Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Κύπελλο με τρόπαιο... Europa League!!

Κύπελλο με τρόπαιο... Europa League!
Η ώρα για την ανάδειξη του Κυπελλούχου Πορτογαλίας έφτασε. Σπόρτιγκ Λισαβόνας και Ακαντέμικα συγκρούονται απόψε (19:00) στο στάδιο Νασιονάλ του Οέιρας, με τον νικητή να κερδίζει μια θέση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Τα «λιοντάρια» της Λισαβόνας τερμάτισαν στην τέταρτη θέση του πορτογαλικού πρωταθλήματος και κατάφεραν να φτάσουν μέχρι και τα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ, όπου αποκλείστηκαν από την φιναλίστ, Αθλέτικ Μπιλμπάο. Στον δρόμο για τον τελικό του πορτογαλικού Κυπέλλου απέκλεισε τις Φαμαλισάο, Μπράγκα, Μπελενένσες, Μαρίτιμο και Νασιονάλ. Η ομάδα του Ρικάρντο Σα Πίντο έχει εξασφαλίσει ήδη την παρουσία της στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ και σε περίπτωση κατάκτησης του αποψινού τροπαίου, θα βρεθεί απευθείας στους ομίλους.

Η ομάδα της Ακαντέμικα σε μια κακή χρονιά, τελείωσε την σεζόν στην 13η θέση του βαθμολογικού πίνακα μόλις πέντε βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Για να φτάσει μέχρι τον τελικό άφησε εκτός την Πόρτο στη μεγάλη έκπληξη του θεσμού, νικώντας την, μάλιστα, με 3-0 στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου του κυπέλλου αλλά και τις Οριεντάλ, Λεϊσόες, Ντεσπορτίβο και Ολιβεϊρένσε. Οι παίκτες του Πέδρο Εμμανουέλ έχουν ήδη εξασφαλίσει την παρουσία τους στον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ και αν σήμερα το βράδυ πανηγυρίσουν, τότε θα βρεθούν στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Η Σπόρτιγκ που είναι και το ξεκάθαρο φαβορί της αναμέτρησης, μετρά 19 Κύπελλα Πορτογαλίας και 16 χαμένους τελικούς, με τελευταία κατάκτηση το 2008. Βίοι αντίθετοι για την Ακαντέμικα η οποία έχει αναδειχθεί κυπελλούχος μόλις μία φορά στην ιστορία της (1939) ενώ έχει χάσει τέσσερις τελικούς.

Οι δύο μονομάχοι έχουν συναντηθεί μία φορά στον τελικό της διοργάνωσης το…μακρινό 1923, με την Σπόρτιγκ να πανηγυρίζει στο τέλος μετά το εμφατικό 3-0.

πηγή: sportfm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: