Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Δόκτωρ Μανουέλ - Μίστερ Φερέρ!!

Ήταν κοινό μυστικό το τελευταίο χρονικό διάστημα πως η πρόταση του Θανάση Αθανασιάδη για την επόμενη μέρα της ΠΑΕ Άρης, είχε ένα «κρυφό χαρτί» που θα παιζόταν μόνο αν τα πράγματα… δυσκόλευαν. Το όνομα του; Μανουέλ Φερέρ Σαλαμάνκα.

Εμμέσως πλην σαφώς άλλωστε ο Γιάννης Κόντης το είχε «αποκαλύψει» στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε πριν από μερικές εβδομάδες, δηλώνοντας την πίστη του στο μοντέλο της «λατινοποίησης» που θεωρεί ότι δούλεψε σωστά και βοήθησε τον Άρη, από το 2006 κι έπειτα. Το «Μ» επιχειρεί σήμερα να ξετυλίξει το… κουβάρι της συνεργασίας του Φερέρ, το όνομα του οποίου άξαφνα εμφανίστηκε εκ νέου στην καθημερινότητα του Άρη, όπως είχε συμβεί τότε...

Γράφει ο: Κώστας Γιαλαμάς

Ο Μανουέλ Φερέρ δεν είναι ένας άνθρωπος που μπορεί κάποιος να περιγράψει ολοκληρωμένα ως μάνατζερ, μιας και δύναται να δραστηριοποιείται σε πολλούς ακόμη τομείς. Στην καθημερινότητα του Άρη εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2006 μετά το «κονέ» που έκανε με τους «κίτρινους» ο Γιάννης Κόντης. Ο άγνωστος μεταξύ αγνώστων τότε Ισπανός μάνατζερ ανέπτυξε εκτεταμένο δίκτυο συνεργασίας με τον Άρη, εκμεταλλευόμενος άριστα τις πολύ καλές προσβάσεις και γνώσεις της ποδοσφαιρικής αγοράς. Έφερε στους «κίτρινους» ποδοσφαιριστές όπως ο Κόκε, ο Χαβίτο, ο Παλαθουέλος, αλλά και ο Άλεξ Πέρεθ ή ο Εσκουδέρο.

Κανείς δε μπορεί να αρνηθεί πως η συμβολή του στις μεταγραφές ήταν τεράστια, καθώς με ελάχιστο χρηματικό κόστος, κατάφερε να δημιουργήσει μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική και θελκτική ομάδα.

Παρόλα αυτά όπως συμβαίνει συνήθως σε συνεργασίες που περιλαμβάνουν κέρδος, η «δουλειά» έμελλε να χαλάσει. Αυτό συνέβη όταν ο Φερέρ αντιλήφθηκε πως ουσιαστικά ο Άρης τον έχει… ανάγκη, και ζήτησε τη σύσταση μιας εταιρείας (της περίφημης «ONZE») που ούτε λίγο ούτε πολύ θα αναλάμβανε εξ ολοκλήρου το μάνατζμεντ της ΠΑΕ. Ο τότε πρόεδρος του Άρη, Λάμπρος Σκόρδας, διαφώνησε πλήρως με την προοπτική αυτή, απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό και ο Φερέρ αποχώρησε με αρκετά… παρατράγουδα. Λίγους μήνες μετά βέβαια βρήκε ποδοσφαιρική «στέγη» στον Ηρακλή, έφερε παίκτες του επιπέδου του Φερνάντο Μαρκές ή του Ααρόν Νίγκεθ, αλλά δεν έμελλε να «στεριώσει» ούτε εκεί.

Σύμφωνα μάλιστα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ο Μανουέλ Φερέρ έχει αναλάβει τη διαχείριση μιας άσημης ισπανικής ομάδας, της Τεράσα, που αγωνίζεται στην τέταρτη κατηγορία της χώρας.

Τα υπέρ και τα κατά της συνεργασίας

Εν κατακλείδι λοιπόν τυχόν επαναδραστηριοποίηση του Ισπανού ατζέντη στα «κοινά» του Άρη, μπορεί να δημιουργήσει τόσο θετικά, όσο και αρνητικά παρεπόμενα.

Από τη μία πλευρά, ο Φερέρ είναι δεδομένο ότι μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα στην περικοπή του αγωνιστικού προϋπολογισμού της νέας χρονιάς, στη δημιουργία ενός ρόστερ που θα δύναται να παίζει θελκτικό ποδόσφαιρο, αλλά και στη δημιουργία οράματος, μέσω της προσέλκυσης τόσο ποδοσφαιριστών με κύρος και.. όνομα, όσο και επενδυτικών κεφαλαίων μέσω των γνωριμιών που διαθέτει.

Στην αντίπερα όχθη όμως, μια εξέλιξη που μπορεί να φέρει και πάλι τον Ισπανό στον Άρη, αυτομάτως δημιουργεί στον ίδιο την εντύπωση πως οι «κίτρινοι»… κρέμονται από αυτόν για την αγωνιστική και οικονομική τους υπόσταση. Παράλληλα, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου των οικονομικών στοιχείων, μιας και το μάνατζμεντ θα βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του. Όλες οι επαφές με μάνατζερ και παίκτες, θα πραγματοποιούνται από τον Ισπανό και ο Άρης θα κληθεί (άθελα του) να αποτελέσει μια ποδοσφαιρική «βιτρίνα» που θα είναι σε θέση να προσελκύει ποδοσφαιριστές, αλλά όχι και να τους εκμεταλλεύεται… Σε κάθε περίπτωση λοιπόν και γνωρίζοντας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Φερέρ, η κατάσταση είναι στα χέρια του κόσμου του Άρη…

Τα πρώτα βήματα ως… σύμβουλος επενδύσεων

Ο Μανουέλ Φερέρ πάντως δεν… γεννήθηκε ατζέντης ποδοσφαιριστών. Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα τα έκανε σε υποκατάστημα μιας τράπεζας στη Βαρκελώνη, ασκώντας το επάγγελμα του διαχειριστή κεφαλαίων και συμβούλου επενδύσεων. Με τις εξαιρετικές του (όπως αποδείχθηκε) χρηματοπιστωτικές ικανότητες και διασυνδέσεις, έφτασε στο σημείο να συνεργαστεί με αρκετούς (και μάλιστα γνωστούς…) ποδοσφαιριστές, που του εμπιστεύτηκαν τα χρήματα τους, στα πλαίσια άγνωστων επενδύσεων.

Μετά από περίπου δέκα χρόνια επαγγελματικής απασχόλησης με τον συγκεκριμένο τομέα, ο Φερέρ αποφάσισε να… ανοίξει τους ορίζοντες του περνώντας στο επίπεδο της εκπροσώπησης ποδοσφαιριστών. Όντας ένας από τους καλύτερους διαπραγματευτές της Ισπανίας, εκμεταλλεύτηκε τις σχέσεις και τις γνωριμίες του στο χώρο του ποδοσφαίρου. Χαρακτηριστικές του «δουλειές» ήταν η μεταγραφή των Ντε Λα Πένια και Σάλας στην Λάτσιο, ενώ αργότερα αποφάσισε να ασχοληθεί περισσότερο με την… αγαπημένη του Μπαρτσελόνα.

Έχοντας καταφέρει να ανοίξει την πόρτα των «μπλαουγκράνα» λόγω των γνωριμιών του, επιδίωξε (και πέτυχε τελικά) να εκμεταλλεύεται τα δικαιώματα ποδοσφαιριστών που δεν κατάφερναν να βρεθούν στην πρώτη ομάδα. Είναι ουκ ολίγα τα παραδείγματα αυτών τους οποίους βοήθησε τελικά να βρουν ομάδες, με το… αζημίωτο βέβαια. Χαρακτηριστικότερη όλων η «ελεύθερη» μεταγραφή του Άλμπερτ Λούκε στη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, από την οποία στη συνέχεια της καριέρας του Ισπανού μεσοεπιθετικού, καρπώθηκε περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια ευρώ! Ο Φερέρ συνετέλεσε επίσης στα μέγιστα στη μεταγραφή ενός ακόμη (τότε άγνωστου) ποδοσφαιριστή, του Σάμουελ Ετό, που δεν βρήκε θέση στην πρώτη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης και μεταπήδησε στη Μαγιόρκα έναντι σημαντικού χρηματικού αντιτίμου. Κατάφερε λοιπόν μέσα σε ελάχιστα χρόνια να βγάλει χρήματα εφικτά για να δημιουργήσει μια πολύ μεγάλη περιουσία που τον βοήθησε να θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους μάνατζερ ανά την Ευρώπη…

Η «σύνδεση» με Πλα-Κόντη

Το επαγγελματικό παρελθόν του Μανουέλ Φερέρ, που ξεκίνησε την σταδιοδρομία του ως σύμβουλος επενδύσεων σε τράπεζα της Βαρκελώνης, αυτομάτως δημιουργεί την ανάλογη σύνδεση (;) με τον Φερνάντο Πλα. Τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι άγνωστο αν οι δύο τους γνωρίζονται, αλλά τα κοινά τους σημεία μοιάζουν (και είναι) κάτι παραπάνω από πολλά. Η απορία που δημιουργείται αυτομάτως βέβαια είναι το πώς τόσο ο Φερέρ, όσο και ο Πλα, δείχνουν διατεθειμένοι να προσφέρουν απλόχερη βοήθεια στον Άρη, τη στιγμή που ο «συνδετικός κρίκος» τους, δηλαδή ο Γιάννης Κόντης, τελεί θεωρητικά υπό παραίτηση από τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της ΠΑΕ Άρης! Απορίες που είναι σαφές ότι θα ήταν καλύτερο να απαντηθούν πολύ πριν τη συνέχιση των εργασιών της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Κοινωνίας Μελών Άρη… 
 
 
πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: