Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Μια αυτοκρατορία γεννιέται!

Ο Κώστας Καίσαρης γράφει για την μπασκετική Αυτοκρατορία του Ολυμπιακού που γεννιέται και τον Παναθηναϊκό που βρίσκεται στα τελειώματά του και έτοιμος να σκορπίσει!
Μια αυτοκρατορία γεννιέται
ΔΕΝ χρειάζεται να είσαι εξπέρ του αθλήματος ή προφεσόρος για να καταλάβεις πού πάει η δουλειά στο μπάσκετ. Φάνηκε στο φάιναλ φορ, φάνηκε και στο πρώτο ματς των πλέι οφ στο ΣΕΦ: ο Ολυμπιακός τρέχει, ο Παναθηναϊκός αγκομαχάει. Και μιλάμε, βέβαια, για αθλητισμό.
Στο τάβλι, στο σκάκι, στην πρέφα και στο μπριτζ δεν είναι και τόσο απαραίτητη η φυσική κατάσταση. Με το μυαλό παίζεις, όχι με τα πνευμόνια. Στον αθλητισμό, όμως, άπαξ κι έχει τελειώσει η βενζίνα στο ρεζερβουάρ τελειώνει και το λάδι στο καντίλι. Τετέλεσται. Εβλεπες τις γεροντάρες του Παναθηναϊκού τη Δευτέρα το βράδυ στο ΣΕΦ και τις λυπόσουν: με πόδια που τρεκλίζανε πώς να παίξει άμυνα ο Γιασικεβίτσιους;
Με το που πήγαινε να κάνει ένα βήμα πίσω έπεφτε τ' ανάσκελα στο παρκέ. Ο Μπατίστ ούτε περπατώντας δεν μπορούσε να γυρίσει από την επίθεση στην άμυνα. Σε κακή κατάσταση κι ο Διαμαντίδης κι έμεινε να βγάλει το φίδι από την τρύπα ο Βουγιούκας. Και πάλι καλά που ο Παναθηναϊκός έμεινε μέσα στο παιχνίδι, ότι κατάφερε δηλαδή να πλησιάσει στο σκορ και να φύγει από το ΣΕΦ με μια αξιοπρεπή ήττα. Επειδή ακόμα είναι ομάδα.
Ξέρει να παίζει μπάσκετ, ξέρει να βγάζει αυτοματισμούς, έχει έναν εξαιρετικό προπονητή στον πάγκο. Οταν δεν έχεις κουράγια, όμως, όλα αυτά πάνε περίπατο. Για πρώτη φορά είδαμε τον Παναθηναϊκό του Ομπράντοβιτς να μην μπορεί να παίξει άμυνα. Αν δεν έχεις κλεψίματα και αιφνιδιασμούς, αν δεν έχεις ριμπάουντ, θα χάσεις σίγουρα.
Οταν μάλιστα έχεις απέναντί σου έναν Ολυμπιακό που δεν κρατιέται με τίποτα. Φωτιές από τον κώλο βγάζουνε οι παίκτες του όταν αρχίζουνε να τρέχουνε. Ποιος να μαρκάρει τον Παπανικολάου και τον Μάντζαρη από τα γεροντάκια του Παναθηναϊκού; Τα πράματα είναι απλά. Πέρυσι το καλοκαίρι και οι δύο ρίξανε το μπάτζετ τους.
Και καλά κάνανε. Ο Ολυμπιακός όμως είχε τη μαγιά των νεαρών Ελλήνων για να στηριχθεί. Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν εύκολο να φτιάξει ταυτόχρονα μια καινούργια ομάδα. Ο Ομπράντοβιτς εμπιστεύτηκε Γιασικεβίτσιους και Μπατίστ. Παιχταράδες και οι δύο. Αμέτρητα τα παιχνίδια που έχουν κερδίσει. Τεράστια η συλλογή τους σε τίτλους. Είχε φτάσει όμως, όπως αποδεικνύεται, το πλήρωμα του χρόνου. Θέλουν και οι δύο, αλλά δεν μπορούν.
Στον αθλητισμό και ειδικά στον ομαδικό πολλά έχουν δει τα μάτια μας. Αυτός ο Παναθηναϊκός, όμως, δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον τίτλο του πρωταθλητή. Αυτός ο Ολυμπιακός δείχνει ικανός να τον γκρεμίσει από την κορυφή. Κι ενδεχόμενα να του πάρει και ματς στο ΟΑΚΑ, αφού τα συνεχόμενα παιχνίδια θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κουρασμένη ομάδα του Παναθηναϊκού. Δεν τελειώσαμε όμως.
Παίρνοντας το πρωτάθλημα μετά την Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Εχει νεανική ομάδα με νεαρούς Ελληνες παίκτες, που μπορεί να τη βελτιώσει και να την κάνει καλύτερη. Ο Παναθηναϊκός, με τον Ομπράντοβιτς να είναι υπ' ατμόν και βασικά στελέχη του στα τελειώματά τους, θα πρέπει να ξεκινήσει φτου κι απ' την αρχή. Να φτιάξει καινούργια ομάδα με καινούργιο προπονητή. Μπορείς, λοιπόν, να τολμήσεις να το πεις: μια αυτοκρατορία γκρεμίζεται και μια αυτοκρατορία γεννιέται. Αυτά.
"Είμαστε ακόμα στην εντατική".
- Γιάννης Αλαφούζος
Την πάει τη δουλειά σαν τον στρατό
ΕΧΟΥΜΕ την καλύτερη άμυνα της Ευρώπης είπε ο Σάντος. Δεν είναι ακριβώς έτσι βέβαια, αλλά όντως η τετράδα των αμυντικών είναι ό,τι καλύτερο έχει η εθνική ομάδα: Τοροσίδης δεξιά, Χολέμπας αριστερά, Αβραάμ κι ένας από Κυριάκο Παπαδόπουλο ή Παπασταθόπουλο. Από τερματοφύλακα, όμως, τι χαμπάρια μάστορα; Μια λέξη μόνο μπορείς να πεις. Ντροπή. Ντροπή συνιστά να είναι στην αποστολή ο Τζόρβας. Τουρισμό κάνει εκεί στο Παλέρμο που είναι. Και προπονήσεις για να είναι σε καλή φυσική κατάσταση. Κάτω από τα δοκάρια κάθεται μόνο στα διπλά.
Ο Σηφάκης πριν από τον τραυματισμό του ήταν ο Νο 1 γκολκίπερ. Είναι όμως ένα χρόνο εκτός γηπέδων. Ο Χαλκιάς δεν ήτανε ποτέ κάτι το εξαιρετικό. Τα χάιλαϊτ με τις γκέλες στην καριέρα του μπορούν να μεταδίδονται σε ωριαία επεισόδια. Τα σωματικά του προσόντα τον σώνουνε. Αλλά κι αυτά δεν είναι αρκετά. Δεν είναι τίποτα το εξαιρετικό κι ο Χιώτης. Εφτασε, όμως, με τον ΑΠΟΕΛ στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Καρνέζης είναι μακράν ο καλύτερος γκολκίπερ του πρωταθλήματος. Ψύχραιμος, σταθερός, αξιόπιστος. Ο Σάντος όμως την πάει τη δουλειά στην Εθνική σαν τον στρατό: πρώτα θα σταματήσει την μπάλα και θα αποστρατευθεί ο Χαλκιάς κι ύστερα θα κληθεί ο Καρνέζης. Που δεν είναι κανένας πιτσιρικάς βέβαια. Στα 28 περπατάει. Κι ύστερα λέγανε για τον Ρεχάγκελ ότι έχει κάνει την Εθνική κλειστό κλαμπ.
Ο προπονητής στον Ολυμπιακό είναι σοβαρό ζήτημα
ΔΕΝ μπορείς να πεις τίποτα στον Μαρινάκη επειδή δεν διαθέτει πολλά λεφτά για προπονητή. Της πλάκας θα είναι το πρωτάθλημα του χρόνου. Κι όσο κι αν ρίξει το μπάτζετ ο Ολυμπιακός, η ομάδα του θα εξακολουθεί να είναι πανάκριβη σε σχέση με όλους τους άλλους, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, που δεν έχουνε στον ήλιο μοίρα. Ο προπονητής, όμως, είναι σοβαρό ζήτημα. Καλύτερα να κόψεις ένα μεγάλο συμβόλαιο και να στερηθείς έναν καλό ποδοσφαιριστή προκειμένου να έχεις έναν καλό προπονητή στον πάγκο.
Οχι για να πάρεις το πρωτάθλημα. Αυτό είναι δεδομένο. Τον καλό προπονητή τον θέλεις για να σου φτιάξει την ομάδα, για να σου βελτιώσει τους παίκτες σου, για να μπορέσεις να σταθείς στην Ευρώπη. Με τη λογική, λοιπόν, του ότι Σόλιντ - Κούπερ είναι φτηνοί και ξέρουνε την ελληνική πραγματικότητα δεν θα συμφωνήσω. Μια παρατήρηση μόνο για τον Κούπερ: με το 4-4-2 που παίζει, με δύο αμυντικά χαφ, ούτε ο Φουστέρ έχει θέση ούτε ο Ιμπαγάσα. Η μοναδική προσφορά του Σόλιντ στον Ολυμπιακό ήταν τα λεφτά του Γιάγια Τουρέ. Παικτικά κατέβαινε κόντρα στη Λιόν με 4-3-3 με μοναδικό κόφτη τον Στολτίδη κι έτρωγε τέσσερα γκολ στο Καραϊσκάκη. Και χάνοντας εντός έδρας κι από τη Ρόζενμποργκ, κατάφερε να βγει τέταρτος στον όμιλο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν δεν κάνω λάθος, οι Τσίπρας, Βενιζέλος, Σαμαράς άρχισαν την προεκλογική εκστρατεία από την Ευρώπη;
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: