Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Ολλανδία 1988: Η επιβράβευση του total football!

Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1988 στη Γερμανία δεν είχε ούτε αποβολές, ούτε παρατάσεις και πέναλτι, ούτε λευκές ισοπαλίες.
Ολλανδία 1988: Η επιβράβευση του total football
Είχε, όμως, συναρπαστικά παιχνίδια με πρωταγωνιστές τους Ολλανδούς που είδαν για πρώτη φορά το επιθετικογενές τους ποδόσφαιρο να αποδίδει καρπούς. Υπό τiς οδηγίες του εμπνευστή του total football Ρίνους Μίχελς, οι Οράνιε απέδωσαν όμορφο ποδόσφαιρο και με μπροστάρη τον Μάρκο Φαν Μπάστεν (πρώτος σκόρερ με 5 γκολ) έφτασαν στην κατάκτηση του τροπαίου.
Οι βασικές τακτικές αρχές
Πιο συντηρητικός από το 1974 και με πιο διακριτούς ρόλους (κυρίως στην άμυνα), ο Μίχελς βασίστηκε σε ένα 4-4-2 με τα εξής χαρακτηριστικά:
  • μεγάλο αγωνιστικό πλάτος, ώστε να δημιουργηθούν κενοί χώροι για εκμετάλλευση
  • οι δύο κεντρικοί χαφ είχαν κυρίως ανασταλτικό ρόλο, προκειμένου να αναχαιτίζουν τις επελάσεις των αντιπάλων
  • οι πλάγιοι εξτρέμ ανέβαιναν συχνά, ώστε να συνδράμουν στην επίθεση
  • οι κεντρώοι άλλαζαν συνεχώς θέσεις, για να αποπροσανατολίζουν την αντίπαλη άμυνα
  • οι δύο επιθετικοί είχαν ελευθερία κινήσεων, μεταφερόταν στα πλάγια κατά περίπτωση, άλλαζαν θέσεις μεταξύ τους και συνδυάζονταν άψογα προκαλώντας τον τρόμο στους αντίπαλους τερματοφύλακες
Η ανάπτυξη των Οράνιε ήταν καταιγιστική, διότι οι επιθετικογενείς ποδοσφαιριστές διέθεταν ποιότητα με τη μπάλα στα πόδια, ταχύτητα, δυνατότητα ορθών / άμεσων μεταβιβάσεων και σωματικά χαρακτηριστικά που τους επέτρεπαν να κερδίζουν την πλειοψηφία των προσωπικών μονομαχιών.
Η πορεία προς την κατάκτηση
Στο δεύτερο όμιλο του Euro, οι Ολλανδοί έχασαν στην πρεμιέρα από τους Σοβιετικούς με 1-0 (στο μοναδικό παιχνίδι που ο Φαν Μπάστεν δεν ξεκίνησε βασικός). Στο ντέρμπι κόντρα στους Άγγλους, οι Ολλανδοί παρουσιάστηκαν αποφασισμένοι και με χατ-τρικ του Φαν Μπάστεν επικράτησαν με 3-1 . Τέλος, στο κρισιμότερο παιχνίδι για την πρόκριση στα ημιτελικά , 10 λεπτά πριν το τέλος λύγισαν τους σκληροτράχηλους Ιρλανδούς με 1-0 με γκολ του Βιμ Κιφτ.
Η πορεία προς την κατάκτηση
Η πορεία προς την κατάκτηση
Στον ημιτελικό , οι Οράνιε βρήκαν την ευκαιρία να πάρουν εκδίκηση από τους Δυτικογερμανούς για τις ήττες του πρόσφατου παρελθόντος. Το εύστοχο -όπως πάντα- πέναλτι του Κούμαν (’74) και το έξοχο διαγώνιο πλασέ του Φαν Μπάστεν (’88) , ανέτρεψαν το 1-0 του Ματέους (πέναλτι 55′) και έστειλαν την ομάδα στον τελικό απέναντι στην ΕΣΣΔ.
Η πρεμιέρα δεν επαναλήφθηκε όσον αφορά στο αποτέλεσμα καθώς οι Ολλανδοί είχαν μάθει από τα λάθη τους . Η κεφαλιά-οβίδα του Γκούλιτ (’32) και το διαγώνιο βολέ -που τα λόγια αδυνατούν να αποτυπώσουν- του Φαν Μπάστεν (’54) κόντρα στον θρύλο Ντασάεφ ήταν αρκετά για να μην χάσουν το τρόπαιο , αφού το δοκάρι των Σοβιετικών και το ανόητο πέναλτι που προκάλεσε και στη συνέχεια απέκρουσε ο Φαν Μπρόκελεν δεν θα άλλαζαν την ιστορία .
Συμπέρασμα
Η Ολλανδία του 1988 με ελευθερία στους ρόλους των χαφ, ευκολία στις εναλλαγές ρόλων και θέσεων και διαθέτοντας ένα από τα ποιοτικότερα επιθετικά δίδυμα όλων των εποχών κατάφερε να ξεπεράσει το κακό της ξεκίνημα και να διώξει τα φαντάσματα του παρελθόντος . Το 4-4-2 σε αγωνιστικό πλάτος στέφθηκε με επιτυχία και ο Ρίνους Μίχελς έμεινε στο πάνθεον των προπονητών παγκοσμίως, καταφέρνοντας -κατά δήλωση των παικτών του- όχι μόνο να αποδώσει μέσω αυτών θελκτικό ποδόσφαιρο αλλά και να τους κάνει να το απολαμβάνουν .




πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: