Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

«Αυτός είναι ο τσάρος του ΠΑΟΚ»

Το "Εθνος της Κυριακής" φιλοξενεί μεγάλο αφιέρωμα στον Ιβάν Σαββίδη, με άγνωστες πτυχές από τη ζωή του και τη Ρωσία και μάλιστα χαρακτηρίζει τον ομογενή επιχειρηματία, ως τον τσάρο του ΠΑΟΚ.
«Αυτός είναι ο τσάρος του ΠΑΟΚ»
Αναλυτικά το δημοσίευμα αναφέρει:
"Αφού πρωτοστάτησε προ διετίας στην προσπάθεια για να λειτουργήσει ξανά η Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας, ο δραστήριος ομογενής, μέχρι πρότινος μέλος της ρωσικής Δούμας, επιστρέφει δυναμικά με την αγορά του «Δικέφαλου του Βορρά», τον οποίο θεωρεί όπλο στην επιδίωξή του να ενισχύσει τις κοινωνικές, επιχειρηματικές και πολιτικές σχέσεις της χώρας μας με τη Ρωσία.
Φέτος, ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης δεν πήγε στην Παναγία Σουμελά του Πόντου τον Δεκαπενταύγουστο, μολονότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν ο πρωταγωνιστής της προσπάθειας να επιτραπεί από τις τουρκικές αρχές η τέλεση της Θείας Λειτουργίας.
Η πρωτοβουλία έχει περάσει εδώ και δύο χρόνια στα χέρια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, που δεν έβλεπε με τόσο καλό μάτι τη στοίχιση των Ρώσων και του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Μόσχας πίσω από τον πρώην βουλευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην υπόθεση της Παναγίας Σουμελά.
Επίσης, από τον περασμένο Δεκέμβριο και έπειτα από δύο θητείες ο Ιβάν Σαββίδης δεν είναι μέλος της ρωσικής Δούμας (Bουλή), ενώ με διάταγμα ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον τοποθέτησε στο Συμβούλιο Εθνοτικών Σχέσεων, πρόεδρος του οποίου είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Παράλληλα, από τα μέσα της εβδομάδας ο Ιβάν Σαββίδης παραιτήθηκε και από τη θέση του προέδρου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ.), θέση που κατείχε από το 2010, όταν ιδρύθηκε η Συνομοσπονδία.
Την ίδια ώρα, όμως, ο ομογενής επιχειρηματίας πήγε στον? ΠΑΟΚ και έγινε το μεγάλο αφεντικό της ΠΑΕ. Μετά την κατάθεση του ποσού των 9.951.000 ευρώ για την απόκτηση περίπου του 58% των μετοχών της την περασμένη Πέμπτη, προχώρησε την επομένη στην πρώτη δημόσια δήλωσή του για το εγχείρημά του στον ΠΑΟΚ. Εντύπωση προκαλεί η ρωσική διάσταση που επιχείρησε να δώσει στην κίνησή του αυτή αναφέροντας ότι «η επένδυση σε μια ποδοσφαιρική ομάδα θα ενισχύσει πολιτικά τις σχέσεις (σ.σ.: της Ρωσίας) με την Ελλάδα».
Δέσμευση
«Και για μένα, έναν επιχειρηματία στη Ρωσία, είναι σημαντικό να υπάρχει ενότητα μεταξύ των δύο κρατών σε διαφορετικά επίπεδα. Μπορούμε να δεσμευτούμε γι αυτή την ενότητα στον επιχειρηματικό τομέα, στις κοινωνικές δραστηριότητές μας και στα σπορ», ανέφερε. Εντύπωση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι έσπευσε να προβάλει τη... σοβιετική ιδεολογία ως απάντηση στην κρίση.
«Αντιλαμβανόμενος πως σήμερα οι Ελληνες βιώνουν μια κρίση εξαιτίας κάποιων αντικειμενικών αιτιών και η Ελλάδα έχει μεγάλη επιρροή σε Ευρώπη και Αμερική, εμείς μπορούμε να προσφέρουμε σαν μια επιλογή τη σοβιετική ιδεολογία που είναι κοντά στη δική μου γενιά», προσέθεσε. Τα τελευταία χρόνια ο Ιβάν Σαββίδης επιχείρησε επανειλημμένα να ανοίξει πόρτες τόσο με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου όσο και με την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά από τον περασμένο Ιούνιο, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Το μόνο που μπόρεσε, επί ΠΑΣΟΚ, ήταν να περάσει το κατώφλι του γραφείου του Θ. Πάγκαλου, χωρίς τίποτα περισσότερο, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών αντιμετώπισε με επιφυλακτικότητα τις ενέργειές του.
Ισως αυτός ήταν και ο λόγος που ο πολυπράγμων ομογενής προχώρησε σε μια δριμεία επίθεση κατά του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Το καλοκαίρι του 2011, την ώρα που κλυδωνιζόταν τότε η κυβέρνηση, ο Ιβάν Σαββίδης σε μια συνέντευξή του από τη Μόσχα σε ελληνική εφημερίδα υποστήριζε ότι ο τότε πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν -και με δική του μεσολάβηση- κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γ. Παπανδρέου στο Κρεμλίνο τον Φεβρουάριο, ήταν έτοιμος να δώσει στην Ελλάδα χαμηλότοκο δάνειο 25 δισ. ευρώ, ώστε μην καταφύγει στο ΔΝΤ, αλλά ο Ελληνας πρωθυπουργός φέρεται να του μιλούσε για? οικολογία. Εβλεπε μάλιστα πίσω από αυτό «δάκτυλο των Αμερικανών του ΔΝΤ και της ΕΕ».
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο τότε Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ (16 Φεβρουαρίου 2010) είχε δηλώσει μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρ. Ζέλικ: «Μόλις συναντήθηκα με τον Ελληνα πρωθυπουργό και του σύστησα να στραφεί στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα για να λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας». Ο Ιβάν Σαββίδης επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία τον παραπάνω ισχυρισμό, ενώ εντύπωση δημιουργούν οι συχνές επιθέσεις του κατά της Δύσης, των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΔΝΤ κλπ., υποστηρίζοντας ότι αυτοί ευθύνονται για τη σημερινή κρίση της Ελλάδας και ότι η χώρα πρέπει να βγει από τη ζώνη του ευρώ. «Ο,τι δεν πέτυχε ο Χίτλερ στην Ελλάδα, το κατάφερε η Μέρκελ», δήλωσε πρόσφατα.
Αυτή η στάση, οι ύμνοι του υπέρ του Ρώσου προέδρου Βλ. Πούτιν και οι επιθέσεις συλλήβδην κατά των ΗΠΑ, προκάλεσαν ένταση στην τελευταία συνεδρίαση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων την επομένη του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο. Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας των Ποντιακών Οργανώσεων της Αμερικής αντέδρασε έντονα κατά του Σαββίδη, λέγοντας ότι αυτές είναι βαριές κουβέντες και ότι εκεί βρίσκονται Ελληνοαμερικανοί ομογενείς και όχι το αμερικανικό κράτος.
Απασχολεί 11.000 υπαλλήλους
Στη λίστα με τους 400 πιο πλούσιους της Ρωσίας

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Ρωσίας, ο Ιβάν Σαββίδης φέρεται σήμερα να περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 400 πιο πλούσιων ανθρώπων της χώρας, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο, σε εκδήλωση στη Μόσχα, του απονεμήθηκε το ετήσιο διεθνές βραβείο ως «Πρόσωπο της Χρονιάς για το 2011».
Στον όμιλο των επιχειρήσεών του, που φέρει την ονομασία «Αgrocom» και είναι ένας από τους μεγαλύτερους στη νότια Ρωσία, απασχολούνται σήμερα περί τα 11.000 άτομα, ενώ τα προϊόντα του διανέμονται σε όλη τη Ρωσία αλλά και σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης από το Ταλίν έως το Βλαδιβοστόκ.
Πρόσφατα, ο ομογενής επιχειρηματίας απέκτησε μία βιομηχανία αλλαντικών στην Ουκρανία, ενώ συμμετέχει στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου του Ροστόφ και απέκτησε το 75% εταιρείας επισκευής και συντήρησης αεροσκαφών της πολιτικής αεροπορίας που έχει δικό της εργοστάσιο στην περιοχή.
Επίσης, τον περασμένο Ιούνιο ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε έναν όμιλο των media στο Ροστόφ, ο οποίος διαθέτει εφημερίδα, τηλεόραση, ραδιόφωνο κλπ.
Η επόμενη μέρα στην ομάδα
Ασφυκτικό πλάνο και έλεγχος στα οικονομικά

Ο Ιβάν Σαββίδης φαίνεται πως βρίσκει κλειστές τις πόρτες και στην κυβέρνηση Σαμαρά, παρά το γεγονός, όπως ισχυρίζονται άνθρωποι του περιβάλλοντός του, ότι βοήθησε σημαντικά για την πραγματοποίηση της επίσκεψης του προέδρου της ΝΔ στη Μόσχα που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο και τη συνάντηση που είχε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Φαίνεται όμως ότι ο ομογενής επιχειρηματίας θα προσπαθήσει τώρα να ανοίξει για τον ίδιο τις πόρτες της κυβέρνησης και των αρχηγών των κομμάτων που τη στηρίζουν, ως αφεντικό του ΠΑΟΚ. Ηδη φέρεται να έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η σημασία που δίνει στον ΠΑΟΚ φαίνεται και από όσα ανέφερε στη δημόσια δήλωση της Παρασκευής, επισημαίνοντας ότι ανάμεσα στους φιλάθλους του βρίσκονται περίπου 1 εκατ. Πόντιοι Ελληνες της προσφυγιάς και ότι είναι και αυτός ένας από αυτούς.
«Ενας τεράστιος αριθμός ανθρώπων που μιλάνε ρωσικά και ένας τεράστιος αριθμός Ελλήνων από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με σημερινές ανεπίσημες μετρήσεις, περισσότεροι από 100.000 Ελληνες που μιλάνε ρωσικά, θεωρούν τον
εαυτό τους στενά συνδεδεμένο με τον ποδοσφαιρικό σύλλογο ΠΑΟΚ».

Φαίνεται όμως ότι η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου αφήνει και πολλούς ανοιχτούς λογαριασμούς με ανθρώπους του ΠΑΟΚ, όπως λένε οι γνωρίζοντες, και κάποιοι θα τον περιμένουν στη γωνία με την πρώτη ευκαιρία. Ο ίδιος ο Σαββίδης μάλιστα έσπευσε να μιλήσει για «συγκεκριμένους ανθρώπους», στους οποίους, χωρίς να τους κατονομάσει, καταλογίζει ότι «ήθελαν από εμάς να δώσουμε τα λεφτά στους κατόχους των μετοχών», προσθέτοντας: «Θέσαμε έναν διαφορετικό στόχο και κύρια απαίτησή μας ήταν τα χρήματα να πάνε στον σύλλογο. Ετσι, όλα τα χρήματα θα καταλήξουν στα ταμεία του ποδοσφαιρικού συλλόγου και όχι στους μετόχους».
Σφιχτό πλάνο
Πηγές αναφέρουν ότι επιδίωξη του Σαββίδη είναι από εδώ και πέρα ο ΠΑΟΚ να κινηθεί με τον τρόπο του... Ιβάν. Με πλάνο, ασφυκτικό και ενδελεχή έλεγχο στα οικονομικά και όχι μόνο. Τίποτα δεν θα γίνεται αν δεν έχει την έγκριση από ψηλά. Τοποτηρητής του και... τσαρίνα τοποθετήθηκε ήδη στον ΠΑΟΚ η οικονομική σύμβουλός του, Μαρία Γκοντσάρεβα, η οποία πρωταγωνίστησε στις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου.
Ο Ιβάν Σαββίδης έχει εμπλακεί με τα ποδοσφαιρικά και ευρύτερα με τα αθλητικά και στη Ρωσία από το 2002, αποκτώντας την ποδοσφαιρική ομάδα του Ροστόφ, ενώ φέρεται να έχει επενδύσει ένα ποσό κοντά στα 40 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του γηπέδου και άλλες αθλητικές υποδομές. Επίσης, ασχολείται και με τη διοίκηση της ομάδας χόκεϊ της Ντιναμό, ένα άθλημα με μεγάλη απήχηση στη Ρωσία. Πάντως, τα χρήματα που διέθεσε δεν φαίνεται να έπιασαν τόπο μέχρι τώρα, αφού, όπως λένε, η κατάσταση των ομάδων του δεν είναι η καλύτερη, γιατί οι επενδύσεις δεν έγιναν με σωστό τρόπο και ο ίδιος υπερεκτίμησε τη δυναμική τους.
Κατά το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου σε Πολωνία-Ουκρανία, με έξοδα του Ιβάν Σαββίδη, εκατό στελέχη και εργαζόμενοι των επιχειρήσεών του, πολλοί από τους οποίους ποντιακής καταγωγής, πήγαν με επικεφαλής τον ίδιο για να παρακολουθήσουν τους αγώνες και να ενισχύσουν τόσο την ελληνική ομάδα όσο και τη ρωσική.
Ο ίδιος προσφέρθηκε να δώσει πριμ ύψους 500.000 ευρώ στους ποδοσφαιριστές της ελληνικής ομάδας σε περίπτωση που κέρδιζε την εθνική Γερμανίας, ενώ υποσχέθηκε πριμ 1 εκατ. ευρώ τόσο στην ελληνική όσο και στη ρωσική ομάδα σε περίπτωση που θα έφταναν στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: