Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ο "πονοκέφαλος" του FFP της ΟΥΕΦΑ!!

Tο συζητούσαμε από τον καιρό που δημοσιοποιήθηκαν οι λεπτομέρειες του σχεδίου της ΟΥΕΦΑ για την ορθή οικονομική διαχείριση του προϋπολογισμού των ομάδων, που είναι πια γνωστό ως FPP. Γράφει ο Χρ. Χαραλαμπόπουλος.
Ο "πονοκέφαλος" του FFP της ΟΥΕΦΑ
Η μεγαλύτερη δοκιμασία της αξιοπιστίας του σχεδίου θα ερχόταν όταν η ΟΥΕΦΑ θα διαπίστωνε παραβάσεις και θα επέβαλλε ποινές. Και βέβαια το κομβικό σημείο θα ήταν αν θα τολμούσε να επιβάλει τιμωρίες στους ισχυρούς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Σε εκείνους που ξοδεύουν χωρίς περιορισμό και πολλές φορές, χωρίς οικονομική λογική. Ήταν δεδομένο ότι το αγγλικό πρωτάθλημα και η Πρέμιερ Λιγκ θα ήταν το βασικό πεδίο δοκιμασίας, αφού εκεί υπάρχουν ιδιοκτήτες με χοντρά πορτοφόλια, οι υψηλότερες αμοιβές και τα υψηλότερα έσοδα. Είναι δυνατόν, λοιπόν, τα έξοδα να κινούνται εντός των ορίων;
Οι αγγλικές ομάδες, προσπαθώντας να προσαρμοστούν στις ρυθμίσεις του FFP από το 2010 τροποποίησαν τους κανόνες για τα ρόστερ των ομάδων, καθώς είχαν φθάσει σε απίστευτες υπερβολές. Για παράδειγμα, Λίβερπουλ και Άρσεναλ είχαν στο ρόστερ τους περισσότερους από 55 ποδοσφαιριστές, τους οποίους είχαν δανείσει δεξιά και αριστερά, πολλούς από τους οποίους μισθοδοτούσαν κανονικά. Η τάση περιορισμού των δαπανών στους μισθούς είναι εκείνη που ανοίγει και τον δρόμο στη χρησιμοποίηση περισσότερων νεαρών ποδοσφαιριστών, όπως φαίνεται κι όχι μόνο στην Αγγλία.
Είναι δεδομένο ότι οι ομάδες που παραβιάζουν τις ρυθμίσεις του FFP θα αναζητήσουν τρόπους για να αποφύγουν τις ποινές. Η ΟΥΕΦΑ, πάντως, ήδη παρακολουθεί στενά την οικονομική δραστηριότητα των ομάδων και απευθύνει προειδοποιήσεις και σε αρκετές περιπτώσεις έχει επιβάλει ποινές που εκτείνονται από την απαγόρευση συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις μέχρι την παρακράτηση των πριμ και την επιβολή προστίμων. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί το εξής: η ΟΥΕΦΑ επιβάλλει ποινές, μέχρι τώρα, σε ομάδες που δεν ήταν συνεπείς σε πληρωμές που αφορούσαν προπονητές, ποδοσφαιριστές και προμηθευτές. Δεν ήρθε ακόμη η ώρα να εξετάσει υπερβάσεις δαπανών της περιόδου 2011/2013 όπου σύμφωνα με το FFP, οι συνολικές ζημιές δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 45 εκατ. ευρώ.
Φυσικά, η ΟΥΕΦΑ έχει προνοήσει ώστε οι δαπάνες που μία ομάδα πραγματοποιεί για τις υποδομές -π.χ. γήπεδα, ακαδημίες, εγκαταστάσεις- να εκπίπτουν από το συνολικό ποσό των δαπανών. Ποιοι, όμως, έχουν σε εποχές οικονομικής κρίσης τόσα ώστε να μπορούν να ξοδεύουν και για υποδομές; Και όταν λέμε να ξοδεύουν, εννοούμε 130 εκατ. ευρώ στη δημιουργία των εγκαταστάσεων για τις νέες ακαδημίες του συλλόγου, όπως κάνει η Μάντσεστερ Σίτι. Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» της ΟΥΕΦΑ για το FFP.

Είναι πολλά τα λεφτά, σεΐχη μου

Oσεΐχης Μανσούρ, που αγόρασε τη Μάντσεστερ Σίτι τον Σεπτέμβριο του 2008, από τότε μαζί με το ποσό αγοράς έχει ξοδέψει πάνω από 1 δισ. ευρώ για την αναμόρφωση της ομάδας.

Για να το πετύχει, πέραν του γεγονότος ότι ξόδεψε πολλά εκατομμύρια για μεταγραφές -πολλές από τις οποίες πέρασαν και δεν ακούμπησαν- έδινε και συνεχίζει να το κάνει, πολύ υψηλά συμβόλαια για να δελεάσει τους ποδοσφαιριστές που ζητούσαν οι προπονητές. Ουσιαστικά, οι δαπάνες της ομάδας με αυτή την πολιτική εκτοξεύτηκαν στη... στρατόσφαιρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, μόνο την περίοδο 2010/2011 η Σίτι είχε ζημιές που ξεπέρασαν τα 250 εκατ. ευρώ, ενώ για την περίοδο 2011/12 που μπαίνει στους υπολογισμούς του FFP, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα στοιχεία, αλλά οι υπολογισμοί τοποθετούν τις ζημιές γύρω στα 130 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, φέτος ακόμη και αν κατακτήσει πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ, πάλι θα έχει ζημιές την περίοδο 2012/2013.

Πολλοί λοιπόν πιστεύουν πως η αναγγελία των σχεδίων τής -πραγματικά εντυπωσιακής- ακαδημίας ποδοσφαίρου είναι μία προσπάθεια της Σίτι να μειώσει την εικόνα των ζημιών και να αποφύγει τις κυρώσεις. Όμως, δεν είναι έτσι. Πριν αναφέρω το γιατί, να σημειώσω ότι η ακαδημία θα περιλαμβάνει 16 γήπεδα προπόνησης από τα οποία τα 12 θα είναι για τις ομάδες υποδομής και ένα γήπεδο 7.000 θέσεων για τα παιχνίδια των παιδικών και εφηβικών ομάδων.

Ακαδημία –Πανεπιστήμιο

Eπίσης, θα μπορούν στην ακαδημία να προπονούνται μέχρι 400 παιδιά ενώ στο αθλητικό σχολείο που θα βρίσκεται στην καρδιά της θα υπάρχουν αίθουσες και σχετικές εγκαταστάσεις για 200 μαθητές. Εξαίρετο έργο που περιλαμβάνει πολλές εγκαταστάσεις, γραφεία, ένα πεντάστερο ξενοδοχείο με πλήρως εξοπλισμένο ιατρικό κέντρο και το οποίο προβλέπεται να αρχίσει να λειτουργεί από την περίοδο 2014/15. Δυστυχώς για τη Σίτι, βέβαια, οι ζημιές της δεν θα οφείλονται στις δαπάνες για την ακαδημία, αλλά στα ακριβά συμβόλαια που έχει υπογράψει και τις ακριβές της μεταγραφές. Η ΟΥΕΦΑ, όμως δεν πιστεύω ότι θα επιβάλει στην αγγλική ομάδα κάτι περισσότερο από ένα πρόστιμο, γνωρίζοντας ότι με τη νέα τηλεοπτική συμφωνία η Σίτι θα έχει μία αύξηση σχεδόν 55% στα τηλεοπτικά έσοδα ενώ σταδιακά μειώνει και το μπάτζετ της. Αλίμονο από εκείνους που ψάχνουν τα ευρώ με το κιάλι.
Πηγή: Sportday

Δεν υπάρχουν σχόλια: