Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Και τι να μας πει ο Ζμούντα!!

Την ώρα που ο Φράντιστσεκ Ζμούντα ''ούρλιαζε'' για την απόδοση της εθνικής ομάδας της Πολωνίας στο φιλικό με τη Λετονία, στο Λοτζ ''ούρλιαζαν'' άλλοι. Γράφει ο Θανάσης Κελαντώνης.
Και τι να μας πει ο Ζμούντα
«Σας μισούμε όλους», «καθόλου οίκτος στους επισκέπτες» φώναζαν οι φασιστικού υπόβαθρου Πολωνοί δίπλα απ' το επίσημο κατάστημα με είδη του Euro 2012 στην πόλη τους. Το έκαναν, μάλιστα, έξω από «δικό τους» μαγαζί, δίπλα στο επίσημο κατάστημα, που πουλούσε μπλούζες και κασκόλ με τα συνθήματα που αναφέραμε.
Η επέμβαση εισαγγελέα και η έρευνα που άρχισε κατά των ιδιοκτητών του μαγαζιού ήταν η φυσιολογική αντίδραση χώρας που θέλει να προστατεύσει την εικόνα της εν όψει της διοργάνωσης που έχει αναλάβει. Το πρόβλημα, όμως, θα παραμείνει.
Απ' το Σεπτέμβριο του 2009 ως το Μάρτιο του 2011 η αντιφασιστική οργάνωση «Nigdy Wiecej» (σημαίνει «ποτέ ξανά») έχει καταγράψει εκατόν τριάντα τρία παρεμφερή συμβάντα στα γήπεδα της Πολωνίας. Στην Ουκρανία το πρόβλημα είναι πιο μικρό σε έκταση, αλλά επίσης υπαρκτό, με αποκορύφωμα τη διαδήλωση περίπου πέντε χιλιάδων ανθρώπων το Σεπτέμβριο του 2010 με αίτημα την απομάκρυνση των αλλοδαπών ποδοσφαιριστών απ' το ουκρανικό πρωτάθλημα.
Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα του ινστιτούτου Φρίντριχ, τα φασιστικά φαινόμενα στην κεντρική Ευρώπη δεν εντοπίζονται μόνο σε τύπους με ξυρισμένα κεφάλια αλλά και σε καθώς πρέπει εμφανισιακά ανθρώπους της μεσαίας αστικής τάξης των χωρών. Ναι, ξέρουμε, σας θυμίζει και τα λημέρια μας αυτό.
Η συγκεκριμένη ιστορία μας φάνηκε λίγο πιο ενδιαφέρουσα απ' την τσατίλα του προπονητή της εθνικής Πολωνίας, πρώτης αντιπάλου της εθνικής ομάδας μας στην τελική φάση. Στο κάτω κάτω, τα φιλικά παιχνίδια σπάνια σου δείχνουν τη συνολική πραγματική εικόνα. Πόσο μάλλον που οι Πολωνοί έπαιξαν με αναπληρωματικούς ποδοσφαιριστές κατά βάση.
Η άλλη εικόνα που περιγράψαμε είναι ολοκληρωμένη. Με το 70% των Πολωνών να πιστεύει, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, ότι οι Εβραίοι απειλούν την κουλτούρα του έθνους τους. Επικίνδυνες καταστάσεις.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: