Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Οι αρχηγοί συμφώνησαν για τα μέτρα!!

Με συμφωνία στα βασικά σημεία για το νέο πακέτο μέτρων για τη διετία 2013-2014 ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι έπειτα από τρεις ώρες η μαραθώνια συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι αρχηγοί συμφώνησαν για τα μέτρα
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας επιβεβαίωσε τη συμφωνία μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών, επισημαίνοντας: «Συμφωνήσαμε στους βασικούς άξονες. Πρέπει να συμφωνήσουν και οι εταίροι μας. Αυτή η συμφωνία μου δίνει μια δυνατή βάση για τη διαπραγμάτευση».

Ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε πως δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα ψηφιστούν τα μέτρα καθώς χρειάζεται πρώτα να επέλθει συμφωνία με την τρόικα και τους εταίρους ενώ τόνισε πως εάν γίνει άλλη συνάντηση για μεταξύ των πολιτικών αρχηγών δεν «θα γίνει για τα μέτρα».

Παράλληλα, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής ρητρών ποινής για την Ελλάδα σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνημένων στόχων, ο υπουργός ανέφερε πως αντισταθμιστικά η Αθήνα θα ζητήσει να τεθούν θετικές «ρήτρες επίτευξης στόχων», επισημαίνοντας πως θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε οι ρήτρες να είναι συμμετρικές.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας διέψευσε δήλωση του επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος είχε κάνει λόγο για τετραετή επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος, διευκρινίζοντας πως η συζητούμενη επιμήκυνση θα είναι διετής, μεταξύ του 2013 και του 2016.

Βενιζέλος: Τα μέτρα αυτά θα είναι τα τελευταία

«Συμφωνήσαμε στους βασικούς άξονες, οι οποίοι πρέπει να εξειδικευτούν καθώς καθοριστική θα είναι η περίοδος της προσαρμογής» επεσήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με δηλώσεις του από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους.

«Παράλληλα με την τρόικα πρέπει να διασφαλιστεί η πράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι το 2016 και έτσι θα επιτραπεί να εφαρμοστεί η ρήτρα αντικατάστασης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Η επιμήκυνση είναι αυτή που μας επιτρέπει να έχουμε ένα φιλικό κλίμα για την ανάπτυξη. Ο χρόνος τρέχει σε βάρος μας. Πρέπει να κλείσουμε τη συνολική συμφωνία ώστε να παρουσιαστεί στη Βουλή και το λαό».

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία, εκτός από τα μέτρα, πρέπει να προβλέπει το κοινωνικό και αναπτυξιακό πακέτο, την εκταμίευση της επόμενης δόσης  για την Ελλάδα καθώς και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους χωρίς να δημιουργηθεί σύγκρουση με άλλες χώρες.

Ταυτόχρονα, ο κ. Βενιζέλος έστειλε τρία μηνύματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Αρχικά, απευθυνόμενος στους έλληνες πολίτες, τόνισε πως η ευρωπαϊκή διαδρομή, που επέλεξαν στις εκλογές, είναι μονόδρομος για να οδηγηθεί η χώρα στην ανάπτυξη.

Σχετικά με το νέο πακέτο, υποστήριξε πως γίνεται προσπάθεια ώστε τα μέτρα να μην έχουν οριζόντιο χαρακτήρα και να είναι τα τελευταία, ώστε η χώρα να μπει σε νέα τροχιά.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στους εταίρους, επισήμανε πως πρέπει να αναγνωρίσουν τις θυσίες και τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού και να λένε στους πολίτες τους πως δεν έχουν χάσει τίποτα από τα δάνεια που έχουν δώσει οι χώρες τους στην Ελλάδα.

Φώτης Κουβέλης: Υπήρξε συμφωνία σε βασικούς άξονες

Από την πλευρά του, εξερχόμενος από τη σύσκεψη, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς τόνισε: «Υπήρξε συμφωνία σε βασικούς άξονες. Υπάρχουν ακόμα θέματα σε εκκρεμότητα, όπως είναι η τετραετής επιμήκυνση».

Ταυτόχρονα, ο κ. Κουβέλης ανέφερε: «Εμείς επιμένουμε και στη ρήτρα αντικαταστάσης των μέτρων. Είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο και όταν υπάρξει η επιμήκυνση θα είναι μια σημαντική ελάφρυνση. Η αντιμετώπιση της τρόικας ξεκινάει αυτές τις ημέρες αλλά η συνολική διεκδίκηση θα γίνει σε πολλαπλά επίπεδα, ώστε όταν έρθει το πακέτο στη Βουλή να είναι ενταγμένο σε ένα γενικό πλαίσιο ανάπτυξης και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Τα μέτρα έχουν το δικό τους βάρος για την ελληνική κοινωνία».

«Εγώ επιμένω στη ρήτρα αντικατάστασης των μέτρων», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων.  



πηγή:newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: