Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Μπορεί να αλλάξει το σκηνικό!!

Ο Θανάσης Ασπρούλιας γράφει για τον ανώτερο μπασκετικά Παναθηναϊκό που θα δίνει το κρισιμότερο εντός έδρας παιχνίδι των τελευταίων ετών.
Μπορεί να αλλάξει το σκηνικό
Η εικόνα από το ΣΕΦ όσο περνούν οι ημέρες παγώνει. Και την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός θα κληθεί να δώσει ένα από τα πιο δύσκολα παιχνίδια της τελευταίας δεκαετίας. Όπως αναφέραμε και στο Gazzetta, είναι ελαφρώς οξύμωρο αλλά πρόκειται περί της απόλυτης πραγματικότητας. Αν κρίνουμε το μπάσκετ, την τακτική, το στόχο, τις ιδέες στη διάρκεια του αγώνα του ΣΕΦ, ο Παναθηναϊκός είναι δια γυμνού οθφαλμού ανώτερος από τον Ολυμπιακό. «Λογικό» απαντούν πολλοί, από τη στιγμή που πρόκειται για μία ομάδα με τον ίδιο προπονητή και τον ίδιο κορμό εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια. Δε θα συζητήσουμε αν είναι λογικό. Ας σταθούμε στο γεγονός... Κι αυτό όμως δεν είναι αρκετό, καθώς, σε ένα ματς όπου οι πράσινοι (από πλευράς μπάσκετ πάντα) ήταν ανώτεροι έχασαν εύκολα κι έδιναν την αίσθηση ότι όσο κι αν διαρκούσε ο πρώτος τελικός δεν υπήρχε περίπτωση να νικήσουν. Αυτό συμβαίνει διότι σε όλα τα υπόλοιπα (πλην του μπάσκετ), στο ΣΕΦ ο Παναθηναϊκός υστερεί έναντι του Ολυμπιακού. Υστερεί σε ψυχολογία (όπως φάνηκε), υστερεί σε ενέργεια, υστερεί σε κίνητρο.
Λίγες ώρες όμως, πριν το δεύτερο τελικό, σκέφτομαι ότι η ανωτερότητα στην τακτική και τη μπασκετική σκέψη, μπορεί να αποτελέσει την ιδανική βάση, ώστε ο Παναθηναϊκός να αντιστρέψει την κατάσταση και να μεταφέρει την πίεση στην πλευρά του Ολυμπιακού. Διότι αν οι ερυθρόλευκοι ηττηθούν την Πέμπτη, στο πιο δύσκολο εντός έδρας ντέρμπι που έχει δώσει την τελευταία δεκαετία ο Παναθηναϊκός, το μπούμερανγκ θα γυρίσει στα χέρια των πράσινων. Είναι αξιοθαύμαστη η ενέργεια, η δύναμη, όσο και η αυτοπεποίθηση που βγάζουν τα παιδιά του Ολυμπιακού μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκα στην Πόλη. Ουδείς έχει το δικαίωμα να τη μειώσει, ούτε να την υποβαθμίσει. Από την άλλη πλευρά όμως, ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του δύο 40λεπτα για να δοκιμάσει και να πειραματιστεί ακριβώς με τα ίδια στοιχεία που απογειώνουν τους ερυθρόλευκους.
Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ομάδα του Ντούσαν Ιβκοβιτς παραμένει αήττητη επί σχεδόν ενάμιση μήνα, ανεξαρτήτως αντιπάλων. Όπως επίσης και το γεγονός ότι οι παίκτες του αισθάνονται και το δείχνουν σαν... άτρωτοι, σαν ανίκητοι. Είναι δεδομένο όμως, ότι το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει ώστε οι ερυθρόλευκοι να εμπεδώσουν αυτά τα συστατικά δεν είναι μεγάλο. Αρα, βάσει λογικής, αυτά τα συστατικά είναι και πιο εύθραυστα. Τι εννοώ; Αν ο Παναθηναϊκός νικήσει στο ΟΑΚΑ (με όποιο τρόπο) και πάει στο ΣΕΦ, παίζοντας το παιχνίδι μέχρι το 35-36ο λεπτό, το αίσθημα ανωτερότητας των νεαρών του Ολυμπιακού θα δοκιμαστεί. Και θα αποδεχθεί πόσο έτοιμοι είναι να ανταπεξέλθουν στην πίεση που θα τους ασκήσει η ευθύνη. Μπορεί να ανταποκριθούν. Μπορεί και όχι. Αν τα καταφέρουν, προσωπικά θα τους βγάλω το καπέλο (για ακόμα μία φορά) διότι θα αποδειχθεί ότι κατέκτησαν πανάξια το πρώτο πρωτάθλημα μετά από 15 χρόνια. Αν όχι, ο Παναθηναϊκός θα έχει την ευκαιρία να συνεχίσει την εντός συνόρων κυριαρχία του.
Πιστεύω όμως, ότι παρά την πολύ άσχημη εικόνα που έβγαλε ο πρωταθλητής στο ΣΕΦ, δεν είναι τόσο δύσκολη, η αντιστροφή του κλίματος. Επαναλαμβάνω ότι αν παραμείνει η ίδια εικόνα, το πιο πιθανό είναι να τελειώσει η σειρά με 3-0. Εχω λόγους να πιστεύω ότι δε θα συμβεί όμως.
Πέραν των ψυχολογικών λόγων, ας το δούμε μπασκετικά. Τα ματς που θα ακολουθήσουν, θα είναι τελείως διαφορετικά και η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ του Παναθηναϊκού αν συμβεί κάτι πολύ απλό, αλλά εξαιρετικά δύσκολο. Τι; Να μπουν τα καταραμένα σουτ από την περιφέρεια. Παρά την κακή αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Μάικ, ο Παναθηναϊκός πήρε πόντους μέσα από τη ρακέτα και μάλιστα πολλούς. Ισως περισσότερους απ'ό,τι συνήθως. θεωρώ ότι, επιθετικά, το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι πράσινοι έχουν άσχημα ποσοστά έξω από τα 6.25 και μάλιστα στις στιγμές που το παιχνίδι είναι ζωντανό και όχι όταν ο αντίπαλος ξεφεύγει. Αν ο Σάτο και ο Περπέρογλου αναλάβουν τις προσπάθειες που τους αναλογούν χωρίς να διστάζουν (διότι διστάζουν για ανεξήγητο λόγο), αν ο Τσαρτσαρής και τα 4άρια ευστοχήσουν στα σουτ τα οποία βγαίνουν βάσει χειρουργικού προγραμματισμού και όχι κατά τύχη και ο Διαμαντίδης με τον Σάρας, αναλάβουν γενικά περισσότερες πρωτοβουλίες, η εικόνα του αγώνα θα είναι διαφορετική.
Επίσης δύο τεράστια προβλήματα που πρέπει να διορθωθούν είναι τα πολλά χαμένα αμυντικά ριμπάουντ (όπου η ευθύνη είναι κυρίως ομαδική και όχι ατομική), αλλά και τα λάθη, πολλά εκ των οποίων όμως είναι αποτέλεσμα έλλειψης συγκέντρωσης και κούρασης. Η κούραση είναι λογική. Η έλλειψη συγκέντρωσης οφείλεται και στο γεγονός ότι στην επίθεση (από τη στιγμή που δεν μπαίνουν τα σουτ) οι επιλογές δεν είναι ξεκάθαρες, η άμυνα κλείνει και οι χώροι μειώνονται.
Ο Παναθηναίκός βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Μπορεί όμως να ανατρέψει την κατάσταση. Μέσα από το μπάσκετ, όπου είναι σαφώς ανώτερος, αλλά και την εμπειρία του. Αν όμως, λείψει και πάλι η ενέργεια, ή η φρεσκάδα και τα τεσσάρια επιτρέψουν στον εκπληκτικό Γιώργο Πρίντεζη να κάνει πάρτι, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Εξαιρετικά δύσκολα!

πηγή: Leoforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: