Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Κάποτε, επί Φερέιρα, ο ΠΑΟ είχε σχέδιο!!

Ένα από τα πρώτα κόλπα που δίδαξε ο Ζεσουάλντο Φερέιρα, λίγο καιρό μετά την άφιξή του στην Παιανία, στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού ήταν αυτό του τρόπου ανάπτυξης. Γράφει ο Βασίλης Σαμπράκος.
Κάποτε, επί Φερέιρα, ο ΠΑΟ είχε σχέδιο
Ο τερματοφύλακας (Τζόρβας) έδινε την μπάλα στον Ζιλμπέρτο Σίλβα, ο οποίος κατέβαινε στην καρδιά της άμυνας να την υποδεχθεί, όταν άνοιγαν και έπαιρναν πλάτος οι δύο στόπερ και προωθούνταν τα μπακ. Ο Βραζιλιάνος έπαιζε με το κεφάλι ψηλά για να κοιτάξει τις αμέτρητες επιλογές του: ο άλλος ή οι άλλοι κεντρικοί χαφ που κινούνταν μπροστά του, οι ακραίοι μπακ που τον περίμεναν στα όρια της σέντρας, οι στόπερ που κινούνταν στο ύψος του, ως επιλογές ανάγκης. Ο Ζιλμπέρτο είχε τόσες επιλογές, που δεν είχε καμιά απολύτως «ανάγκη» για τυφλό ή στοχευμένο γέμισμα. Κι ο Παναθηναϊκός εκείνης της εποχής είχε αρκετές διαστάσεις στην ανάπτυξή του και έμοιαζε, ήταν για έναν καιρό, απρόβλεπτος για τον αντίπαλό του.
Στο προχθεσινό παιχνίδι απέναντι στον Ατρόμητο ο ίδιος προπονητής παρουσίασε στη Λιβαδειά ακόμη μια έκδοση του μονότονα προβλέψιμου φετινού Παναθηναϊκού του: η μπάλα από τον Καρνέζη στον Μπουμσόνγκ, ενός εκ των ελάχιστων στόπερ του φετινού πρωταθλήματος που παίζει με την εσωτερική πίεση να μην κάνει δεύτερο βήμα προτού σταματήσει για να πασάρει. Ποιες οι επιλογές του Γάλλου, που για λόγους που εκείνος ξέρει έχει αποφασίσει να μην ανεβαίνει με την μπάλα στα πόδια; Ο τίμιος Βιτόλο, που ανεβοκατέβαινε μέχρι να σκάσει, για να πάρει την μπάλα και να κοιτάξει να μοιράσει πότε αριστερά και πότε δεξιά. Α, και ο Μαρίνος, για να πάρει την μπάλα από τον Μπουμσόνγκ και να του την ξαναδώσει, παίζοντας προς τα πίσω και όχι προς τα εμπρός, αφού δεν έχει εξοικειωθεί με το παιχνίδι στον άξονα, που δεν το έχει κάνει ποτέ δικό του.
Μια σειρά από ποδοσφαιριστές που αντιμετώπισαν τον Παναθηναϊκό από την έναρξη της σεζόν μέχρι σήμερα καταλήγουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους ότι το παιχνίδι των «πράσινων» δεν τους δυσκόλεψε ιδιαίτερα, διότι ήταν ακόμη περισσότερο προβλέψιμο στην πράξη από όσο τους είχε φανεί στη θεωρία. «Λείπει ο Κατσουράνης, κλείνεις τον Σισοκό, τέλος», όπως μου είχε πει, μέσες-άκρες, ο Αντώνης Λαδάκης στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6 μετά το παιχνίδι Πανθρακικός – Παναθηναϊκός.
Γιατί έχει γίνει τόσο προβλέψιμος και εύκολα αντιμετωπίσιμος ο Παναθηναϊκός; Η απάντηση ανήκει στον προπονητή του, ο οποίος τουλάχιστον στον δημόσιο λόγο του έχει επιλέξει να αποφεύγει αυτή τη συζήτηση. Θεωρητικώς, αυτή την κουβέντα θα έπρεπε να του έχει ζητήσει να την κάνουν αυτός που τον ελέγχει. Στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός όμως δεν υπάρχει τέτοιος. Αφενός επειδή δεν υπάρχει τεχνικός διευθυντής ή άλλος υπεύθυνος με αυτή τη γνώση και την ιδιότητα, και αφετέρου επειδή η διοίκηση της εταιρείας έχει περάσει στα χέρια ενός ανθρώπου που δεν είχε διοικήσει ποτέ ποδοσφαιρικό σύλλογο.
Με δεδομένη τη θερμή υποστήριξη του Ζεσουάλντο Φερέιρα από τον Γιάννη Αλαφούζο, όπως αυτή εκφράστηκε και χθες, για να αλλάξει ο Παναθηναϊκός μπορεί να συμβούν δύο πράγματα: είτε ξαφνικά να αρχίσει να διδάσκει κάτι άλλο στους ποδοσφαιριστές του ο Πορτογάλος είτε να αποφασίσει να φύγει μόνος του.
Πηγή: Sportday

Δεν υπάρχουν σχόλια: