Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Κρίση και στον ΠΑΟΚ!!

Η μικρή προσέλευση του κόσμου στην πρώτη προπόνηση της Τούμπας, σε σχέση με άλλες χρονιές, ήταν απολύτως λογική και αναμενόμενη. Γράφει ο Σάκης Γκίνας.
Κρίση και στον ΠΑΟΚ
Δεν ενδείκνυται η εποχή για πανηγυρισμούς και λοιπές εορταστικές εκδηλώσεις. Το ποδόσφαιρο επηρεάστηκε αναπόφευκτα από την καλπάζουσα οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα και δοκιμάζει τα όρια της κοινωνίας.
Τα πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος και η ομάδα, τα οποία έχουν ως συνέπεια την ανυπαρξία μεταγραφών και τις διοικητικές αρρυθμίες, κράτησαν την πλατιά μάζα των φιλάθλων του ΠΑΟΚ μακριά από το γήπεδο. Όλα τα αίτια της αποθάρρυνσης του κόσμου έχουν ένα κοινό παρανομαστή: την οικονομική κρίση.
Αυτό το μουντό σκηνικό αποτυπώνεται και στα εισιτήρια διαρκείας, τα οποία μόλις ξεπέρασαν τα 1.000. Εάν συνεχίσουν οι πωλήσεις στον ίδιο ρυθμό θα επανέρθουν στα προ του 2007 χαμηλότατα επίπεδα. Δηλαδή, από τις 15.500 θα κατακρημνιστούν στις 2.500 και στις 3.000 διαρκείας των «πέτρινων» χρόνων.
Ούτε το πιο απαισιόδοξο σενάριο της διοίκησης Βρύζα, δεν υπολόγιζε τόσο τεράστια μείωση. Αλλά όπως σε όλη την χώρα, έτσι και στο ποδόσφαιρο, ανατρέπονται βεβαιότητες και δεδομένα πολλών ετών με αστραπιαία ταχύτητα. Τίποτα δεν ξαφνιάζει, πλέον.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, ο Γιώργος Δώνης θα ανέβει το δικό του… βουνό. Μια μόνο ματιά στο ρόστερ που είχε στην διάθεσή του στην πρώτη προπόνηση δείχνει το μέγεθος της δυσκολίας του έργου του. Η πλειοψηφία των παικτών ήταν άπειροι και αγχωμένοι πιτσιρικάδες.
Ακόμα και με την επιστροφή των διεθνών (Σαλπιγγίδης, Φωτάκης, Μαλεζάς και Σταφυλίδης) οι έμπειροι θα είναι ισάριθμοι των πιτσιρικάδων. Αυτός ο αριθμητικός συσχετισμός, που προκαλεί τρόμο, θα ανατραπεί μόνο με την πραγματοποίηση των τεσσάρων προγραμματισμένων μεταγραφών.
Αλλά, ακόμα κι εδώ η κρίση, όπως εξήγησε ο Δώνης, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Οι ξένοι παίκτες έχουν μια μεγενθυμένη εικόνα στο μυαλό τους για την οικονομική κατάσταση στην χώρα μας και φοβούνται μήπως ερχόμενοι σε ελληνική ομάδα χάσουν τα λεφτά τους, λόγω πτώχευσης της Ελλάδας, ή επιστροφής στην δραχμή.
Είναι προφανές, ότι εάν ο Δώνης δεν πάρει τους τέσσερις παίκτες που θέλει, η προσδοκώμενη βελτίωση της ποιότητας της ομάδας θα καταστεί αδύνατη. Θα έχουμε μια ανακύκλωση περσινών συνταγών και έναν ΠΑΟΚ χωρίς προοπτική και φιλοδοξίες.
Ο Δώνης έχει σαφέστατα το δυσκολότερο έργο απ’ όλους τους προκατόχους του τα τελευταία χρόνια. Θα διαχειριστεί ένα ρόστερ «αποψιλωμένο», με λίγους ποιοτικούς παίκτες, ένα ρόστερ «χαμηλοτάβανο», όπως φάνηκε και πέρυσι. Είναι ξεκάθαρο όσο ποτέ, ότι οι μεταγραφές που θα γίνουν θα καθορίσουν και το τι είδους ομάδα θα μπορεί να «φτιάξει». Εάν δεν υπάρξει άλλη λύση, θα περιοριστεί σε φθηνές επιλογές και στην παρουσία πολλών πιτσιρικάδων.
Ο ρεαλισμός λέει το εξής: η Ελλάδα βρίσκεται στο… απόσπασμα. Κι όσο δεν «δραπετεύει», το ποδόσφαιρο θα ακολουθεί φθίνουσα πορεία παράλληλη με την χώρα. Το ποδόσφαιρο, όμως, αποτελεί και το «όπιο» του λαού παγκοσμίως και ιδίως σε κοινωνίες φτωχές και προβληματικές είναι μια διέξοδος από την δύσκολη καθημερινότητα. Άρα, ο παλμός της Τούμπας, δεν θα χαθεί ούτε φέτος. Ειδικά εάν η ομάδα ξεκινήσει καλά και προχωράει στο Γιουρόπα Λιγκ.
Πηγή: contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: