Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Όταν ο Κόντε δικαίωσε τον Ανιέλι!!

Η Γιουβέντους επέστρεψε στην κορυφή και ο Παναγιώτης Παλλαντζάς γράφει για το Scudetto των Κόντε και Ανιέλι.
Όταν ο Κόντε δικαίωσε τον Ανιέλι
"Ο νέος προπονητής της Γιουβέντους είναι ο Αντόνιο Κόντε και είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχει. Είναι προσωπική επιλογή του Αντρέα Ανιέλι".
Αυτά ήταν τα λόγια του Τζιουζέπε Μαρότα όταν ανακοίνωνε πριν ένα χρόνο την πρόσληψη του Κόντε και το γεγονός ότι ξεκαθάριζε πως δεν ήταν δική του επιλογή αλλά του Ανιέλι, ουσιαστικά πρόδιδε και την ανησυχία του.
Ο Κόντε ήταν ένα πολύ μεγάλο στοίχημα του προέδρου και η πλειοψηφία του Τύπου, με εξαίρεση τα φιλογουβεντίνικα ΜΜΕ, εξέφραζαν μεγάλες αμφιβολίες για το κατά πόσο ο Ανιέλι ξέρει τι κάνει.
"Τρομοκράτης της τακτικής", χαρακτηριζόταν ο 42χρονος τεχνικός λόγω του 4-2-4 που εφάρμοζε στην καριέρα του και με το οποίο είχε να επιδείξει δύο ανόδους -με Μπάρι, Σιένα- από τη Serie B στη Serie A.
Κολλημένος με αυτό το σύστημα, ο Capitano ήταν αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του και ήξερε ότι δεν είχε περιθώρια αποτυχίας.
"Οταν άρχιζα την προπονητική είχα δηλώσει ότι αν μέσα σε λίγα χρόνια δεν έχω καταφέρει να πείσω ότι αξίζω να αναλάβω τη Γιουβέντους, θα αποσυρθώ", έλεγε ο ίδιος στην παρουσίαση του.
Ο Κόντε ανέλαβε μια ομάδα που είχε βγει δύο σερί χρονιές έβδομη, ο παίκτης παγκόσμιας κλάσης δεν ήρθε πέρυσι το καλοκαίρι επειδή η ομάδα δεν έπαιζε Ευρώπη και παρά το καλό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα τα ΜΜΕ της Ιταλίας παρέμεναν σκεπτικά απέναντι στο τι μπορεί να πετύχει. Τελικά πέτυχε αυτό που δεν κατάφερε κανείς από το 2006 κι έπειτα και εξασφάλισε για πάντα μια θέση στην ιστορία της Μεγάλης Κυρίας ως θρύλος. Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό αυτή τη στιγμή, αλλά είναι η αλήθεια. Οπως έφερνε τη Γιούβε ξανά στην κορυφή μετά την πιο σοβαρή περιπέτεια της ιστορίας της, ήταν δεδομένο ότι θα έγραφε το όνομα του με χρυσά γράμματα.

Ο Κόντε το κατάφερε γιατί δούλεψε σε όλους τους τομείς και παρουσίασε την καλύτερη ομάδα τη φετινή σεζόν.

* Κατάλαβε νωρίς ότι η τριάδα Βιντάλ-Μαρκίζιο-Πίρλο πρεπει να είναι μαζί στην 11άδα και άλλαξε το σύστημα του. Πήγε στο Τορίνο ως λάτρης του 4-2-4 (ουσιαστικά 4-4-2 με τους ακραίους χαφ να είναι πιο μπροστά) και τελικά αυτό το σύστημα το έπαιξε μόνο σε τρεις αγώνες!

* Δημιούργησε μια ομάδα που μπορεί να παίξει άνετα 4-3-3, 3-5-2 ή 4-4-2. Ειδικά στον αγώνα με τη Νάπολι στο Τορίνο η Γιουβέντους άλλαξε 11άδα και σύστημα 10 λεπτά πριν την έναρξη και δεν επηρεάστηκε καθόλου.

* Πήρε μια άμυνα που την περσινή σεζόν δεν έκανε τίποτα άλλο από το να τρώει συνέχεια γκολ και την μετέτρεψε φέτος στην καλύτερη της Ευρώπης με βάση τους αριθμούς.

* Εφτιαξε ένα κλίμα στα αποδυτήρια που παραπέμπει στην εποχή Λίπι. Το γεγονός ότι δύο φορές φέτος αναπληρωματικοί παίκτες τραυμάτισαν βασικούς σε πανηγυρισμούς για γκολ, λέει πολλά.

* Θέλησε να δώσει σε όλους να καταλάβουν τι σημαίνει Γιουβέντους και γι' αυτό στην Ιταλία λένε ότι ο Ελία δεν παίζει σχεδόν καθόλου. Ο λόγος; Το γεγονός ότι πριν γίνει η μεταγραφή είχε πει πως «δεν είμαι σίγουρος αν η Γιουβέντους θα είναι το σωστό βήμα στην καριέρα μου». Για τον Κόντε που ξέρει πολύ καλά ποια είναι η Μεγάλη Κυρία, ήταν απαραίτητος ένας χρόνος στον πάγκο για να... στρώσει χαρακτήρα ο Ολλανδός.

* Κατάφερε να μετατρέψει μια ομάδα που πέρυσι έπαιζε κυρίως με αντεπιθέσεις, σε μια ομάδα που φέτος έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, πίσω από την Μπαρτσελόνα, στην κατοχή μπάλας.

Αυτά και πολλά ακόμη έκανε ο Κόντε, που ξέρει πολύ καλά ότι αυτή είναι μόνο η αρχή. Ο Ανιέλι, άλλωστε, δεν τον έφερε στους Μπιανκονέρι απλά για να κατακτήσει ένα Scudetto αλλά για να κατακτήσει τα πάντα. Γιος του Ουμπέρτο και ανηψιός του Τζιάνι, ο Αντρέα ήξερε όταν αναλάμβανε την προεδρία τον Μάιο του 2010 ότι έχει μπροστά του τη μεγαλύτερη πρόκληση που θα μπορούσε να του τύχει.

Η παρουσία του εξασφάλισε ότι την περσινή σεζόν, με την ομάδα να πάει για δεύτερη σερί χρονιά κατά διαόλου, η κατάσταση δε θα ξέφευγε σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις του κόσμου, πολύ απλά επειδή οι τιφόζι ήταν με το μέρος του και όχι με τον ξάδερφο Τζον Ελκαν. Μέσα σε δύο χρόνια από τότε, ο Ανιέλι έχει καταφέρει να γράψει το όνομα του ως ο πρόεδρος με τον οποίο η Γιουβέντους έγινε η πρώτη ιταλική ομάδα με ιδιόκτητο γήπεδο, ως ο πρόεδρος που την επανέφερε στους τίτλους, ως ο πρόεδρος που έχει κλείσει ήδη συμφωνίες πολλών δεκάδων εκατ. ευρώ με χορηγούς για τα επόμενα χρόνια με τη Γιούβε να είναι ξανά, για πρώτη φορά μετά το 2006, η ιταλική ομάδα με τα περισσότερα έσοδα σε αυτόν τον τομέα.

Στόχος του, όπως έχει πει στο παρελθόν, να επαναφέρει την Μεγάλη Κυρία σύντομα και στην κορυφή της Ευρώπης και να χτίσει μια νέα αυτοκρατορία στα χνάρια του πατέρα του και του θείου του. Επειδή είναι Ανιέλι και επειδή κάνει τις σωστές επιλογές -όπως αυτή του Κόντε που ο Μαρότα δίστασε να χρεωθεί- αμφιβάλει κανείς ότι θα τα καταφέρει;

πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: