Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Αλαφούζος κατά Κόκκαλη!!

Μετά τον Μαρινάκη, σειρά παίρνει ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού.
Αλαφούζος κατά Κόκκαλη!
Αναλυτικά η συνέντευξη στην ιστοσελίδα "greek reporter":
-Τι σας έκανε να στραφείτε στο ποδόσφαιρο και στον Παναθηναϊκό αν κι έχετε επιτυχημένη καριέρα στη ναυτιλία και τα ΜΜΕ;
"Ο Παναθηναϊκός έχει 1,6 εκατομμύρια οπαδούς και πολλούς ακόμα σε όλο τον κόσμο. Σκέφτηκα ότι αν οι οπαδοί σταθεροποιήσουμε οικονομικά την ομάδα και σταθεί στα πόδια της, τότε ο Παναθηναϊκός θα έχει την ευκαιρία να συναγωνιστεί τους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους.
Η ίδρυση της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» ήταν μία προσωπική πρόκληση. Πιστεύω ακράδαντα, ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει μόνο του, αν δεν κάνουμε κάτι όλοι μαζί. Το ποδόσφαιρο είναι σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας και αξίζει της προσοχής μας".
- Πιστεύετε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να γίνει μία υγιής επιχείρηση;
"Η τρέχουσα κρίση θα αναμορφώσει αναπόφευκτα τα πράγματα είτε προς το χειρότερο είτε προς το καλύτερο. Η Ελλάδα ή θα γίνει μία εντελώς διεφθαρμένη χώρα είτε θα ανακτήσει τις ηθικές αξίες που έχασε από την ...ψεύτικη ευημερία των περασμένων ετών".
- Πείτε μας περισσότερα για το σχέδιο του Σωματείου και πώς προέκυψε;
"Με εντυπωσίαζε το γεγονός ότι οι ελληνικοί σύλλογοι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους ευρωπαϊκούς. Το μόνο ανταγωνιστικό χαρακτηριστικό είναι ο αριθμός των οπαδών. Σε αντίθεση με άλλες χώρες στην Ελλάδα οι μεγάλες ομάδες είναι Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ. Είναι απαραίτητο να κινητοποιηθεί ο κόσμος, ώστε να έχουν οι ομάδες ένα μπάτζετ παρόμοιο με τις ευρωπαϊκές. Φυσικά η σωτηρία δεν θα έρθει σε μία μέρα.
Η Παναθηναϊκή Συμμαχία είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, κατέχει το 55% των μετοχών κι αυτή τη στιγμή μετράει περισσότερα από 7.000 μέλη που ελέγχουν τα χρήματα που έχουν επενδυθεί κι έχουν κερδίσει το δικαίωμα ψήφου στη λήψη αποφάσεων. Επίσης, έχουν το δικαίωμα να θέτουν υποψηφιότητα για τη διοίκηση. Αυτό είναι μία θετική πτυχή και βάζει την βιωσιμότητα της ομάδας, πάνω από το προσωπικό συμφέρον. Είναι ένας μονόδρομος, όπου οι οπαδοί δίνουν και η ομάδα εισπράττει".
- Ο Παναθηναϊκός συμμετέχει σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πώς σκοπεύετε να το προωθήσετε αυτό στην ομογένεια;
"Είναι λάθος που ο Παναθηναϊκός δεν προγραμμάτισε τουρνέ σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, όπου έχει πολλούς οπαδούς. Έχει γίνει κάποιες προσπάθειες, αλλά μικρής κλίμακας. Δεν υπήρχαν και χρονικά περιθώρια φέτος λόγω του Euro 2012. Αλλά ο Παναθηναϊκός θα ωφεληθεί αρκετά αν στραφεί και στην ομογένεια. Μία σωστή οργάνωση στο μέλλον θα επιτρέψει στον Παναθηναϊκό να κάνει τουρνέ σε Αμερική, Αυστραλία και Ευρώπη και να διοργανώσει διάφορα events".
- Τι συμβαίνει με τον χουλιγκανισμό και τι έχει γίνει για την καταπολέμηση της βίας στην Ελλάδα;
"Αυτό το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί. Οι οργανωμένοι οπαδοί των ελληνικών ομάδων πρέπει να έχουν πιο στενή επαφή με την διοίκηση, προκειμένου να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Υπάρχει μία μειονότητα που προκαλεί τα προβλήματα. Βίαια ξεσπάσματα από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού προκλήθηκαν πέρυσι, διότι θεωρούσαν ότι Ολυμπιακός χρησιμοποιούσε περίπλοκα μέσα για να πάρει τίτλους.
Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, Σωκράτης Κόκκαλης, ενδιαφερόταν να διατηρήσει την πολιτική του δύναμη κι επιρροή στη χώρα μέσω της ομάδας, αφού οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες συνδέονταν με τα συμβόλαια που υπέγραψε με το δημόσιο. Επιπλέον, ο πρωταθλητής συμμετέχει απευθείας στο Τσάμπιονς Λιγκ κι αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος να παίρνεις συνέχεια το πρωτάθλημα. Διότι κάθε χρόνο έχεις έσοδα 20 εκατ. ευρώ, ξέχωρα τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Οπότε θα έλεγα η φτωχή διαχείριση από την διοίκηση προσθέτει λάδι στη φωτιά του χουλιγκανισμού.
Δεν πρέπει ακόμα να παραγνωρίσουμε ότι οι Έλληνες οπαδοί έχουν απογοητευτεί από την κρίση, την ανεργία, τη διαφθορά και την παρανομία. Είναι εύκολο να ξεθυμάνεις όταν είσαι σε ένα γήπεδο. Το ποδόσφαιρο δεν είναι ο μόνος χώρος της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπου παρατηρούνται φαινόμενα βίας. Τι γίνεται και στην πολιτική; Η Ελλάδα είναι μία χώρα με μεγάλη ανοχή στην παραβατικότητα. Η λύση είναι να αρχίσουν να εφαρμόζονται οι νόμοι και σταδιακά θα αλλάξουν τα πράγματα".
- Η "Συμμαχία" θα βοηθήσει τον Παναθηναϊκό να γίνει βιώσιμος;
"Σε 40 μέρες έχει 7.000 μέλη. Αν αυτός ο αριθμός φτάσει τις 40.000, τότε η ομάδα θα γίνει βιώσιμη, αλλά αυτό απαιτεί χρόνο. Δεν αλλάζουν σε μία νύχτα τα πράγματα. Το χρέος της ομάδας θέλει χρόνο για να μειωθεί. Με 100.000 μέλη και συνδρομή από κάθε οπαδό κατά μέσο όρο 200 ευρώ ετησίως, το μπάτζετ θα διπλασιαστεί και σύντομα θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: