Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του ανήκει…!!

Ήταν ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται η δημιουργία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο λόγος για τον Ζιλ Ριμέ, o οποίος ήρθε στον κόσμο σαν σήμερα, 14 Οκτωβρίου του 1873.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του ανήκει…
Ο Ζιλ Ριμέ γεννήθηκε στο Παρίσι στις 14 Οκτωβρίου του 1873. Αν και ήταν ιδιαίτερα μορφωμένος, η αγάπη του για τον αθλητισμό και ιδιαίτερα αυτός του ποδοσφαίρου , τον έκαναν να αφοσιωθεί σε αυτό. Τον Μάρτη του 1897, αποφασίζει με μια παρέα, την ομάδα Ερυθρός Αστέρας στη Γαλλία. Μάλιστα, το 1904, αναλαμβάνει χρέη προέδρου. Κι αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Το 1910, ύστερα από δικές του προσπάθειες, διοργανώνεται το πρώτο επίσημο γαλλικό πρωτάθλημα, ενώ το 1919 γίνεται πρόεδρος της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Επιθυμία του όμως ήταν μία διοργάνωση, στην οποία θα συμμετέχουν οι καλύτερες εθνικές ομάδες όλου του κόσμου, καθώς έτσι θα μπορούσε να εξαπλωθεί το άθλημα του ποδοσφαίρου σε όλες τις χώρες. Για τον λόγο αυτό, ο Γάλλος αποφάσισε να αρχίσει επαφές με ανθρώπους της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, της οποίας αναλαμβάνει την προεδρία 1921. Στη θέση αυτή της ΦΙΦΑ παραμένει τα επόμενα 33 χρόνια.

Τελικά στις 7 Ιουλίου του 1930, πραγματοποιείται η πρώτη κλήρωση για τους 4 ομίλους του Μουντιάλ. Συνολικά συμμετείχαν 13 ομάδες, ενώ 6 μέρες μετά, ξεκινά ο πρώτος αγώνας μεταξύ Μεξικού-Γαλλίας, με τον Λουσιάν Λοράν να γίνεται ο πρώτος παίκτης σκοράρει σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το 1946 προς τιμήν του ανθρώπου που έκανε πραγματικότητα το πρώτο Μουντιάλ, στη γιορτή των 25 χρόνων της παρουσίας του Παριζιάνου στην προεδρία της ΦΙΦΑ, το τρόπαιο μετονομάστηκε σε Ζιλ Ριμέ. Ακόμα, το 1955 υπήρξε υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης.

Ο μεγάλος αυτός οραματιστής του ποδοσφαίρου και υπεύθυνος για τη δημιουργία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, άφησε την τελευταία του πνοή στις 16 Οκτωβρίου του 1956 σε ηλικία 83 ετών.
ΠΗΓΗ: Sportday

Δεν υπάρχουν σχόλια: