Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Επάγγελμα: Κατάδικος… ποδοσφαιριστής!!

Πριν από δύο χρόνια, το 2010, ο Ρώσος ποδοσφαιριστής Μαξίμ Μολοκοέντοφ συνελήφθη στο Σαντιάγο της Χιλής για διακίνηση 6 κιλών κοκαΐνης μέσω παιδικών βιβλίων (!). Ο Μολοκοέντοφ καταδικάστησε τρία χρόνια φυλάκιση και παρότι του έχει μείνει άλλος ένας χρόνος για να εκτίσει την ποινή του, έχοντας πάρει ειδική άδεια αγωνίζεται στη Σαντιάγο Μόρνινγκ, ομάδα β` κατηγορίας της Χιλής!
Επάγγελμα: Κατάδικος… ποδοσφαιριστής
Υπό την επίβλεψη ειδικού φρουρού, ο 24χρονος ποδοσφαιριστής το πρωί πηγαίνει κανονικά στις προπονήσεις και το βράδυ επιστρέφει στο κελί του. Ο παίκτης προτού συλληφθεί έπαιζε στην Πσκοφ-74, ομάδα β` κατηγορίας της Ρωσίας. Οι περισσότεροι λοιπόν θα πίστευαν πως μια τέτοια καταδίκη θα έβαζε «ταφόπλακα» στην καριέρα του, αλλά το ταλέντο και η αγάπη του για το ποδόσφαιρο του επεφύλαξαν μια ιδιαίτερη μεταχείριση. Χωρίς ίσως και ο ίδιος να το συνειδητοποιήσει έγινε ένα ασυνήθιστο πείραμα σε ό,τι αφορά τον σωφρονισμό των κατάδικων και την επανένταξη τους στην κοινωνία.
Η φήμη του «El Ruso» (=ο Ρώσος) έφτασε ως τα αυτιά του ομοσπονδιακού τεχνικού της Χιλής, Κλαούντιο Μπόργκι, ο οποίος σχολίασε πως ήταν αρκετά καλός για να παίξει επαγγελματικά!
Ο Μολοκοέντοφ, που στο ντεμπούτο του σκόραρε δις κόντρα στην Παλεστίνο, ομάδα α` κατηγορίας, πήρε κανονικά μεταγραφή πρόσφατα από την παλιά του ομάδα στη Σαντιάγο Μόρνινγκ.
Παρεμπιπτόντως, αρνήθηκε να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στη Ρωσία, παρότι είχε την ευκαιρία να το κάνει. Ένας νόμος που πέρασε στη Χιλή για την αποφόρτιση των υπεράριθμων φυλακών από τους αλλοδαπούς τροφίμους, τους επιτρέπει να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους στην πατρίδα τους, υπό τον όρο να μην επιστρέψουν στη Χιλή για μια 10ετία.
Το σωφρονιστικό σύστημα έδωσε την ευκαιρία σε ένα ταλαντούχο ποδοσφαιριστή να αποδείξει πως ακόμα και οι εγκληματίες δικαιούνται μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Καλύτερος ποδοσφαιριστής μπορεί να μη γίνει μέσα στη φυλακή, έχει όμως την ευκαιρία να αποδείξει ότι έγινε καλύτερος άνθρωπος. Χάρη στο ποδόσφαιρο!
Πηγή: othersidefootball.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: