Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

«Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές στην προπονητική»

O Στέφανος Δέδας είναι από τους Έλληνες προπονητές που λόγω του νεαρού της ηλικίας, αλλά και των παραστάσεων που έχει μέχρι τώρα στη ζωή του από προπονητική άποψη θεωρείται ευεργετημένος. Κάτοικος Αγίας Πετρούπολης την τελευταία χρονιά, αφού αποτελεί τον άμεσο συνεργάτη και δεξί χέρι του Γιούρι Ζντοβτς, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και τον τελευταίο μήνα γεμίζει τις μπαταρίες του. Το «Μ» συνάντησε τον 30χρονο Έλληνα τεχνικό, ο οποίος μίλησε για την έναρξη της προπονητικής του καριέρας, τα διάφορα κεφάλαια της μέχρι τώρα πορείας του και φυσικά τις επιρροές που έχει από τις συνεργασίες του με κορυφαίους προπονητές όπως είναι ο Μπλατ, ο Κατσικάρης, ο Ζντοβτς και άλλοι. Είναι από τους μπασκετικούς που προκάλεσαν με την καλή έννοια την τύχη τους και έχουν την πολυτέλεια να απολαμβάνουν πολύ καλές συνθήκες εργασίας με απόλυτο επαγγελματισμό και συνεχή προσπάθεια.

-Στέφανε, πως προέκυψε η συνεργασία με τον Γιούρι Ζντοβτς και ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις ύστερα από μία πολύ δύσκολη, αλλά και αποτελεσματική χρονιά στη Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης;

«Με τον Γιούρι Ζντοβτς συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά στον Ηρακλή την περίοδο 2005-2006. Από τότε ξεκινήσαμε να έχουμε μία επαφή και καλή συνεργασία που ήταν πάντοτε σε σωστή βάση. Το καλοκαίρι του 2009 μου έκανε την τιμή να με πάρει συνεργάτη του στο τιμ της Εθνικής Σλοβενίας, σε μία πολύ σημαντική εμπειρία για μένα. Από εκεί και πέρα, δέχθηκα μία πρόταση το καλοκαίρι, για να αναλάβω συνεργάτης στο τεχνικό τιμ της Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης και για τα επόμενα 2 χρόνια θεωρητικά θα είμαι εκεί».

-Έχεις μία πορεία που πάνω από όλα δείχνει συνέπεια και επαγγελματισμό στην καριέρα σου. Είσαι ικανοποιημένος;

«Δε θα κρίνω εγώ την πορεία μου. Έχω μάθει να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό σε όλες τις ομάδες που δούλεψα. Είτε αυτό είναι Γ΄ Εθνική μπάσκετ στην Ελλάδα είτε θα είναι επιπέδου Ευρωλίγκας. Στη Ρωσία οι αγωνιστικές υποχρεώσεις εντός και εκτός ήταν τόσες πολλές που δεν προλαβαίναμε ούτε να ξεκουραστούμε. Όμως, οι συνθήκες δουλειάς που σου παρέχουν είναι απόλυτα επαγγελματικές. Φροντίζουν να μη σου λείψε τίποτα και αυτό είναι το μεγαλύτερο όπλο στη δουλειά ενός τεχνικού τιμ. Δική μου δουλειά στη Σπαρτάκ είναι το σκάουτινγκ, η προετοιμασία γενικότερα σε τεχνικό επίπεδο και ότι άλλο μου ζητηθεί. Η τεχνολογία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας δουλειάς, όπως και οι μετακινήσεις κάθε εβδομάδα είναι πολλές και χρονοβόρες».

-Ξεχωρίζεις κάποια εμπειρία από τη μέχρι τώρα παρουσία στου στους πάγκους;

«Από κάθε μου συνεργασία κράτησα τα καλύτερα και έμαθα από τα λάθη μου. Υπήρξα πρώτος προπονητής στη ΜΕΝΤ, στο Ηράκλειο και στον ΟΦΗ δουλέψαμε με σκοπό να ανεβάσουμε την ομάδα από τη Γ΄ Εθνική στη Β και γενικότερα όσο δούλεψα σε ΠΑΟΚ, Άρη και Ηρακλή φρόντισα να κάνω τη δουλειά μου και τίποτε άλλο. Στο Ρέθυμνο ήταν μία ακόμη συνεργασία με το Στέργιο Κουφό. Γενικά με την Κρήτη είχα καλές σχέσεις και πέρασα όμορφα. Από εκεί και πέρα, στα 2 χρόνια παρουσίας με τον Άρη είχα την τιμή να συνεργαστώ με προπονητές της αξίας του Ντέιβιντ Μπλατ, τον Σαρόν Ντρούκερ και του Φώτη Κατσικάρη. Από τον καθένα πήρα πολύτιμα στοιχεία για τη δουλειά μου, που με βοήθησαν σημαντικά στο να μορφώσω τη δικιά μου προσωπικότητα ως προπονητής. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Μέσα από τη συνεχή δουλειά και βελτίωση, έρχονται και οι προτάσεις. Εμένα αυτό είναι το μότο μου. Η αρχή πάντως έγινε το 2001 στον ΠΑΟΚ, όπου και με τη βοήθεια του Γιάννη Σφαιρόπουλου εντάχθηκα για πρώτη ».

-Πως είναι να εργάζεσαι σε μία ομάδα με το προφίλ και τις απαιτήσεις της Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης;

«Οι απαιτήσεις από την αρχή ήταν συγκεκριμένες από την αρχή. Η Σπαρτάακ Αγίας Πετρούπολης κατάφερε να φτάσει στους 4 των περισσοτέρων διοργανώσεων που συμμετείχε εντός Ρωσικών ορίων και παράλληλα να φτάσει στο φάιναλ-φορ του EUROCUP. Ο Γιούρι Ζντοβτς αναδείχθηκε καλύτερος προπονητής της και ο Πάτρικ Μπέβερλι είχε μία πολύ σημαντική διάκριση. Τα πάντα προβλέπονταν μέσα από συνεχόμενα μίτινγκ για τη δουλειά που έπρεπε να γίνει και ανάλογα ενημερώνουμε και τους παίκτες. Θέλει συνεχή προσπάθεια και κατάλληλη προετοιμασία. Το θετικό για μένα είναι ότι έχω δουλέψει με αρκετούς προπονητές διαφορετικών σχολών και αυτό με βοηθάει να «διαβάζω» καλύτερα την αντίπαλη ομάδα. Αυτός είναι και ο ρόλος στην παρούσα φάση στην ομάδα».

-Θα ήθελες κάποια στιγμή να αναλάβεις μία ομάδα με αξιώσεις ως πρώτος προπονητής και τι σχέση έχετε με το Λουκά Μαυροκεφαλίδη;

«Αυτό είναι το όνειρο κάθε νέου και φιλόδοξου προπονητή. Δουλεύω με σκοπό κάποια στιγμή να είμαι σε θέση να αναλάβω μια ομάδα ως πρώτος προπονητής. Στην Ρωσία έχω τη γυναίκα στο πλευρό μου, όπως και η παρουσία του Λουκά Μαυροκεφαλίδη στην ομάδα σίγουρα δεν είναι απαρατήρητη για μένα και τον ίδιο, αλλά η σχέση μας είναι καθαρά επαγγελματική. Η Αγία Πετρούπολη είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις του κόσμου και χαίρεσαι να ζεις εκεί. Το μόνο κακό είναι το πολύ κρύο, αλλά όλες άλλες συνθήκες είναι ιδανικές. Ο κόσμος έχει μάθει να υποστηρίζει την ομάδα, όμως αυτό μου λείπει είναι θέρμη που έχουν οι Έλληνες φίλαθλοι στα παιχνίδια, οπότε και ο αντίπαλος έχει την εντύπωση ότι θα χάσει πριν μπει στο γήπεδο!».

-Τι κρατάς και τι θυμάσαι περισσότερο από τη φετινή σου πορεία στη Ρωσία;

“Καταρχήν κάναμε ρεκόρ 16-1 στην Ευρώπη και το όνομα της ομάδας ακούστηκε στην Ευρώπη. Φέτος, καλούμαστε να επιλέξουμε περισσότερους Ρώσους παίκτες, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα της συμμετοχής στην Ευρωλίγκα. Είμαι απόλυτα καλυμμένος από την παρουσία μου στην Σπαρτάκ και δε θα άλλαζα κάτι.Το κακό είναι ότι είχαμε πολλούς σοβαρούς τραυματισμού σε κρίσιμες περιόδους και αυτό μας κόστισε σημαντικά. Η ομάδα έχει στήριξη από την τοπική κοινωνία και μεγάλους χορηγούς, Δεν υπάρχουν οικονομικά προβλήματα. Γνωρίζουμε το μπάτζετ νωρίς και κάνουμε ανάλογες κινήσεις. Αυτό που δε θα ξεχάσω σίγουρα είναι η αντίδραση του προέδρου της ομάδας, όταν αγωνιστήκαμε με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και όλο το γήπεδο σηκώθηκε, για να χειροκροτήσει τον Κιριλένκο. Σε εκείνο το σημείο ήταν φανερή η οργή του προέδρου της ομάδας. Γενικά αυτή η χρονιά είναι η πιο σημαδιακή στην ζωή μου επαγγελματικά, οικογενειακά και οικονομικά. Υγεία να έχουμε και όλα θα γίνουν. Έχω μία πολύ καλή σχέση με το Γιούρι Ζντοβτς και πολλοί μας ».


πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: