Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Τζάμπολ στο κενό για το μπάσκετ!!

Για μία χρονιά ακόμη τα τηλεοπτικά προκαλούν εντονότατους τριγμούς στην Α1 που αρχίζει σε εννιά μέρες. Του Γ. Βαλαβάνη.
Τζάμπολ στο κενό για το μπάσκετ
H σκέψη της διοίκησης του ΕΣΑΚΕ να αναβάλει την προγραμματισμένη για τις 6 Οκτωβρίου, έναρξη του νέου πρωταθλήματος, φέρει τον μανδύα της απειλητικής προειδοποίησης προς την ΕΡΤ και κατά συνέπεια την πολιτεία, αλλά ουσιαστικά δοκιμάζει για μια ακόμα φορά την ενότητα του επαγγελματικού μπάσκετ.
Οπως συνέβη και πριν απ’ έναν χρόνο, η απουσία τηλεοπτικού συμβολαίου, δέκα ημέρες πριν από το εναρκτήριο τζάμπολ του πρωταθλήματος φανερώνει αφενός την έλλειψη πλάνου και τον εφησυχασμό της διοργανώτριας αρχής για την εξασφάλισή του και αφετέρου την «επαιτεία» των 12 ομάδων να βρουν τηλεοπτική στέγη απέναντι στο μονοπωλιακό ενδιαφέρον της δημόσιας τηλεόρασης. Για τον ίδιο λόγο, είχε γίνει εβδομαδιαία αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος. Η ίδια σκέψη κυριαρχεί και από την Τρίτη, λόγω της ομολογουμένως χαμηλής οικονομικής προσφοράς της ΕΡΤ για τα δικαιώματα των 12 ομάδων. Η πλειοψηφία των μελών του ΕΣΑΚΕ βρίσκεται και πάλι σε δεινή θέση, καθώς οι προϋπολογισμοί της νέας περιόδου σχεδιάστηκαν με τα έσοδα από τον χορηγό του πρωταθλήματος, τον ΟΠΑΠ και αυτά που θα προέκυπταν από την τηλεοπτική συμφωνία.
Η ανυπαρξία, όμως, άλλου τηλεοπτικού ανταγωνιστή, έδωσε την δυνατότητα στην ΕΡΤ, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης, να προσφέρει... ψίχουλα (μείωση 50%) και να ανατρέψει σε μεγάλο ποσοστό τα υπολογιζόμενα έσοδα των 12 ομάδων. Η πιθανή επιλογή και πάλι της αναβολής του πρωταθλήματος, όμως, αποτελεί λύση... «αυτοχειρίας» του αθλήματος, αφού θα σημειωθεί μετωπική σύγκρουση με την Πολιτεία, πριν εξαντληθεί κάθε δυνατότητα διαπραγματευτικού διαλόγου. Ο νέος πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης βρίσκεται στην ίδια θέση κριτικής με τον προκάτοχό του, Βασίλη Οικονομίδη, λόγω της δεδομένης και διαχρονικής αδυναμίας της «λίγκας» να ανακτήσει την ενότητα που είχε μέχρι το 2000, όταν, δηλαδή, υπήρχε η κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Οι «αιώνιοι», απορρίπτουν την οικειοθελή επιστροφή τους στην κεντρική διαχείριση, έχοντας υπογράψει δικά τους συμβόλαια και οι 12 «πληβείοι» του πρωταθλήματος επαναλαμβάνουν την έωλη απειλή τους να μην συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα των δύο.
Αργά χθες, σημειώθηκε θετική εξέλιξη στην αύξηση της προσφοράς της ΕΡΤ με τη συνδρομή του ΟΤΕ ΤV.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: