Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Ρομαντισμός και ρεαλισμός!!

Εάν ο Ιβάν Σαββίδης εννοεί τα μισά απ' όσα λέει στην προσωπική του σελίδα, τότε ο ΠΑΟΚ είναι τυχερός. Γράφει ο Σάκης Γκίνας.
Ρομαντισμός και ρεαλισμός
Ιδεολόγος, οραματιστής και βαθύτατα πατριώτης εμφανίζεται στο μήνυμά του στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Ιβάν Σαββίδης, εξηγώντας τα κίνητρα που τον οδήγησαν στην αγορά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Εάν εννοεί τα μισά απ' όσα λέει, τότε ο ΠΑΟΚ είναι τυχερός.
 
Και είναι τυχερός διότι βρήκε σε μια ιδιαίτερη εποχή, έναν ιδιαίτερο άνθρωπο και έναν μεγαλομέτοχο με ιδεολογικό πρόσημο, παθιασμένο και προσηλωμένο στις αρχές και στις αξίες του ποντιακού ελληνισμού και των προσφυγικών αναμνήσεων της ομάδας από την Πόλη.
 
Θα επικεντρώσω τις σκέψεις μου στο μήνυμα του νέου αφεντικού της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στην προσωπική του ιστοσελίδα, διότι το θεωρώ πολύ πιο ουσιώδες από την κοινότυπη σ' αυτές τις περιπτώσεις γραπτή δήλωσή του ως νέου μεγαλομετόχου, η οποία αναρτήθηκε κάποιες ώρες αργότερα στην ιστοσελίδα της ΠΑΕ.

Στο μήνυμά του στην προσωπική του ιστοσελίδα κυριάρχησε ο ρομαντισμός, με την επιμονή του στον ποντιακό ελληνισμό και στις πολίτικες καταβολές του ΠΑΟΚ, αλλά και ο οικονομικός ρεαλισμός με την αναφορά του στην πολυεπίπεδη και επιχειρηματική, φυσικά, διασύνδεση Ελλάδας και Ρωσίας, μέσω του ποδοσφαίρου, την περιέλαβε μεταξύ των κεντρικών στόχων του.

Εάν, όντως, συνδυάσει ο Σαββίδης, όπως είναι λογικό και αναμενόμενο, την ενασχόλησή του με τον ΠΑΟΚ, με παράλληλη επέκταση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα, αυτό όχι μόνο δεν είναι κακό για την ομάδα, αλλά, αντιθέτως, μάλλον, είναι πολύ καλό. Υπό την έννοια ότι ο "δικέφαλος του βορρά" θα διαθέτει έναν ακόμα ισχυρότερο επιχειρηματικά μεγαλομέτοχο που θα χρειάζεται ένα αντίστοιχα ισχυρό και ηγετικό δημόσιο προφίλ και στην Ελλάδα πλέον.

Η σοβαρή οικονομική επιφάνεια και φερεγγυότητα του Σαββίδη αποδείχθηκαν και λίαν προσφάτως με την καταβολή των 10 εκατ. ευρώ για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, αλλά και την χορήγηση του δανείου των δυο εκατ. ευρώ μερικούς μήνες νωρίτερα.

Ο ομογενής επιχειρηματίας ανέλαβε μια ΠΑΕ υπερχρεωμένη με δομικά προβλήματα, αλλά και τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και κερδοφορίας στο μέλλον. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, για την ανάπτυξής της είναι η αλλαγή νοοτροπιών, προσώπων, λειτουργίας, κατεύθυνσης και φιλοσοφίας της εταιρείας. Και φυσικά μεταξύ των απαραίτητων προϋποθέσεων ανάπτυξης προεξέχει η ρύθμιση των υπέρογκων χρεών στο δημόσιο, που αποτελούν το υπ’ αριθμό Νο1 διαχρονικό πρόβλημα της ΠΑΕ.

Το ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ απέκτησε επιτέλους μεγαλομέτοχο είναι εξ ορισμού σημαντικότατο γεγονός με ευεργετικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς. Κατ' αρχήν, ανακατεύονται… τα λιμνάζοντα νερά στην εταιρεία και τίθενται όλοι υπό την κρίση του νέου αφεντικού.

Ακόμα και οι έμμισθοι Ζήσης Βρύζας και Γιώργος Γεωργιάδης, πλέον, θα αξιολογούνται για το έργο που παράγουν, όχι μόνο από τον εαυτό τους και από τον κόσμο, αλλά και από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας. Πράγμα που σημαίνει ότι οι απαιτήσεις της εταιρείας για όσο το δυνατόν καλύτερες επιδόσεις απ' όλους αυξάνονται.

Τι προσδοκούν οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ από την έλευση του Σαββίδη; Προσδοκούν ότι δεν θα δουν άλλη "μετακόμιση" τύπου Κοντρέρας στον Ολυμπιακό μέσω… Χιλής. Προσδοκούν ότι δεν θα δουν άλλες αναγκαστικές πωλήσεις των εκκολαπτόμενων αστέρων της ομάδας (Βιεϊρίνια, Σταφυλίδης, Μαλεζάς) για λόγους οικονομικής επιβίωσης. Προσδοκούν ότι θα ξαναδούν έναν ΠΑΟΚ προσδεμένο πίσω από το άρμα του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού, αλλά, αντίθετα, θα δουν στο εγγύς μέλλον μια ομάδα αυτάρκη και υγιή οικονομικά, ανεξάρτητη, νοικοκυρεμένη, φιλόδοξη και ισότιμη διεκδικήτρια των τίτλων.
 
Θεωρητικά, λοιπόν, η έλευση του Σαββίδη μόνο θετικές προοπτικές συγκεντρώνει για τον ΠΑΟΚ. Το εάν και κατά πόσο η θεωρία θα μετουσιωθεί σε πράξη θα φανεί μέσα από την πάροδο του χρόνου.

Πηγή: contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: