Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Η νέα πρόκληση για Εθνική και Σάντος!!

Τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας φέρνουν αλλαγές στην ομάδα. Γράφει ο Χρήστος Κοντός.
Η νέα πρόκληση για Εθνική και Σάντος
Ο πήχυς της Γερμανίας αποδείχθηκε πολύ ψηλός για να τον περάσει η εθνική μας ομάδα. Από τη στιγμή που τα «πάντσερ» βρέθηκαν σε μια εξαιρετική βραδιά, ήταν σχεδόν αδύνατο για μια ομάδα του βεληνεκούς της Εθνικής μας να τους «κλέψει» την πρόκριση στην ημιτελική φάση του Euro 2012. Ισως αν η άμυνα κρατούσε λίγο περισσότερο μετά το γκολ της ισοφάρισης από τον Σαμαρά, να μετέφερε το άγχος στα πόδια των Γερμανών αλλά με «τα αν και τα θα» δεν γράφεται η Ιστορία. Προκρίθηκε η πολύ καλύτερη ομάδα κι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.
Παράπονα από την Εθνική μας δεν υπάρχουν. Εδωσε ό,τι καλύτερο είχε και εκπλήρωσε τον ρεαλιστικό της στόχο, που ήταν η πρόκριση στους «οκτώ». Το παραπάνω βήμα θα συνιστούσε μεγάλη υπέρβαση και τέτοιου είδους θαύματα δεν γίνονται κάθε μέρα. Ουσιαστικά πήγε μακρύτερα από την Ολλανδία, τη Ρωσία και έφτασε μέχρι εκεί που έφτασαν Γαλλία και Αγγλία, ομάδες που ήλθαν εδώ με πολύ μεγαλύτερες φιλοδοξίες και απέτυχαν να τις εκπληρώσουν. Η παρουσία της Εθνικής μας στην πρώτη οκτάδα ίσως να μη χαρακτηρίζεται υπέρβαση, πρόκειται όμως αναμφίβολα για επιτυχία.
Το σημαντικό είναι ότι αυτή η γενιά ποδοσφαιριστών έδειξε ότι έχει μέλλον. Το ίδιο σημαντικό είναι ότι ο Φερνάντο Σάντος θα παραμείνει στο τιμόνι για δύο ακόμη χρόνια και με τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει, θα μπορέσει να διαχειριστεί πολύ καλύτερα τις καταστάσεις. Μετά την αποχώρηση των Λυμπερόπουλου, Χαλκιά και ενδεχομένως του Κατσουράνη, είναι απαραίτητο να γίνει ένα «λίφτινγκ» εν όψει των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας που αρχίζουν τον Σεπτέμβριο. Τα νέα παιδιά της Εθνικής είναι πολλά και με την παρουσία τους στο Euro έπεισαν ότι μπορούν να αποτελέσουν τη βάση της ομάδας τα επόμενα χρόνια. Με την εμπειρία που απέκτησαν παίκτες σχετικά μικρής ηλικίας, όπως οι Παπασταθόπουλος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Φορτούνης, Νίνης, Τζαβέλλας, Μανιάτης, Μάκος, Σηφάκης, μπορούν να την οδηγήσουν σε ακόμα καλύτερες μέρες.
Στην προκριματική φάση του Μουντιάλ, η Εθνική μας είναι το μεγάλο όνομα του ομίλου (Βοσνία, Σλοβακία, Λεττονία, Λιθουανία και Λιχτεστάιν οι αντίπαλοι). Θα πρέπει να παίξει ποδόσφαιρο κυριαρχίας και όχι τον «κλεφτοπόλεμο» που συνηθίζει, άρα θα πρέπει σταδιακά να αλλάξει το αγωνιστικό της προφίλ. Μπορεί να το κάνει αυτό; Οι εμφανίσεις της στο Euro έδειξαν ότι μπορεί. Σκόραρε και στα τέσσερα παιχνίδια της, πετυχαίνοντας πέντε γκολ, άλλα δύο που οριακά δεν μέτρησαν και χάνοντας ένα πέναλτι. Ο επιθετικός απολογισμός της ήταν πολύ καλός και δείχνει ότι στο εξής μπορεί να βασίζεται περισσότερο στην επίθεση παρά στην άμυνα, η οποία δεν τα πήγε και τόσο καλά. Εφτά γκολ παθητικό σε τέσσερις αγώνες είναι πολλά κι αν εξαιρέσουμε το ματς με τη Ρωσία όπου όλα λειτούργησαν άψογα, την πρόκριση έφεραν περισσότερο τα γκολ στην επίθεση και όχι αυτά που δεν δεχθήκαμε στην άμυνα.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: