάγνωσμα! Μπαϊρακτάρης ο «χουβαρντάς» που εμφανίστηκε να δώσει εκατομμύρια στην ΑΕΚ, Μπαϊρακτάρης και ο άτυχος διοικητικός του Περαμαϊκού που μαχαιρώθηκε στο μακελειό της Πεύκης! Κι έτσι και κανένας πολιτικός θυμόταν (προεκλογική περίοδος γαρ) να επαναλάβει χθες την προ πενταετίας ρήση Καραμανλή για τους «νταβατζήδες της διαπλοκής» (η οποία είχε ειπωθεί στον πιο γνωστό Μπαϊρακτάρη, την ταβέρνα στο Μοναστηράκι) θα είχαμε τόμπολα...
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: