Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΕΡΤ "πληρώνει" την ΕΟΚ όχι την Α1!!

Φαντάζει αρκετά οξύμωρο το γεγονός ότι απειλούν οι δώδεκα ομάδες της Α1 μπάσκετ να ξεκινήσουν απεργία επειδή η πρόταση της δημόσιας τηλεόρασης είναι χαμηλή. Γράφει ο Τάσος Μαγουλάς.
Η ΕΡΤ "πληρώνει" την ΕΟΚ όχι την Α1
Όσο άσχετο είναι οι ανώνυμες εταιρείες του μπάσκετ να κατέβουν στους δρόμους επειδή μία άλλη ανώνυμη εταιρεία δεν τους δίνει περισσότερα χρήματα. Ελεύθερη αγορά, οι ίδιες οι ομάδες επέτρεψαν την πιο ...διεστραμμένη κεντρική διαχείριση στην ιστορία του τρίτου κόσμου, όπου άλλα χρήματα βγαίνουν για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό άλλα για τους υπολοίπους 12, αυτές να την υποστούν.
Οι σύλλογοι που αισθάνονται ότι αδικούνται όμως, φωνάζουν για ένα συγκεκριμένο λόγο όπως προκύπτει από πηγές του ΕΣΑΚΕ. Οι ομάδες πληροφορήθηκαν ότι η ΕΡΤ κάθε χρόνο πληρώνει στην ομοσπονδία του μπάσκετ 800.000 ευρώ ως αντάλλαγμα στα δικαιώματα του κυπέλλου, των πρωταθλημάτων της ΕΟΚ(Α2, Β, Γ εθνική, πρωταθλήματα γυναικών) και το τουρνουά Ακρόπολις. Αν ισχύει το συγκεκριμένο ποσό, σύμφωνα πάντα με όσα διαρρέουν τα στελέχη των ομάδων, η δημόσια τηλεόραση κοστολογεί τους εννέα αγώνες του κυπέλλου που καλύπτει και τα έξι παιχνίδια του Ακρόπολις σε αυτούς τους αριθμούς. Σύμφωνοι πρέπει να είναι οι ακριβότεροι αγώνες μπάσκετ στην Ευρώπη, αλλά αυτή είναι η προσφορά και η ζήτηση. Λογικά.
Διατηρούμε πάντα την επιφύλαξη για τα ακριβή νούμερα αφού δεν έχουν δωθεί στην δημοσιότητα.
Οι ομάδες διαμαρτύρονται, εντόνως μεν, χαμηλοφώνως δε διότι δεν θέλουν να χαλάσουν τις σχέσεις τόσο με την ΕΡΤ όσο και με την ομοσπονδία, η οποία πάντα εμφανίζεται να κινεί το σύνολο των νημάτων του ελληνικού μπάσκετ, όμως πιστεύουν ότι αντιμετωπίζονται με διαφορετικά μέτρα και σταθμά.
Τα 800.000 ευρώ που υποστηρίζουν ότι φεύγουν από την ΕΡΤ για την ομοσπονδία συν τα 300.000 που δόθηκαν για την απόκτηση των δικαιωμάτων του προολυμπιακού αποτελούν ένα ποσό που, ξεφεύγει πολύ από τα όρια της αγοράς στις ημέρες μας όπως υπολόγισαν οι άνθρωποι της Α1. Θεωρούν δε ότι οι συγκεκριμένες δαπάνες υποχρεώνουν την ΕΡΤ να περικόψει από τα χρήματα τα οποία θα προορίζονταν για το επαγγελματικό πρωτάθλημα.
Το επιμύθιο; Το τί κάνει η ΕΡΤ δεν αφορά στους συλλόγους παρά μόνο την ίδια διοίκησή της. Οι ομάδες, όπως και η ομοσπονδία, έμαθαν από την δημόσια τηλεόραση να εισπράττουν σημαντικά ποσά για τα ...προϊόντα τους και ο πρώτος που είδε να μειώνεται το έσοδό του φωνάζει.
Ουσιαστικά το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο ΕΣΑΚΕ και όλα τα μέλη του για την συμφωνία που επιτρέπει στους αιωνίους να διαπραγματεύονται μόνοι τους. Δεν γίνεται σε κανένα πολιτισμένο κράτος της Αφρικής. Το βασικότερο ζήτημα έγκειται στο γεγονός ότι οι 14 ομάδες δεν κάθισαν να αποφασίσουν, όπως το έπραξε το ποδόσφαιρο, να κινηθούν ενωμένες, να βελτιώσουν έστω την εικόνα του προϊόντος τους και μετά να αναζητήσουν την πιο επωφελή, ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, συμφωνία.
Από εδώ και πέρα θα πιεστεί η ΕΡΤ μπορεί να μπει και ο ΟΤΕ στην εξίσωση ίσως και ο ΟΠΑΠ ώστε να σωθεί το πρωτάθλημα. Ποιος ξέρει, ίσως του χρόνου να χρειαστεί η συνδρομή της ΕΥΔΑΠ ή της ΔΕΗ για τις επαγγελματικές ομάδες της Α1. Επαγγελματικές ομάδες.
Πηγή: contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: