Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Προσοχή στις λεπτομέρειες!!

Τώρα που η Εθνική μας επέστρεψε, επιβάλλεται ένας ψύχραιμος απολογισμός της παρουσίας της. Ήταν επιτυχημένη η εμφάνισή της στο Εuro του 2012; Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος.
Προσοχή στις λεπτομέρειες
Η πρόκριση και η νίκη επί της Ρωσίας λένε «ναι»: εν τέλει συνέβη αυτό που είχε οριστεί ως στόχος. Όμως εγώ έχω λίγο στο στόμα την πίκρα μιας χαμένης ευκαιρίας.
Ο πιο έμπειρος της αποστολής, ο Γιώργος Καραγκούνης, στο τέλος του ματς με τη Ρωσία φώναζε ότι η ομάδα έπρεπε να είναι πρώτη με 7 βαθμούς. Τι θα σήμαινε αυτό; Ότι δεν θα έπεφτε στον προημιτελικό με την πανίσχυρη Γερμανία. Θα απέκλειε τους Πορτογάλους; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Όμως δεν θα περίμενε θαύματα στο ματς μαζί της –όπως λέγαμε πριν ξεκινήσει το ματς με τους Γερμανούς. Ο Καραγκούνης απέδιδε τη μη κατάκτηση της βολικής πρωτιάς στη διαιτησία –εγώ λέω ότι κάποια λάθη κάναμε κι εμείς. Αυτό που έλειψε κυρίως στο τουρνουά ήταν η κεντρική ιδέα της προσέγγισής του –δηλαδή το τι ακριβώς πήγε να κάνει αγωνιστικά η ομάδα.
Σκεφτείτε το λίγο: τα δύο καλύτερα διαστήματα της Εθνικής μας στη διοργάνωση ήταν το δεύτερο ημίχρονο με τους Πολωνούς και το δεύτερο ημίχρονο με τους Ρώσους. Ξέρετε γιατί; Γιατί σε αυτά υπήρχε ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό focus κι αυτό επέβαλε ένα πλάνο: με την Πολωνία έπρεπε να υπάρξει διαχείριση του αγώνα με παίκτη λιγότερο και με τη Ρωσία να κρατηθεί το κόντρα στη ροή του ματς 1-0. Ο Σάντος και στις δύο περιπτώσεις βρήκε τους κατάλληλους για τη δουλειά: σε όλες τις άλλες περιπτώσεις αυτό δεν έγινε, όχι γιατί δεν υπήρχαν οι κατάλληλοι, αλλά γιατί δεν ξέραμε πώς να κάνουμε αυτό που θέλαμε. Με την Πολωνία και την Τσεχία έπρεπε να κοντρολάρουμε υποτίθεται τον ρυθμό: τα κάναμε θάλασσα. Με τη Γερμανία έπρεπε να παίξουμε οργανωμένη άμυνα. Σόρι, αλλά δεν την είδε κανείς.
Η δική μου εντύπωση είναι ότι η ομάδα πορεύτηκε «βλέποντας και κάνοντας»: αυτό υπήρξε το αγωνιστικό της μότο. Αν θες να παίξεις άμυνα, πρέπει στην εικοσάδα να έχεις δύο ακραίους αμυντικούς ακόμα και σίγουρα ένα αμυντικό χαφ παραπάνω. Αν δεν θες και θες κάτι άλλο, δεν γίνεται ο Γκέκας, ο Σαμαράς κι ο Σαλπιγγίδης να έχουν ξεκινήσει μαζί μόνο σ' ένα ματς! Λεπτομέρειες, θα πείτε. Μπορεί. Αλλά αν οι λεπτομέρειες δεν αναλυθούν, τίποτα δεν θα είναι μελλοντικά εύκολο. Θυμίζω ότι ο Ρεχάγκελ μετά τον θρίαμβο στην Πορτογαλία αποκλείστηκε από το Μουντιάλ του 2006...
Πηγή: Sportday

Δεν υπάρχουν σχόλια: