Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Η κρίση γεννά πρωταθλητές!!

Το οικονομικό κραχ στην Αργεντινή άλλαξε τη δομή του ποδοσφαίρου. Την τελευταία οκταετία πήραν πρωτάθλημα 10 διαφορετικές ομάδες! Στην Ελλάδα ήδη μικραίνει η ψαλίδα μικρών-μεγάλων.
Η κρίση γεννά πρωταθλητές!
Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που αναγάγουν ένα πρωτάθλημα σε εντυπωσιακό; Σίγουρα το επίπεδο του ποδοσφαίρου που παίζεται, οι καλοί παίκτες που αγωνίζονται, ακόμα και οι οπαδοί που γεμίζουν ή όχι τα γήπεδα. Κυριότερο όμως όλων είναι ο βαθμός ανταγωνιστικότητας του. Με βάση αυτή τη λογική, αυτό που συμβαίνει στην Αργεντινή από το 2004, καθιστά τη δική της Πριμέρα Ντιβισιόν ως την πλέον αμφίρροπη λίγκα παγκοσμίως.
Αυτό το φαινόμενο φρόντισε να επιβεβαιώσει και να γιγαντώσει ακόμα περισσότερο η κυριακάτικη κατάκτηση του τίτλου της Κλαουσούρα από την Αρσεναλ Σαράντι. Μιλάμε για έναν μικρομεσαίο σύλλογο που δεν είχε κανέναν εγχώριο τίτλο (παραδόξως είχε ένα Κόπα Σουδαμερικάνα). Η ομάδα που έχει ιδρύσει ο πρόεδρος της Αργεντίνικης Ομοσπονδίας, Χούλιο Ουμπέρτο Γκροντόνα, έγινε η 10η διαφορετική που κατακτά το πρωτάθλημα την τελευταία οκταετία (σ.σ.: κάθε σεζόν έχει δύο πρωταθλήματα, την Απερτούρα και την Κλαουσούρα)!
Απίστευτο κι όμως αληθινό. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν έχει προηγούμενο σε κανένα μεγάλο πρωτάθλημα του κόσμου. Πρωταρχικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει η οικονομική κρίση που χτύπησε την χώρα στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα.  Μεταξύ άλλων επηρέασε και τη μεταγραφική πολιτική των συλλόγων. Η λίγκα αποδυναμώθηκε ποιοτικά, μιας και στο εξής ούτε οι πέντε μεγάλες (Μπόκα, Ρίβερ, Ιντεπεντιέντε, Σαν Λορέντζο, Ράσινγκ Κλουμπ) μπορούσαν να κρατήσουν τα ταλέντα τους που πλέον ξενιτεύονταν σε ακόμα νεαρότερη ηλικία.
Κάπως έτσι οι μικρότερες ομάδες μείωσαν την ποιοτική διαφορά και έγινε ένας χαμός. Αυτό φυσικά δεν συνέβη από την πρώτη χρονιά. Το πρώτο μπαμ έσκασε στην Απερτούρα του 2004 με τη Νιούελς Ολντ Μπόις του Αμέρικο Γκαγιέγκο, ο οποίος είχε στο ρόστερ τους μεταξύ άλλων τους Ιγνάσιο Σκόκο (ΑΕΚ), Νταμιάν Μάνσο (Ξάνθη) και πολύ πιτσιρικά τον Φερνάντο Μπελούτσι (Ολυμπιακός). Εκτοτε δεν έχουν αλλάξει και πολλά, με μικρά διαλείμματα και κορυφαίες σε αυτή την οκταετία τις Βέλεζ Σάρσφιλντ και Εστουδιάντες και τη Ρίβερ Πλέιτ να φτάνει ακόμα και στον υποβιβασμό.

Εκτοτε ακολούθησαν ακόμα εννέα διαφορετικές πρωταθλήτριες με τις Μπάνφιλντ, Λανούς και την Αρσεναλ να τα καταφέρνουν για πρώτη φορά. Με τις αποστάσεις να έχουν μικρύνει, η αργενίνικη λίγκα έχει εξελιχτεί σε ένα απρόβλεπτο τουρνουά, όπου π.χ. φέτος η Αρσεναλ πήρε τον τίτλο την τελευταία αγωνιστική και μάλιστα όχι από κάποιον μεγάλο αντίπαλο, αλλά από την ταπεινή και επίσης πρωτάρα Τίγκρε του Ροδόλφο Αρουαμπαρένα.

Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να συμβεί κάτι τέτοιο. Για την ακρίβεια μοιάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας που θα ζήλευε ακόμα και ο Τζορτζ Λούκας όταν γυρνούσε τα STAR WARS. Εχει αρχίσει ωστόσο και διαφαίνεται ήδη το άγγιγμα της κρίσης στην αδυναμία των μεγάλων (πλην Ολυμπιακού) να κάνουν κουμάντο. Τώρα παίζει ρόλο η επιβίωση και μετά το ποδοσφαιρικό ΕΥ ΖΕΙΝ.

Αυτομάτως λοιπόν συνεπάγεται ότι όλες οι ομάδες θα βασιστούν σε γηγενείς και ταλεντάκια. Το βλέπετε από τις μηδαμινές μεταγραφικές κινήσεις του χειμώνα και του Ιουνίου. Αυτό μπορεί να ρίξει το επίπεδο της Σούπελίγκας, αλλά τουλάχιστον θα την κάνει άκρως ελληνική και σαφώς πιο συναρπαστική από άποψη ανταγωνισμού. Και τουλάχιστον έχει και αυτό την χάρη του έτσι δεν είναι... ;

Οι πρωταθλητές την τελευταία οκταετία στην Αργεντινή
2004-'05
Απερτούρα: Νιούελς Ολντ Μπόις
Κλαουσούρα: Βέλεζ Σάρσφιλντ

2005-'06
Απερτούρα: Μπόκα Τζούνιορς
Κλαουσούρα: Μπόκα Τζούνιορς

2006-'07
Απερτούρα: Εστουδιάντες
Κλαουσούρα: Σαν Λορέντζο

2007-'08
Απερτούρα: Λανούς
Κλαουσούρα: Ρίβερ Πλέιτ

2008-'09
Απερτούρα: Μπόκα Τζούνιορς
Κλαουσούρα: Βέλεζ Σάρσφιλντ

2009-'10
Απερτούρα: Μπάνφιλντ
Κλαουσούρα: Αρχεντίνος Τζούνιορς

2010-'11
Απερτούρα: Εστουδιάντες
Κλαουσούρα: Βέλεζ Σάρσφιλντ

2011-'12
Απερτούρα: Μπόκα Τζούνιορς
Κλαουσούρα: Αρσεναλ Σαράντι

πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: