Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Μισός αιώνας… Bundesliga!!

Μισός αιώνας… Bundesliga
Στον πεντηκοστό χρόνο ζωής της μπαίνει η Bundesliga που αρχίζει το βράδυ της Παρασκευής με την νταμπλούχο Ντόρτμουντ να υποδέχεται τη Βέρντερ Βρέμης.

Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ στοχεύει στο τρίτο συνεχές πρωτάθλημα. Ενισχύθηκε σημαντικά με τον Μάρκο Ρόις από την Γκλάντμπαχ, ενώ αξιόλογες προσθήκες είναι οι Γιούλιαν Σίμπερ από τη Στουτγκάρδη και Όλιβερ Κιρχ από την Καϊζερσλάουτερν. Πάντως σημαντική απώλεια αποτελεί ο Σίντζι Καγκάουα που μετακόμισε στη Μαν. Γιουνάιτεντ και ο Λούκας Μπάριος που συνεχίζει την καριέρα του στην Κίνα. Από την πρεμιέρα θα απουσιάσει ο τραυματίας Σβεν Μπέντερ. Η Βέρντερ άρχισε με το αριστερό τη σεζόν, καθώς αποκλείστηκε από την Πρόισεν Μίνστερ, της τρίτης κατηγορίας, στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου. Η ομάδα του Σωκράτη Παπασταθόπουλου (αγοράστηκαν τα δικαιώματά του) μάλλον αποδυναμώθηκε αφού αποχώρησαν μεταξύ άλλων οι Μάρκο Μαρίν (Τσέλσι), Κλαούντιο Πισάρο (Μπάγερν), Νάλντο (Βόλφσμπουργκ) και Μάρκους Ρόζενμπεργκ (Γουέστ Μπρομ). Από την άλλη η ομάδα του Τόμας Σάαφ δανείστηκε τον Κέβιν Ντε Μπράινε από την Τσέλσι και τον Νιλς Πέτερσεν από την Μπάγερν, ενώ πήρε τον Ελιέρο Ελία από τη Γιουβέντους.

Η Μπάγερν που μετά την περσινή σεζόν που έφτασε κοντά σε τρεις τίτλους αλλά δεν πήρε κανέναν, αρχίζει τη σεζόν απέναντι στην πρωτάρα στη μεγάλη κατηγορία Γκρόιτερ Φιρτ. Οι Βαυαροί θέλουν να εκθρονίσουν τη Ντόρτμουντ και προχώρησαν σε σημαντικές μεταγραφές όπως των Μάριο Μάντζουκιτς (Βόλφσμπουργκ), Ντάντε (Γκλάντμπαχ), Σερντάν Σακίρι (Βασιλεία) και Κλαούντιο Πισάρο (Βέρντερ), ενώ αποχώρησαν οι Ίβιτσα Όλιτς (Βόλφσμπουργκ), Ντάνιελ Πράνιτς (Σπόρτινγκ Λισαβόνας) και Νιλς Πέτερσεν (δανεικός στη Βέρντερ). Πάντως ο Γιουπ Χάινκες στην πρεμιέρα θα έχει πολλές απουσίες, καθώς τραυματίες είναι οι Γκόμεζ, Αλάμπα, Κοντέντο, Βαν Μπούιτεν και Ραφίνια.

Η Σάλκε, που στην πρεμιέρα έχει δύσκολο έργο στο Ανόβερο, θέλει να μπει «σφήνα» στη δυάδα της κορυφής. Με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο πλέον βασικό και αναντικατάστατο, έκανε μετρημένες κινήσεις αγοράζοντας τα δικαιώματα του Τσινέντου Ομπάσι από τη Χόφενχαϊμ και αποκτώντας τους Τρανκίλο Μπαρνέτα (Λεβερκούζεν) και Ρόμαν Νοϊστέντερ (Γκλάντμπαχ). Μεγαλύτερη απώλεια είναι αυτή του Ραούλ, ο οποίος μετακόμισε στην Αλ Σαντ.

Η Γκλάντμπαχ τερμάτισε τέταρτη, αλλά μετά την ήττα της στο «Μπορούσια Παρκ» από τη Ντιναμό Κιέβου με 3-1, το όνειρο της συμμετοχής στους ομίλους του Champions League απομακρύνεται. Η αποδυνάμωσή της με την αποχώρηση των Ρόις και Ντάντε είναι εμφανής. Ενισχυμένη αναμένεται να εμφανιστεί η Βόλφσμπουργκ με τις προσθήκες των Όλιτς, Νάλντο, Πιλάρ, Πόγκατετς και Λάκιτς, παρά την πώληση του Μάντζουκιτς στην Μπάγερν.

Όπως και πέρυσι, οι τρεις πρώτες ομάδες της βαθμολογίας προκρίνονται απευθείας στους ομίλους του Champions League, ενώ ο τέταρτος συμμετέχει στα προκριματικά. Ο πέμπτος και ο έκτος της βαθμολογίας, μαζί με τον Κυπελλούχο, συμμετέχουν στο Europa League. Οι δύο τελευταίες ομάδες της βαθμολογίας υποβιβάζονται απευθείας, ενώ ο 16ος δίνει διπλό αγώνα μπαράζ με τον τρίτο της δεύτερης κατηγορίας. Σημειώνεται πως η χειμερινή διακοπή θα διαρκέσει από τις 15 Δεκεμβρίου του 2012 μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2013, ενώ το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί στις 18 Μαΐου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της πρεμιέρας
Παρασκευή 24/8
Ντόρτμουντ-Βέρντερ Βρέμης 21:30

Σάββατο 25/8 (16:30)
Γκλάντμπαχ-Χόφενχαϊμ
Φράιμπουργκ-Μάιντς
Άουγκσμπουργκ-Φορτούνα Ντίσελντορφ
Αμβούργο-Νυρεμβέργη
Γκρόιτερ Φιρτ-Μπάγερν Μονάχου
Άιντραχτ Φρανκφούρτης-Λεβερκούζεν 19:30
Στουτγκάρδη-Βόλφσμπουργκ 21:45

Κυριακή 26/8
Ανόβερο-Σάλκε 18:30

Η επόμενη αγωνιστική
Παρασκευή 31/8
Μάιντς-Γκρόιτερ Φιρτ 21:30

Σάββατο 1/9 (16:30)
Σάλκε-Άουγκσμπουργκ
Λεβερκούζεν-Φράιμπουργκ
Βέρντερ Βρέμης-Αμβούργο
Νυρεμβέργη-Ντόρτμουντ
Χόφενχαϊμ-Άιντραχτ Φρανκφούρτης
Φορτούνα Ντίσελντορφ-Γκλάντμπαχ 19:30

Κυριακή 2/9
Βόλφσμπουργκ-Ανόβερο 16:30
Μπάγερν Μονάχου-Στουτγκάρδη 18:30


πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: